Ο κίνδυνος από το bitcoin αποκτά συστημικές διαστάσεις

Ο κίνδυνος από το bitcoin αποκτά συστημικές διαστάσεις

Οι θιασώτες των κρυπτονομισμάτων και ειδικότερα του bitcoin, βασίζουν τις επιλογές τους περισσότερο στην αίσθηση ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά βασισμένες σε σχεδόν «μυστικιστικές» απόψεις για τα τεχνολογικά πλεονεκτήματα των crypto, παρά στην απλή, βασική οικονομική λογική.

Η επιτυχία του bitcoin όμως, θα εξαρτηθεί από την υιοθέτηση του, σαν μέσο ανταλλαγής σε εμπορικές συναλλαγές και μόνο. Η πίστη ότι το bitcoin αποτελεί φορολογικό παράδεισο, ότι είναι ο σύγχρονος τεχνολογικός χρυσός και ότι αποτελεί το όπλο άμυνας απέναντι στον πληθωρισμό, παραμένει «πίστη» και προσδοκία, παρά ουσία.

Ο στόχος των υπέρμαχων του bitcoin, είναι η αντικατάσταση του κρατικού χρήματος τύπου “fiat”, δηλαδή του αμερικανικού δολαρίου, του ευρώ, του κινεζικού ρενμίνμπι και άλλων νομισμάτων, από το κυρίαρχο κρυπτονόμισμα.

Το δολάριο, όπως και τα υπόλοιπα κρατικά νομίσματα φέρουν τη «σφραγίδα» και τη «σιγουριά» του κράτους. Κι ας «τυπώνει» η Fed, χρήμα. Το δολάριο αποτελεί μια «υποχρέωση» της κεντρικής κυβέρνησης των ΗΠΑ. Και η αξία για τον κάτοχο του δολαρίου, είναι ότι με αυτό μπορεί να αγοράσει πραγματικά αγαθά.

Το bitcoin φέρει τη «σφραγίδα» και τη «σιγουριά» της αποκεντρωμένης ψηφιακής τεχνολογίας. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Η δε αξία για τον κάτοχο του bitcoin, είναι η συσχέτιση του με το δολάριο στις πλατφόρμες συναλλαγών και μόνο. Η εμπορική του αξία στο πραγματικό εμπόριο είναι περιθωριακή.

Θα αντικαταστήσει το bitcoin το παγκόσμιο χρήμα; Το Μ0, το Μ1, το Μ2, Μ3, το Μ4; Και να καταφέρει να κυριαρχήσει, ποια τιμή θα έχει σε σχέση με το δολάριο;

Ας υποθέσουμε ότι το bitcoin, θα αντικαταστήσει το Μ1, δηλαδή το σύνολο των κερμάτων και χαρτονομισμάτων σε κυκλοφορία (νομισματική κυκλοφορία), καταθέσεων όψεως, επιταγών, των αποθεματικών των τραπεζών στην κεντρική τράπεζα κι άλλων ισοδύναμων χρήματος, αποθεματικών συναλλάγματος, που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά. Τι θα συμβεί;

Το σύνολο του Μ1 των χωρών-μελών του G20, ανέρχεται στα $31 τρισ. που σημαίνει ότι μπορούν να αγοραστούν αγαθά ύψους $31 τρισ. Αν θεωρήσουμε ότι το bitcoin θα αποκτήσει την αξία του Μ1, τότε θα πρέπει η τιμή του να φτάσει στο $1,5 εκατ. Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;

Φυσικά και όχι, διότι τα κράτη δεν θα επιτρέψουν ποτέ, να χαθεί ο έλεγχος του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος από τις κυβερνήσεις και να περάσει στους λεγόμενους “whales” (φάλαινες), δηλαδή στους μεγάλους επενδυτές του bitcoin.

Σύμφωνα με την Market Αnalytics εταιρεία Glassnode, οι whales ελέγχουν πάνω από το 32% των bitcoin που κυκλοφορούν, συνολικής αποτίμησης $345 δισ. Γενικότερα μόλις το 2% του δικτύου κατόχων bitcoin, έχουν στην κατοχή τους το 71,5% των bitcoin που κυκλοφορούν.

O Dr. Jon Danielsson, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Συστημικού Ρίσκου στο London School of Economics, σε μια πρόσφατη μελέτη του, ασχολήθηκε με το ρίσκο των επενδύσεων σε bitcoin. Χαρακτήρισε αυτόν τον κίνδυνο, συστημικό.

Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος του bitcoin μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τις αξίες ενός μεγάλου εύρους χρεογράφων, χαρτοφυλακίων και επενδύσεων, αλλά και μια αγορά, μια οικονομία, μια κοινωνία, μια ολόκληρη χώρα και ένα ολόκληρο οικονομικό σύστημα.

Σε πρόσφατο άρθρο του, ανέφερε ότι το bitcoin θα τα καταφέρει μόνο, αν κυριαρχήσει ως αξιόπιστη μορφή χρήματος στις εμπορικές συναλλαγές. Πράγμα δύσκολο, αφ' ενός λόγω της ακραίας μεταβλητότητας της ισοτιμίας του με το δολάριο και αφ' ετέρου στην αντικειμενική αδυναμία της παραγωγής και του εμπορίου που λειτουργούν σε δολαριακή βάση, να επωμιστούν το ρίσκο της ισοτιμίας.

Διότι όταν αγοράζεις πρώτες ύλες σε δολάρια, πληρώνεις μισθούς σε δολάρια, επενδύεις σε μηχανήματα σε δολάρια και παράγεις ένα τελικό προϊόν που αποτιμάται σε δολάρια, δεν είναι δυνατόν να πωλήσεις κάτι σε bitcoin, το οποίο ακολουθεί το καθημερινό τρενάκι του τρόμου, στην ισοτιμία του με το δολάριο.

Ένα άλλο θέμα, που έθιξε ο καθηγητής Danielsson, είναι αυτό της ακραίας ανισότητας και του δυστοπικού μέλλοντος, που θα επικρατήσει από την δυνητική κυριαρχία του bitcoin. Διερωτάται στο άρθρο του, το τι θα συμβεί όταν ρευστοποιηθούν τα bitcoin και μπουν στην πραγματική οικονομία; Διότι δεν είναι προϊόν κάποιας παραγωγικής ή ατομικής επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ούτε αντικατοπτρίζει όπως οι μετοχές, την ανάπτυξη κάποιας εταιρείας ή ενός κλάδου. Αποτελεί προϊόν ενός κύκλου φούσκας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι κυβερνήσεις, αναζητούν τρόπους δράσης, καθώς τα φαινόμενα κοινωνικής εντροπίας θα είναι μη προβλέψιμα. Η ισορροπία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη.

Aπό τη μία, δεκάδες επενδυτικοί οίκοι, εισέρχονται εμμέσως ή αμέσως στα κρυπτονομίσματα, σε μια προσπάθεια να μη χάσουν προμήθειες από τους πελάτες τους, που επιθυμούν να κινηθούν στα cryptos.

Από την άλλη, η ευθεία αμφισβήτηση του κανονιστικού και ρυθμιστικού πλαισίου των αγορών από τους οπαδούς των cryptos, τη στιγμή που κάποια από αυτά αποκτούν συστημικό χαρακτήρα, αυξάνει το ρίσκο των αγορών.

Η φούσκα λαμβάνει καθημερινά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Οι συμμετέχοντες, είτε απορρίπτουν στην πράξη την ύπαρξη των βασικών οικονομικών αρχών, είτε εκτιμούν ότι θα βρεθούν εκτός φούσκας, τη στιγμή που αυτή θα εκραγεί.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες