Το ερώτημα προέκυψε ακαριαία, λαμβάνοντας το μέιλ με τίτλο «Νέος χώρος στο Κουκάκι». Πιο εντυπωσιακή η συνέχεια του μηνύματος. Στο KȮREN, λοιπόν, όπως λέγεται η νέα αίθουσα τέχνης, ενώνουν τις δυνάμεις τους οι Irene Ragusini και ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης. Καλλιτέχνες και οι δύο, είχαν την ιδέα να ανοίξουν το εργαστήριό τους στο κοινό και να το συνδέσουν ευφάνταστα με την καλλιτεχνική αγορά της Αθήνας. Καθώς βρίσκεται σε μια από τις πιο ζωντανές γειτονιές της πόλης – χώρια που είναι η πιο δημοφιλής στους ξένους τουρίστες –, το ισόγειο στη Ζαν Μωρεάς 10 μετασχηματίστηκε σε ένα ζωντανό χώρο παρουσιάσεων, όπου ο φιλότεχνος μπορεί να δει in situ την καλλιτεχνική ιδέα να παίρνει μορφή. Ένα ανοιχτό σε όλους workshop το οποίο συνδέει άμεσα την εξέλιξη της δημιουργικής πρακτικής με το φιλότεχνο κοινό.
«Η επιλογή του artist-run χώρου προήλθε από την ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα πολυπρισματικό περιβάλλον που να εστιάζει στην προαγωγή της καλλιτεχνικής διαδικασίας, είτε από πλευράς εργαστηριακής παραγωγής είτε από πλευράς εκθεσιακών δράσεων» μου γράφει η μία εκ των δύο εμπνευστών.
«Η χρονική συγκυρία με το κοινωνικό φαινόμενο της πανδημίας μας ανάγκασε να αναστείλουμε το προγραμματισμένο πλάνο μας, αλλά παράλληλα μας βοήθησε να προσδιορίσουμε καλύτερα την ταυτότητα του χώρου και να τον προετοιμάσουμε γι΄αυτά που ακολουθούν. Έτσι, ο χώρος λειτουργεί πλέον ως ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων με πολύπλευρο ενδιαφέρον για τις σύγχρονες τέχνες με τις οποίες αναπτύσσουν μια αμφίδρομη σχέση» επισημαίνει η Irene Ragusini, θέλοντας να δείξει ότι μιλά για ένα «στέκι» όπου συνυπάρχουν, όχι μόνο τα εικαστικά, αλλά και άλλες μορφές τέχνης.
Στο ίδιο πνεύμα κι ο Ευριπίδης Παπαδοπετράκης. «Ο artist-run χώρος προδιαθέτει την ενεργή παρουσία των ανθρώπων που δρουν μέσα σε αυτόν. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που δημιουργεί ένα οικείο περιβάλλον σε καλλιτέχνες και παράλληλα δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η καλλιτεχνική έκφραση να γίνουν κοινωνοί αυτής της διαδικασίας μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα και πολυμορφικά projects. Η λογική αυτή η οποία αποτελεί και θεμέλιο του χαρακτήρα του KOREN, επηρεάστηκε από τα γεγονότα με αποτέλεσμα το σημείο συνάντησης των ανθρώπων να μετατραπεί σε μοναχικό studio δύο εικαστικών. Η επανεκκίνηση, όμως, της ζωής επαναφέρει μαζί της και το KOREN, το οποίο ήδη ξεκινά να παρουσιάζει στοιχεία της ταυτότητάς του, με αφετηρία την ομαδική έκθεση ANEW στις 17 Ιουνίου».
Αν το KȮREN ευδοκιμήσει μέσα στο άνυδρο περιβάλλον της εποχής, μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει. Πάντως, ο σχεδιασμός του είναι ρεαλιστικός, το σπίτι του είναι «μαγαζί γωνία» και παίρνει το βάφτισμα στο εκθεσιακό πρόγραμμα της πρωτεύουσας με μία ορεξάτη ομάδα καλλιτεχνών: η έκθεση «Anew» που εγκαινιάζεται σήμερα είναι καρπός της πανδημίας. Αποτυπώνει τις σχέσεις που δημιουργήθηκαν μεταξύ 11 δημιουργών, τον καιρό της κοινωνικής αποξένωσης του Covid. Η γνωριμία των δύο καλλιτεχνών με τους συναδέλφους τους Βούλα Κούκκου, Ναταλία Μαντά, Ξένια Παπαδοπούλου, Κατερίνα Σάρρα, Χριστίνα Σπανού, Ελένη Τσαμαδιά, Θάνο Φούντα και Σωτήρη Φωκέα κι αιχμή τον Ηλία Παπαηλιάκη, προήλθε από κοινά ενδιαφέροντα, με αποτέλεσμα να επεκτείνουν τις σχέσεις τους σε εβδομαδιαία διαδικτυακή συνάντηση.
Για οκτώ μήνες, ένας εικονικός, αλλά ουσιαστικός χώρος ζυμώθηκε και οι προβληματισμοί βρήκαν δίοδο να εκφραστούν και να γίνουν έργο. Μέσα από την έκθεση «Anew», παρουσιάζεται το αποτέλεσμα των εικαστικών δεσμών, αλλά και των συναισθηματικών σχέσεων που εδραιώθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.
Την έκθεση επιμελείται η Φαίδρα Βασιλειάδου.
KȮREN process space: Ζαν Μωρεάς 10, 11741, Κουκάκι | 211 42 02 024 | [email protected] | @koren.athens, ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 17/6, 12.00 - 22.00, ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 18/6 – 17/7, ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: Τρίτη έως Παρασκευή 16:00 – 21:00 | Σάββατο 12.00 - 20.00