Δεκατρείς στις τελευταίες δεκατέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις, νέα υψηλά 14 μηνών και 18 εισηγμένες σε υψηλά 52 εβδομάδων είναι κάποια από τα συνεχόμενα «ρεκόρ» της χρηματιστηριακής μας αγοράς.
Το επίπεδο των 900 μονάδων «χωνεύεται» με το σύνηθες rotation των τίτλων και με τη συναλλακτική δραστηριότητα να έχει ανέβει σταθερά πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ ημερησίως. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των επενδυτών για τους αριθμοδείκτες της ελληνικής οικονομίας κυρίως από το δεύτερο εξάμηνο, τις εκθέσεις των αναλυτών για τη χώρα αλλά και την αυξανόμενη σταδιακή εισροή κεφαλαίων.
Στο πλαίσιο αυτό και δεδομένου του διεθνούς αλλά και ελληνικού περιβάλλοντος των αρνητικών και χαμηλών επιτοκίων, η ρευστότητα παραμένει η κινητήριος δύναμη της κεφαλαιαγοράς. Μια χαρακτηριστική επίπτωση της πανδημίας είναι και η αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια του 2020, ένας συνδυασμός των περιοριστικών μέτρων και της ελλιπούς κατανάλωσης, αλλά και των μέτρων στήριξης της πολιτείας.
Οι προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις κινούνται σε επίπεδα κοντά στο μηδέν, αναγκάζοντας τους επενδυτές να τις συνδέουν με προϊόντα μεγαλύτερου ρίσκου, είτε πρόκειται για αμοιβαία επιχειρηματικών ομολόγων, είτε μετοχικά, είτε μικτά για όσους επιθυμούν την ανάληψη περιορισμένου κινδύνου.
Περίπου ένα χρόνο πριν, στις 23 Μαρτίου του 2020 δημιουργήθηκε ο δείκτης FTSE/ΧΑ Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης (σύμβολο FTSED) στοχεύοντας να δώσει ένα ακόμα όπλο στην επενδυτική κοινότητα για την επιλογή τίτλων που πραγματοποιούν χρηματικές διανομές συστηματικά ικανοποιώντας ταυτόχρονα και ποιοτικά κριτήρια, όπως η καθαρή διαχρονική κερδοφορία. Αξιζει να επισημάνουμε ότι ενώ σε επίπεδο Γενικού Δείκτη προσεγγίζουμε τα προ της πανδημίας επίπεδα, ο FTSE /XA ΥΨΗΛΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ βρίσκεται ήδη 8% πάνω από αυτά.
Πρόκειται για ένα σημαντικό δείκτη καθόσον ικανοποιείται το κριτήριο θεμελιωδών μεγεθών, αν και λόγω έδρας δεν συμμετέχουν σε αυτόν η ΕΕΕ και ο ΤΙΤΑΝΑΣ όπως διαπιστώνουμε στον παρακάτω πίνακα:
Πίνακας μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη FTSE/ΧΑ Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης.
Παρά το γεγονός ότι η χρονιά που πέρασε ήταν αχθοφόρος των δυσμενών επιπτώσεων της πανδημίας από άποψη μεγεθών, οι ανακοινώσεις μερισμάτων εκ μέρους των εισηγμένων εταιρειών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθόσον κατά τη διάρκεια της χρονιάς η αισιοδοξία και σ αυτόν τον τομέα βρισκόταν στο ναδίρ.
Ήδη όμως 21 εταιρείες έχουν ανακοινώσει το ύψος των μερισμάτων τους, πολλές εκ των οποίων θα διανείμουν μεγαλύτερο ποσοστό από την προηγούμενη χρήση όπως ο ΟΤΕ, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Viohalco, η ΕΥΔΑΠ κ.α Συγκεκριμένοι κλάδοι επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημική κρίση αλλά και πάλι κατάφεραν να διανείμουν μέρισμα παρά το ζημιογόνο αποτέλεσμά τους όπως λόγου χάριν τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Επιπροσθέτως, κάποιες εισηγμένες όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ δεν αποκλείεται να επεκτείνουν εντός της χρονιάς τη μερισματική τους πολιτική, με επιπλέον χρηματικές διανομές.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα η μέση μερισματική απόδοση κινείται στα επίπεδα του 1,7% και το σύνολο των χρηματικών διανομών έχει ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Συνδυάζοντας επομένως τα μέχρι τώρα δεδομένα των επιτοκίων των προθεσμιακών καταθέσεων και της μερισματικής απόδοσης του ΧΑ, είναι εύλογη η μεταφορά ρευστότητας προς τα αμοιβαία κεφάλαια ή και απευθείας στο χρηματιστήριο καθόσον ειδικά όσον αφορά τη μερισματική απόδοση είναι σαφές ότι κινείται υψηλότερα και των επιτοκίων καταθέσεων και της απόδοσης κρατικών ομολόγων αλλά ακόμα και αρκετών επιχειρηματικών ομολόγων.
Όσον αφορά τις επενδυτικές επιλογές, είναι σαφές ότι με βάση τα θεμελιώδη τους χαρακτηριστικά και τη μερισματική τους απόδοση, οι μετοχές των εταιρειών αυτών έχουν βελτιωμένη χρηματιστηριακή συμπεριφορά, όπως καταδεικνύει και η διαγραμματική ανάλυση του δείκτη FTSED. Σε ένα περιβάλλον διεθνών ιστορικών υψηλών με υποψίες «φούσκας» και συνεχούς αναρρίχησης της εγχώριας χρηματαγοράς σε υψηλότερα επίπεδα, η στροφή προς την ποιότητα ( fly to quality) ίσως μπορεί να εξομαλύνει και να δώσει λύσεις σε πολλές από τις συνήθεις αμφιβολίες του επενδυτικού κοινού.
HMEΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ
Ο Δείκτης είχε τιμή εκκίνησης τις 2000 μονάδες( 50% απόδοση έως σήμερα) και από τα χαμηλά του Οκτωβρίου του 2020 ( 2095,68 μονάδες) κινείται σε ανοδικό κανάλι Κ1-Κ2 . Η ανοδική διάσπαση των 2845 μονάδων προσέδωσε νέα δυναμική στον δείκτη με στόχο την άνω πλευρά του καναλιού στο επίπεδο των 3200 μονάδων. Στο διορθωτικό σενάριο, η Κ2 και οι 2845 μονάδες παρέχουν σημαντική στήριξη.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.