Ανοδικά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα χαμηλότερα από το αναμενόμενο οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που έχουν δώσει στους επενδυτές την αίσθηση ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια κατά την προσεχή σύνοδο του Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, κατά 8.000 μειώθηκε ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα εργασίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα με το σχετικό μέγεθος να φτάνει στις 221.000. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση έκαναν λόγο για 225.000 νέες αιτήσεις.
Στο μεταξύ, κατά 102.000 αυξήθηκαν τον Ιούνιο οι νέες θέσεις στον ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με την έκθεση της ADP, που δημοσιεύεται δύο μέρες πριν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης.
Τέλος, κατά 8,4% διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Μάιο με τις εισαγωγές να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων ετών. Το σχετικό μέγεθος διαμορφώθηκε στα 55,52 δισ. δολάρια με τους αναλυτές να αναμένουν ωστόσο στα 54,4 δισ.
Σ'' αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,15% στις 393.21 μονάδες με όλους τους κλάδους που δραστηριοποιούνται σε αυτόν να κινούνται σε θετικό έδαφος.
Στα ταμπλό, οριακά αμετάβλητος παραμένει ο βρετανικός FTSE 100 που κερδίζει κατά 0,02% στις 7.603 μονάδες ενώ αύξηση ύψους 0,14% καταγράφει ο DAX της Γερμανίας στις 12.633 μονάδες.
Προχωρώντας στη Γαλλία θετικά πρόσημα εμφανίζει ο CAC 40 που σημειώνει άνοδο 0,05% στις 5.620 μονάδες.
Στην περιφέρεια, σε θετικό έδαφος κινείται η Ιταλία με τον FTSE MIB να ενισχύεται κατά 0,20% ενώ αντίθετα καθοδικές τάσεις παρουσιάζει η Ισπανία με τον IBEX 35 να χάνει κατά 0,31% στις 9.361 μονάδες.
Τέλος, κέρδη 0,62% καταγράφει ο PSI 20 στην Πορτογαλία στις 5.186 μονάδες.
Σημειώνεται επίσης ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει προσελκύσει και η είδηση ότι η Ιταλία κατάφερε να αποφύγει για μερικούς ακόμη μήνες την παραπομπή της στο εδώλιο, για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ, μιας και η Κομισιόν αποφάνθηκε χθες ότι δεν είναι ώρα για μία ακόμη σύγκρουση.
Βεβαίως, η σύγκρουση είναι πολύ πιθανό να προκύψει και πάλι το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν θα αρχίσει το παζάρι για τον προϋπολογισμό του 2020.
Στα εταιρικά νέα, η Deutsche Bank αναμένει το κόστος της μεγάλης αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων της να διαμορφωθεί έως και 5 δισ. ευρώ, ανέφερε εξοικιωμένη πηγή με το θέμα, στο πρακτορείο Reuters.
Ο γενικός διευθυντής, Christian Sewing έκανε λόγο για μια σημαντική αναδιάρθρωση τον Μάιο, ενώ υποσχέθηκε στους μετόχους «σκληρές περικοπές» στην επενδυτική τράπεζα για να αντιστρέψει την πορεία της, μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια συγχώνευσης με την Commerzbank.