Του Απόστολου Σκουμπούρη
Μήνας απαξίωσης, πτώσης και προβληματισμού ήταν ο Μάρτιος για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς η αγορά εγκλωβίστηκε στην εσωστρέφεια, έχασε το όποιο momentum είχε, διότι τα ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια διέκοψαν τις σημαντικές κινήσεις τους.
Αρκεί να τονιστεί ότι ο μήνας που χρηματιστηριακά τελειώνει σήμερα, έχει μόλις έξι ανοδικές συνεδριάσεις και 14 πτωτικές, με την ελληνική αγορά να έχει συμπληρώσει δέκα πτωτικές στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις, πιστοποιώντας τον προβληματισμό.
Κυρίαρχο πρόβλημα αυτών των ημερών αλλά και όλου του μήνα ήταν η σημαντική μείωση της αξίας συναλλαγών, που πιστοποιεί ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους. Οι μοναδικές κινήσεις που γίνονται τελευταία είναι καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης ευκαιριακές κινήσεις από traders και funds που δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη.
Και όλα αυτά, σ' έναν μήνα που δεν έλειψαν οι θετικές ειδήσεις, ούτε η κινητικότητα. Έλαβαν χώρα πολλαπλά πακέτα, υπήρξε η πώληση του 5% του ΟΤΕ και το μεγάλο placement της Autohellas, υπήρξε η έγκριση της δόσης από το ESM, το μεγάλο ομόλογο της ΓΕΚ Τέρνα για το οποίο σήμερα ολοκληρώνονται οι εγγραφές, ενώ πολλαπλές και ενθαρρυντικές είναι οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων κορυφαίων εισηγμένων ομίλων.
Παράλληλα, εμφατική είναι η νέα συμφωνία της Aegean Airlines με τον πολυεθνικό κολοσσό Airbus για το «χτίσιμο» επιπλέον 30+12 αεροσκαφών (42 συνολικά) της οικογένειας Α320neo, του πιο δημοφιλούς και «χρηστικού» αεροσκάφους παγκόσμια, τα οποία θα αρχίζουν να παραλαμβάνονται από το 2020 έως το 2025.
Υπάρχουν νέα λοιπόν, υπάρχουν ειδήσεις, που πιστοποιούν ότι – ασχέτως κλίματος στην πολιτική ή την οικονομία – οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται με εξωστρέφεια, δυναμισμό και διεθνή επέκταση.
Επαναλαμβάνουμε ότι το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς δεν είναι πρόβλημα αποτιμήσεων ή ελκυστικότητας μετοχών, αλλά πρόκειται για πρόβλημα που πρωτίστως εμφορείται από την πολιτική κατάσταση, τη γενικευμένη θολούρα σε σχέση με την πραγματική κατάσταση των τραπεζών, αλλά και την ανησυχία για το τι θα γίνει την επόμενη της λήξης του μνημονιακού προγράμματος.
Παράλληλα, πολύ έντονη είναι η γεωστρατηγική ανησυχία που έχει ενσκήψει λόγω της κρίσης με την Τουρκία, με το φόβο ενός «ατυχήματος» να επικρέμεται διαρκώς πάνω από τη χώρα, κάτι που ασφαλώς δεν ευνοεί την αύξηση του επενδυτικού ρίσκου.
Ρόλο στην αλλαγή του κλίματος στο Χ.Α. ασφαλώς παίζει το γεγονός ότι οι διεθνείς αγορές από τις αρχές Φεβρουαρίου διέπονται από μεγάλη αναταραχή και πτώση. Όμως, προέρχονται από μνημειώδες και πολυετές bull market, που έφτασε κοντά στα εννέα χρόνια. Έχουν δηλαδή τεράστια περιθώρια αποκόμισης κερδών.
Το Χ.Α., αντιθέτως, αφενός έχασε το ράλι των διεθνών αγορών τα τελευταία χρόνια, εγκλωβισμένο μέσα στη δημοσιονομική «ομηρία» της χώρας, ενώ τώρα «πληρώνει» την αναστροφή του διεθνούς κλίματος και τη διατάραξη του momentum...
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 793 μονάδες με άνοδο 0,39%, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι οι ανύπαρκτοι όγκοι (και) στον FTSE 25, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 12 εκατ. ευρώ.
Στον Large Cap ανοδικά αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο κινούνται τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΟΤΕ, Lamda Development, Viohalco, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Τιτάν και Eurobank, ενώ πτωτικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, Aegean Airlines, και Εθνική.
Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα στο χώρο του Mid Cap όπου ανοδικά κινούνται τίτλοι όπως Νηρέας +8,24%, Υγεία +3,33%, MIG +2,80%, Cenergy Holdings +1,02%, Fourlis +1,07%, Ελλάκτωρ +1,49%, ΚΛΜ +1,01% κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 52 μετοχές ενισχύονται έναντι 24 που υποχωρούν.