Κέρδη και νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές

Κέρδη και νέα ρεκόρ στις ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα και νέα ιστορικά υψηλά επανήλθαν από τις διακοπές του Πάσχα των καθολικών οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, εν μέσω αισιοδοξίας για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη παγκοσμίως καθώς επιταχύνεται το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid-19, ενώ περαιτέρω ώθηση στην επενδυτική διάθεση δίνει το νέο πακέτο Μπάιντεν για τις υποδομές στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,75% έχοντας διευρύνει το ιστορικό υψηλό του στις 436,47 μονάδες, με ώθηση από τον κλάδο των πρώτων υλών που σημειώνει κέρδη της τάξεως του 2,4%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό όπου στη Γερμανία ο DAX σημειώνει άνοδο 1% έχοντας διευρύνει το δικό του ρεκόρ στις 15.311 μονάδες, στην Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται 0,7% στις 6.147 μονάδες και στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται στις 6.817 μονάδες με άνοδο 1,2%.

Με κέρδη διαπραγματεύεται και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στην περιφέρεια που ενισχύεται κατά 0,9% κινούμενος στις 8.653 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που σημειώνει άνοδο 0,6% και βρίσκεται στις 24.879 μονάδες.

Στις εξελίξεις που παρακολουθούν οι επενδυτές, η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι αναμένει προ φόρων ζημιές ύψους 4,7 δισ. δολαρίων για το α' τρίμηνο προχωρώντας παράλληλα στην αντικατάσταση ανώτατων στελεχών της λόγω των απωλειών από την Archegos Capital Management.

Η ελβετική τράπεζα δήλωσε ακόμα ότι αναμένει πως ο δείκτης κεφαλαιακής της επάρκειας θα διαμορφωθεί στο 12% τουλάχιστον, ενώ ο δείκτης μόχλευσης αναμένεται στο 5,4% για το τρίμηνο, με τον τίτλο της πάντως να διαπραγματεύεται ουσιαστικά αμετάβλητος.

Γενικότερα πάντως, το θετικό κλίμα δείχνει να διατηρείται μετά και τα νέα υψηλά που κατέγραψαν χτες οι δείκτης της Wall Street. 

Όπως σημειώνει δε ο Νίαλ Γκάλαχερ, διευθυντής επενδύσεων για τις ευρωπαϊκές μετοχές στην GAM, «οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν μεγαλύτερο ποσοστό σύνδεσης προς τα κυκλικά τμήματα της αγοράς που είχαν κακές επιδόσεις όχι μόνο το 2020, αλλά και για αρκετά χρόνια πριν».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τον ίδιο, «οποιαδήποτε αλλαγή στο οικονομικό περιβάλλον που θα προβλέπει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης και τόνωση του πληθωρισμού είναι πιθανό να επηρεάσει θετικά τους τομείς αυτούς και με δεδομένο ότι έχουν μεγαλύτερη στάθμιση στην αγορά αυτό υποστηρίζει τις προσδοκίες ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές ενδέχεται να έχουν καλύτερη πορεία τους επόμενους μήνες».