«Εκ Διός άρξασθαι» λέει το αρχαίο γνωμικό κι αυτό φαίνεται ότι ισχύει και στα σπάνια συλλεκτικά μετάλλια. Ανάμεσα στα αντικείμενα που θα εκπλειστηριαστούν στην προσεχή δημοπρασία συλλεκτικών νομισμάτων, χαρτονομισμάτων και μεταλλίων από τον οίκο Α. Καραμήτσος το διήμερο 3 και 4 Απριλίου, βρίσκεται ένα ιστορικό μετάλλιο με ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους συλλέκτες.
Πρόκειται για το μετάλλιο που δινόταν στους νικητές των αγωνισμάτων, κατά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Αθήνα το 1896. Για εμάς, έχει εντυπωθεί στην ιστορική μνήμη η νίκη του Σπύρου Λούη στον μαραθώνιο, στο τελευταίο χρονικά αγώνισμα. Ο νερουλάς από το Μαρούσι τερμάτισε πρώτος μεταξύ 17 αθλητών στο Παναθηναϊκό Στάδιο, μπροστά σε 60.000 θεατές και έγινε ένας από τους ήρωες των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
Το ίδιο το γεγονός, όμως, χαράχθηκε σε ένα μικρό αντικείμενο, υψηλής τέχνης. Οι πρωταθλητές λάμβαναν ένα άργυρο μετάλλιο που απεικόνιζε τον Δία να κρατάει στο χέρι του μια υδρόγειο σφαίρα που πάνω της εμφανίζει τη θεά Νίκη με ένα κλαδί ελιάς, σε μία συμβολική σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων. Στα αριστερά αναγράφεται η λέξη «Ολυμπία». Στην πίσω όψη του μεταλλίου απεικονίζεται η Ακρόπολη και με ελληνικά κεφαλαία γράμματα αναγράφεται το γεγονός, ο χρόνος και η τοποθεσία (ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ 1896). Όσοι τερματίζανε δεύτεροι στα αθλήματα λάμβαναν χάλκινο μετάλλιο. Συνολικά, διεξήχθησαν 43 αγωνίσματα οπότε λογικά, πρέπει να κοπήκαν 43 ασημένια κι αντιστοίχως, ισάριθμα χάλκινα μετάλλια, χωρίς να μπορεί να επιβεβαιωθεί ο ακριβής αριθμός κοπής. Για την ιστορία να πούμε ότι οι Η.Π.Α. κέρδισαν τα περισσότερα χρυσά (11), ενώ η διοργανώτρια Ελλάδα κατέκτησε τα περισσότερα στο σύνολο (46).
Ο χρυσός δεν ήταν πάντα το κορυφαίο βραβείο και, καθώς φανερώνεται από τους πρώτους ιστορικούς αγώνες, το ασήμι προοριζόταν για τους νικητές. Από τα λιγοστά μετάλλια, το προσφερόμενο είναι εξαιρετικά διατηρημένο, σε σχέδιο του σημαντικού Γάλλου γλύπτη Jules-Clément Chaplain (αναγράφεται και το όνομά του διακριτικά στην όψη με το κεφάλι του Δία). Με διάμετρο 50 mm., και βάρος 62 γραμμάρια, είναι ένα ανεκτίμητο κειμήλιο του παγκόσμιου αθλητισμού. Μετάλλια σαν αυτό έχουν δημοπρατηθεί στο παρελθόν από μεγάλους διεθνείς οίκους δημοπρασιών στο εξωτερικό και η τιμή πώλησής τους αριθμούσε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, μαγνητίζοντας γερούς συλλέκτες από όλο τον κόσμο.
Στους Heritage auctions το χαρακτηρίζουν «Ιερό Δισκοπότηρο» και λόγω της επανασύστασης των Ολυμπιακών αγώνων, ένα από τα πιο σημαντικά βραβεία που έχουν δοθεί στην παγκόσμια ιστορία. Το εν λόγω μετάλλιο έχει πιστοποιηθεί για την γνησιότητά του από την αμερικάνικη εταιρεία πιστοποιήσεων NGC.
Περισσότερα για τη δημοπρασία στο karamitsos.com