Του Απόστολου Σκουμπούρη
Δεύτερες σκέψεις επικράτησαν στις τάξεις των επενδυτών στη συνεδρίαση της Παρασκευής, επιβεβαιώνοντας πως κάθε άλλο παρά μονοδιάστατη και μονοφασική ανάγνωση έχει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους ξένους εταίρους.
Αν και πρόκειται για μια σύνθετη συμφωνία, με πολλά ερωτηματικά, άρα και δύσκολη στο «σκανάρισμά» της, αρχικά έγινε δεκτή με ενθουσιασμό με την αγορά να κινείται έντονα ανοδικά έως και 2,52%, όμως σταδιακά τα κέρδη υποχώρησαν ενώ το κλείσιμο ήταν αρνητικό και μάλιστα στα χαμηλά ημέρας!
Και όλα αυτά, σε μια ημέρα με τις ευρωπαϊκές αγορές σε έντονη ανοδική αντίδραση μετά την πίεση των προηγούμενων ημερών, αλλά και σε μια ημέρα μεγάλης υποχώρησης στην αγορά των ομολόγων, κάτι που επιβεβαιώνει ότι έχουμε μείωση και όχι αύξηση του country risk.
Από την άλλη πλευρά, επιβεβαιώνεται ίσως και αυτό που γράφουμε συχνά στο Liberal, πως η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται σ'' αυτή τη φάση στην αγορά, είναι καθαρά κερδοσκοπικού και απολύτως βραχυχρόνιου χαρακτήρα.
Είναι χαρτοφυλάκια που κινούνται στη λογική μιας ή δύο συνεδριάσεων, χωρίς ουσιαστική μακροχρόνια επενδυτική στόχευση, άρα ακολουθούν την εκάστοτε τάση της αγοράς, ανάλογα με την ημερήσια ειδησεογραφία.
Άλλωστε, το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική αποφόρτιση στην αγορά ομολόγων (ασχέτως αν το απόγευμα «τσίμπησαν» λίγο), σημαίνει πως – τουλάχιστον έως τώρα – η αγορά ως σύνολο είδε θετικά τη συμφωνία.
Πάντως, ο κύριος προβληματισμός αναφορικά με τη συμφωνία είναι πως δεν λύνει – μακροχρόνια – το βραχνά του χρέους, που ήταν και το μεγάλο ζητούμενο σ'' όλη αυτή την ιστορία.
Επαναλαμβάνουμε πως η συμφωνία είναι αρκετά σύνθετη και με πολλές παραμέτρους και παρ'' ότι η πρώτη αντίδραση της αγοράς – έστω και αντανακλαστικά – ήταν θετική, εντούτοις ο ενθουσιασμός δεν κράτησε έως το τέλος.
Φυσικά, η συμφωνία μένει να «κριθεί» στην πράξη και στην εφαρμογή – που είναι και το δυσκολότερο κομμάτι κάθε παρόμοιου… συμβολαίου – ενώ η αγορά θα δείξει σήμερα και τις επόμενες ημέρες αν πραγματικά πιστεύει ότι πρόκειται για θετική, βιώσιμη και εποικοδομητική για τη χώρα συμφωνία.
Ξεφόρτωμα στο φινάλε στον FTSE 25
Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, η αγορά κινήθηκε εξ αρχής έντονα ανοδικά, με το Γενικό Δείκτη να φτάνει έως το υψηλό ημέρας και τις 792,37 μονάδες (+2,52%) λίγο μετά την έναρξη, όμως, ειδικά μετά το μεσημέρι τα κέρδη περιορίστηκαν κλιμακωτά, ενώ στο φινάλε ο Γ.Δ. γύρισε σε αρνητικό έδαφος, κλείνοντας με πτώση 0,22% στις 771,18 μονάδες!
Πρόκειται ασφαλώς για ένα αποκαρδιωτικό αν μη τι άλλο κλείσιμο, σε μια ημέρα με καλή παρουσία των διεθνών αγορών, αλλά και σε μια ημέρα με υποστήριξη από τα ομόλογα! Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη καθώς έφτασε στα 81,63 εκατ. ευρώ με τα 11,16 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ ο όγκος έφτασε στα 57,55 εκατ. τεμάχια, με τα 45,8 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες, ενώ η Εθνική δέσποσε διακινώντας 29,66 εκατ. μετοχές.
Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.015,05 μονάδες με πτώση 0,42%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.286,46 μονάδες με απώλειες 1,21%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 907,61 μονάδες με οριακή πτώση 0,03%.
Στις τράπεζες, οι οποίες έφτασαν να κερδίζουν το πρώτο τρίωρο άνω του 4%, τελικώς υπήρξε μεικτή εικόνα, ενώ θετικά ξεχώρισε μόνο η Alpha Bank (+2,04%). Η Εθνική έκλεισε με πτώση 2,03% παρ'' ότι ενισχύονταν άνω του 4% αρχικά, όπως και η Eurobank που υποχώρησε κατά 1,55%.
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι ενεργειακές μετοχές με τη ΔΕΗ να πρωτοστατεί στην πτώση με 6,28%, το ΑΔΜΗΕ -4,96%, η ΓΕΚ Τέρνα -3,13% και η Μυτιληναίος -1,95%. Πιέσεις επίσης δέχτηκαν τίτλοι όπως Coca Cola HBC -2,01%, Aegean Airlines -2,26%, ΕΥΔΑΠ -1,55%, Lamda Development -1,41% και Jumbo -1,05%. Θετικά έκλεισαν οι ΟΤΕ +2,83%, Fourlis +3% και Grivalia Properties +1,95%.
Στον Mid Cap με σημαντικές πιέσεις έκλεισαν οι MIG -4,52%, Cenergy Holdings -4,51%, J&P Άβαξ -2,51%, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος -2,06%, Τεχνική Ολυμπιακή -1,92%, ΚΛΜ -1,45%, Ελλάκτωρ -1,32% και Intracom Holdings -1,16%. Στο σύνολο της αγοράς 47 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 64 που υποχώρησαν.