Του Απόστολου Σκουμπούρη
Την επιβεβαίωση ότι οι long «κουμαντάρουν» το ελληνικό χρηματιστήριο με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο κάνει και η σημερινή συνεδρίαση.
Η αγορά ξεκίνησε με ήπιες διορθωτικές τάσεις – καθαρά τεχνικού προφίλ – με μειωμένο τζίρο, σε μια προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα και να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές, όμως σταδιακά οι αγοραστές κυριάρχησαν εκ νέου.
Άλλωστε, το Χ.Α. μετά το 4ήμερο ράλι έως την Τετάρτη που έφερε κέρδη άνω του 5% στο Γενικό Δείκτη και σημαντικά υψηλότερη άνοδο σε πολλά blue chips, βρέθηκε σε υπεραγορασμένα επίπεδα, οπότε τόσο την Πέμπτη, όσο και σήμερα, έγινε η… κλασική αρχική αποφόρτιση.
Μια αποφόρτιση που όχι μόνο δεν φοβίζει και δεν αλλάζει καθόλου το momentum, αλλά έγινε με μείωση των συναλλαγών, στοιχείο που δείχνει ότι διάθεση ισχυρών πωλήσεων δεν υπάρχει, απλώς είναι περισσότερο τεχνικής μορφής, ώστε να επαναφορτιστεί το κλίμα.
Όλα αυτά άλλωστε λαμβάνουν χώρα εν μέσω του συνεχούς, ακάθεκτου διεθνούς bull market, με τις παγκόσμιες αγορές να πετυχαίνουν αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά, έχοντας οδηγό τους τρεις δείκτες της Wall Street που σπάνε σχεδόν καθημερινά τα κοντέρ.
Το ελληνικό χρηματιστήριο – δυστυχώς – έχασε την τελευταία τριετία το παγκόσμιο πάρτι στις αγορές, λόγω της εσωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και των παλινωδιών της κυβέρνησης, που επί σχεδόν δυόμιση χρόνια πολεμούσε κάθε επενδυτική πρωτοβουλία, κάθε αλλαγή και κάθε μεταρρύθμιση.
Τώρα, που η κυβέρνηση έχει αλλάξει ρότα εδώ και αρκετούς μήνες, το Χ.Α. «επέστρεψε», έχει κάνει μια αξιοσημείωτη αντίδραση, καλύπτοντας το «gap» της τριετίας, ενώ σταδιακά η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο επενδυτικό ραντάρ των ξένων.
Αυτό, επιτρέπει στο ελληνικό χρηματιστήριο να ταυτιστεί, έστω και από απόσταση με το διεθνές κλίμα, έχοντας και το προνόμιο να είναι η μοναδική αναδυόμενη αγορά που βρίσκεται σε… ασφαλές και σκληρό νόμισμα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.
Βεβαίως, ο κίνδυνος που ελλοχεύει για το Χ.Α. που άργησε να ταυτιστεί με το διεθνές κλίμα είναι να αρχίσει το… ξήλωμα και η διόρθωση στις διεθνείς αγορές, καθώς τότε, νομοτελειακά δεν μπορεί να πηγαίνει – επί μακρόν – κόντρα στο κλίμα των ξένων χρηματιστηρίων.
Εναλλαγές θέσεων και νέα πονταρίσματα στον Large Cap
Στη σημερινή συνεδρίαση όπως προαναφέρθηκε έγινε η… κλασική αρχική διόρθωση με το Γενικό Δείκτη να κατέρχεται έως τις 874,89 μονάδες, όμως σταδιακά μάζεψε, γυρνώντας πλέον σε θετικό έδαφος και στις 882 μονάδες με άνοδο 0,56%.
Η αξία συναλλαγών κινείται σε χαμηλότερο τέμπο έναντι των πέντε προηγούμενων συνεδριάσεων (από την περασμένη Παρασκευή), καθώς διαμορφώνεται μόλις στα 24 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι χθες ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,28 εκατ. ευρώ, επίπεδα που σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσεγγιστούν.
Κύριο χαρακτηριστικό έως τώρα οι περιορισμένες κινήσεις στο χώρο των τραπεζών και των blue chips, κάτι που περιορίζει τις ποσοστιαίες διακυμάνσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις. Για άλλη μια συνεδρίαση ξεχωρίζει η ΔΕΗ που ενισχύεται άνω του 4%, έχοντας εξαιρετική απόδοση όλο το τελευταίο διάστημα.
Κέρδη άνω του 1% έχουν επίσης στο χώρο του Large Cap και μετοχές όπως Σαράντης (έφτασε να κερδίζει άνω του 6%), Motor Oil, Jumbo και Eurobank, ενώ μικρότερη άνοδο σημειώνουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Folli Follie, ΑΔΜΗΕ, Εθνική, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Τιτάν, ΟΛΠ και Lamda Development.
Σε αρνητική τροχιά διαπραγματεύονται τίτλοι όπως ΓΕΚ Τέρνα, Aegean Airlines, ΕΛΠΕ, Viohalco, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.
Στον Mid Cap που κινείται πάνω από τις 1.400 μονάδες και σε νέα υψηλά 7ετίας, η εικόνα επίσης έχει βελτιωθεί σε σχέση με το ξεκίνημα. Για άλλη μια συνεδρίαση ο τίτλος της MIG ξεχωρίζει με άνοδο 5,84% και ισχυρό όγκο 3 εκατ. τεμαχίων, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν και οι Cenergy Holdings, J&P Άβαξ, Attica Bank, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης.
Σε ήπια αρνητικό έδαφος βρίσκονται μετοχές όπως Fourlis, Ικτίνος, Νηρέας, Intralot, ΚΛΜ, ΟΛΘ και MLS.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη καταγράφεται σε τίτλους όπως ΝΕΛ, Κέκροπας, Δρομέας, Ελγέκα, Flexopack, Intracom Κατασκευές και Centric. Στον αντίποδα, πιέζονται μετοχές όπως Ιατρικό Αθηνών, Ιντεάλ, Αλουμύλ, Ίλυδα, Επίλεκτος, Κρέτα Φαρμ, Έλαστρον, Profile και Frigoglass.
Και στις μικρότερες αποτιμήσεις, οι όγκοι σήμερα είναι μειωμένοι, οπότε οι κινήσεις και προς τις δύο κατευθύνσεις είναι εξαιρετικά ρηχές και πολλά μπορούν να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια…
Στο σύνολο της αγοράς, 67 μετοχές ενισχύονται έναντι 37 που υποχωρούν.