Την προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών, την καταπολέμηση της χρήσης των κρυπτονομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες, την οικονομική σταθερότητα και την καινοτομία ρυθμίζει το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Για πρώτη φορά υπάρχει μια συνολική κυβερνητική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των κινδύνων και την αξιοποίηση των πιθανών ωφειλειών που προέρχονται από τα κρυπτονομίσματα. Το προεδρικό διάταγμα αντιμετωπίζει από διαφορετικές οπτικές γωνίες την πρωτοβουλία για τα κρυπτονομίσματα υπό έξι διαφορετικές προτεραιότητες:
- προστασία των καταναλωτών και των επενδυτών
- οικονομική σταθερότητα
- χρήση των κρυπτονομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες
- την εξασφάλιση της οικονομικής ηγεσίας των ΗΠΑ
- την δίκαιη προσβάσιμη οικονομική ένταξη
- την υπεύθυνη καινοτομία
«Η άνοδος των της δημοφιλίας των ψηφιακών νομισμάτων δημιουργεί μια ευκαιρία να ενισχυθεί η αμερικανική ηγεσία στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στον τεχνολογικό ορίζοντα, αλλά έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την προστασία των καταναλωτών, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την εθνική ασφάλεια, ακόμα και τον κλιματικό κίνδυνο», αναφέρει ο Λευκός Οίκος. Το προεδρικό διάταγμα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που επιχειρείται να δημιουργηθεί μια κοινή ομοσπονδιακή στρατηγική γύρω από την αγορά των κρυπτονομισμάτων, παρέχοντας ρυθμιστικές κατευθυντήριες γραμμές.
Σύμφωνα με το fact sheet που κοινοποίησε ο Λευκός Οίκος, υπολογίζεται ότι περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έχουν πρόσβαση στα κρυπτονομίσματα, δηλαδή το 16% του πληθυσμού. Αντίστοιχα περισσότερες από 100 χώρες έχουν ασχοληθεί με κάποιο ψηφιακό νόμισμα που εκδίδεται από τις Κεντρικές Τράπεζες. Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην τεχνολογική επικράτηση της Αμερικής στον τομέα των πληρωμών και του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Το προεδρικό διάταγμα δίνει εντολή στις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομικών και της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να ερευνήσουν μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τα κρυπτονομίσματα, και να αναγνωρίσουν πιθανούς κινδύνους. Αντίστοιχα, επιβεβαιώνεται και η προσπάθεια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την έκδοση ενός CBDC, του ψηφιακού δολαρίου, ακολουθώντας την πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την περίοδο προετοιμασίας του ψηφιακό ευρώ.
Το διάταγμα έρχεται καθώς το Κογκρέσο προσπαθεί επίσης να περιορίσει την βιομηχανία των stablecoin όπως το USDC και το USDT. Προτάσεις νόμου για την ρύθμιση των ψηφιακών νομισμάτων, πιθανότατα θα εισαχθούν από Αμερικανούς νομοθέτες στη Βουλή και τη Γερουσία αργότερα αυτόν τον μήνα.
Τα κορυφαία κρυπτονομίσματα έχουν επιστρέψει στο πράσινο, σημειώνοντας σημαντική αύξηση. Το Bitcoin ξεπέρασε το απόγευμα της Τετάρτης τα 42.000 δολάρια σημειώνοντας άνοδο άνω των 10.8%, και το Ethereum τα 2.800 δολάρια. Το εκτελεστικό διάταγμα δεν καθορίζει συγκεκριμένες θέσεις που προτείνει η διοίκηση να υιοθετήσουν οι υπηρεσίες ή να επιβάλλουν νέους κανονισμούς στην αγορά.
Μία από τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το συγκεκριμένο διάταγμα, είναι η υποχρέωση του Υπουργείου Οικονομικών να δημιουργήσει μια έκθεση για το «μέλλον του χρήματος», συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο το τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών.
Ο τόνος που χρησιμοποιείται είναι ουδέτερος, και σε κάθε περίπτωση πρέπει να θεωρείται υποστηρικτικός, καθώς αναμένεται ότι θα είναι πιο αυστηρός προς τις αγορές κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο συγκεκριμένες ανησυχίες όπως εκδηλώνονται, θα δώσουν τη δυνατότητα στους νομοθέτες για την πρόταση νόμων που ίσως είναι αυστηροί με σκοπό να προφυλάξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, την εθνική ασφάλεια ή και την επιχειρηματική σταθερότητα. Χωρίς «επαρκή εποπτεία», οι εγκληματίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για να ξεπλύνουν κεφάλαια ή να αποφύγουν τις κυρώσεις. Αυτές οι κατευθύνσεις θα προσπαθήσουν να επιβάλλουν περιορισμούς και ρυθμιστική επίβλεψη στις αγορές κρυπτονομισμάτων για τους παραπάνω επίσης λόγους.
Ωστόσο οι θετικές αναφορές όπως το ότι τα ψηφιακά νομίσματα μπορούν επίσης να παρέχουν ευκαιρίες για την αμερικανική καινοτομία και ανταγωνιστικότητα και να προάγουν την οικονομική ένταξη δείχνουν ότι διαβλέπονται ευκαιρίες για την αμερικανική οικονομία. «Η καινοτομία είναι βασική στην ιστορία της Αμερικής και στην οικονομία μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ευκαιρίες, δημιουργώντας και χτίζοντας νέες βιομηχανίες και διατηρώντας το παγκόσμιο ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα» αναφέρει ο Λευκός Οίκος.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε αρχικά (ωστόσο αργότερα διαγράφηκε), η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen δήλωσε ότι η έκθεση θα συμπληρώσει τις υπάρχουσες προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών να αναλάβει τον τομέα των κρυπτονομισμάτων.
«Ήδη, το Υπουργείο έχει συνεργαστεί με την Ομάδα Εργασίας του Προέδρου για τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές, την FDIC [Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων] και το OCC [το Γραφείο του Ελεγκτή του Νομίσματος] για τη μελέτη των stablecoins, είπε η Yellen.