Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου

Πτωτικά κινούνται οι τιμές πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν πτώση, ενώ νωρίτερα  σημείωναν άνοδο για δεύτερη ημέρα λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για περιορισμό της ευρωπαϊκής προσφοράς, αφού η Ρωσία, βασικός προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου. Τo brent  χάνει 0,15% στα 104,96  δολάρια και το WTI 0,84% στα 95,87 δολάρια.

Η Ρωσία ενίσχυσε τον περιορισμό παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη τη Δευτέρα, καθώς η Gazprom είπε ότι οι προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Γερμανία θα μειωθούν μόλις στο 20% της χωρητικότητας.

Η περικοπή των προμηθειών της Ρωσίας θα αφήσει τις χώρες λιγότερο ικανές να επιτύχουν τους στόχους της για αναπλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τη χειμερινή περίοδο ζήτησης. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αντιμετωπίζει δυνητικά περιορισμό φυσικού αερίου στη βιομηχανία για να κρατήσει τους πολίτες της ζεστούς κατά τους χειμερινούς μήνες.

Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τους τελικούς χρήστες να ανταλλάξουν το φυσικό αέριο τους με προϊόντα πετρελαίου, ιδιαίτερα ντίζελ. Αλλά αυτό εγκυμονεί επίσης κινδύνους, καθώς η Ρωσία προμηθεύει το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου ντίζελ στην Ευρώπη και οι τιμές για τους οδηγούς που εξαρτώνται από τα καύσιμα αναμένεται να αυξηθούν.

«Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου, που προκλήθηκαν από τη συμπίεση του φυσικού αερίου της Ρωσίας, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόσθετη στροφή στο αργό από το φυσικό αέριο και στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής έρευνας στη Nissan Securities.

Η πτώση της ζήτησης λόγω των πρόσφατων υψηλών τιμών του αργού και των καυσίμων και η προσδοκία για αύξηση των επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ασκήσει πίεση στις τιμές.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στο τέλος της συνεδρίασης πολιτικής της την Τετάρτη. Αυτή η αύξηση μπορεί να μειώσει την οικονομική δραστηριότητα και συνεπώς να επηρεάσει την αύξηση της ζήτησης καυσίμων.

Τα συναισθήματα της αγοράς κυμαίνονται μεταξύ των ανησυχιών για την αστάθεια από την πλευρά της προσφοράς και των προσδοκιών για ασθενέστερη ζήτηση καυσίμων υπό την πτωτική πίεση της παγκόσμιας οικονομίας, δήλωσαν αναλυτές της Haitong Futures.

Το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δείκτη αναφοράς πετρελαίου Brent και του αμερικανικού δείκτη αναφοράς WTI έχει διευρυνθεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Ιούνιο του 2019, καθώς η χαλάρωση της ζήτησης βενζίνης στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβαρύνει το αμερικανικό αργό ενώ η περιορισμένη προσφορά υποστηρίζει το Brent.