Το ενδεχόμενο να σημειωθεί ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ δεν απέκλεισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, αλλά υπάρχει υπαρκτή πιθανότητα», τονίζοντας ωστόσο ότι τα ρήγματα είναι μικρά και δεν μπορούν να δώσουν πάνω από 6 Ρίχτερ.
Μιλώντας στο Mega ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι το ρήγμα της Θήβας έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και μέγεθος από εκείνα της Αταλάντης και των Αλκυονίδων και σημείωσε ότι είναι πολλά μικρά ρήγματα μαζί, τα οποία έχουν δώσει τους σεισμούς που έχουν ανησυχήσει τους κατοίκους τους τελευταίους 4 μήνες.
Ενδεικτικά έχουν καταγραφεί περισσότερες από 1700 δονήσεις, με μεγαλύτερη τα 4,3 Ρίχτερ. Μόνο τον Σεπτέμβριο, οι σεισμογράφοι έχουν καταγράψει περισσότερους από 950 σεισμούς.
«Είναι ένα καινούργιο ρήγμα το οποίο «ανακαλύφθηκε εξαιτίας της δραστηριότητας, δεν το ξέραμε, δεν βγαίνει στην επιφάνεια, βρίσκεται κάτω από την πόλη» σημείωσε ο γεωλόγος – σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς.
Αυτοί είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη σύγκλιση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου χθες, εξήγησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Αττική και η Λαμία δεν θα κινδύνευαν από ένα σεισμό στη Θήβα, ενώ το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τα ρήγματα της Αταλάντης ή των Αλκυονίδων, καθώς δεν έχει κομβική θέση στο ελληνικό τόξο.