Προσπάθεια μερικής ανασύνταξης και διακράτησης της ευρύτερης περιοχής των 620 μονάδων κάνει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς υποχώρησε αρχικά έως τις 615,08 μονάδες (-0,49%) όμως επιβεβαίωσε ξανά την ανθεκτικότητα αυτής της περιοχής και πλέον διαπραγματεύεται υψηλότερα, έχοντας στηρίξεις από Μυτιληναίο, ΔΕΗ, Viohalco και ΕΧΑΕ.
Η αγορά προέρχεται από πέντε πτωτικά κλεισίματα στις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, άρα έχει λόγους έστω και τεχνικής αντίδρασης, αν και – σ’ αυτή τη φάση – το γεωπολιτικό ρίσκο και οι κίνδυνοι που δημιουργεί η πανδημία – δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για διαμόρφωση σημαντικά καλύτερης εικόνας.
Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.464 μονάδες με άνοδο 0,46% ενώ στο ξεκίνημα διόρθωσε έως τις 1.450,39 μονάδες (-0,49%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύεται στις 281 μονάδες με άνοδο 0,68%, ενώ στο ξεκίνημα έφτασε να χάνει 0,57%.
Όσο ο τραπεζικός κλάδος παραμένει εγκλωβισμένος, η αγορά εύλογα δεν μπορεί να αλλάξει επίπεδο. Παρά το ξεπούλημα σε ποσοστό 10,64% της περασμένης εβδομάδας και το -68% του 10μήνου 2020, ο τραπεζικός δείκτης αδυνατεί να βγάλει ουσιαστικής μορφής αντίδραση, μολονότι προέρχεται από 7ήμερο πτωτικό σερί!
Ο κλάδος αποτελεί το κεντρικό βαρίδι της τραπεζοκεντρικής ελληνικής αγοράς και όσο έχει αυτή την εικόνα απαξίωσης, είναι δύσκολο το Χ.Α. να ξεφύγει από τον πολύμηνο εγκλωβισμό στο πολύ στενό εύρος διακύμανσης και να αλλάξει επίπεδο.
Τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν ανακόψει τις πρωτοβουλίες τους όλους τους τελευταίους μήνες και αυτός είναι ο λόγος που ο μέσος τζίρος έχει περιοριστεί στα 30 ή 35 εκατ. ευρώ ημερησίως, επίπεδα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συντηρήσουν μια αξιόλογη κίνηση πάνω από τις 650 μονάδες.
Οτιδήποτε λαμβάνει χώρα είναι κινήσεις intraday και καθαρά βραχυχρόνιας στόχευσης και επ’ ουδενί δεν υπάρχει κάποιο momentum συντονισμένου και ανθεκτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πάντως, υπάρχουν blue chips και μετοχές της πραγματικής οικονομίας που έχουν πολύ πιο ανθεκτική απόδοση από τις τράπεζες, όπως και μετοχές που έχουν θετική κίνηση όλους τους τελευταίους μήνες όπως Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Σαράντης, Viohalco, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα κ.α.
Παράλληλα, και από το χώρο του Mid Cap υπάρχουν μετοχές της πραγματικής οικονομίας με εξαιρετικές αποδόσεις, όπως Πλαστικά Θράκης (υψηλά τελευταίων ετών με ιλιγγιώδες ράλι), AVAX (+40% στις 16 τελευταίες συνεδριάσεις), Κρι Κρι (πλησίον των ιστορικών υψηλών σε μόνιμη βάση), Intracom Holdings, Profile κ.α.
Σήμερα λοιπόν στηρίξεις στο Γ.Δ. δίνουν μετοχές όπως Viohalco, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Jumbo που ενισχύονται άνω του 1%, ενώ θετικά κινούνται και οι Alpha Bank, Εθνική, Coca Cola HBC, OTE, ΟΠΑΠ, Τιτάν και Eurobank. Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος είναι μετοχές όπως Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Aegean Airlines, Πειραιώς, Fourlis και Motor Oil.
Στον Mid Cap, η AVAX, μετά το χθεσινό +7,69% λόγω της επικράτησης στο διαγωνισμό για τη Γραμμή 4 του Μετρό, σήμερα κερδίζει 3,66% με όγκο που ξεπερνάει τα 406 χιλ. τεμάχια. Επίσης, θετικά κινούνται και οι Profile, Ολυμπιακή Τεχνική, Έλτον, Κρι Κρι, MIG, Cenergy Holdings και Autohellas. Στο σύνολο της αγοράς, υπάρχει απόλυτη ισορροπία με 49 ανοδικές και ισάριθμες πτωτικές μετοχές. Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 11 εκατ. ευρώ, κινούμενος ξανά σε αργό τέμπο.