Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω ισχυρής πτώσης της ζήτησης κυρίως στην Κίνα, λόγω των επιπλοκών που προκαλεί στις οικονομικές δραστηριότητες η επιδημία του νέου κορονοϊού.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού WTI παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 2,8% ή 1,45 δολάρια και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 50,11 δολάρια ανά βαρέλι.
Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή που έχει σημειώσει πλέον ενεργό συμβόλαιο του WTI από τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με το marketwatch, ενώ στο χαμηλό ημέρας του, το WTI είχε βρεθεί και κάτω από τα 50 δολάρια, συγκεκριμένα στα 49,92 δολ. ανά βαρέλι.
Ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στο ευρωπαϊκό αργό Brent, το δικό του συμβόλαιο Απριλίου να χάνει 2,17 δολάρια ή 3,8% κλείνοντας στα 54,45 δολάρια ανά βαρέλι.
Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου έρχεται στο απόηχο της «βουτιάς» έως και 9% που κατέγραψαν νωρίτερα τα χρηματιστήρια της Κίνας κατά την πρώτη συνεδρίαση των αγορών από τις 23 Ιανουαρίου έπειτα από τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, εν μέσω του πανικού που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.
Παράλληλα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο OPEC θα εξετάσει τρόπους για να περιοριστεί η ισχυρή πτώση στη ζήτηση του αργού, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί Τρίτη και Τετάρτη στη Βιέννη, με τις πληροφορίες να αναφέρονται σε μείωση της παραγωγής ακόμα και έως 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
«Αν συγκαλείς έκτακτη συνεδρίαση, θα πρέπει να προχωρήσεις σε μια σημαντική μείωση προκειμένου να αποτρέψεις την αγορά από τα χειρότερα», ανέφερε, μιλώντας στο CNBC η Helima Croft της RBC Capital Markets, προσθέτοντας πως ο OPEC μπορεί να αποφασίσει μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια αυτό το μήνα.
Εξάλλου, η Wall Street Journal, επικαλούμενη στελέχη του OPEC, ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία εξετάζει την επιλογή μιας τέτοιας περικοπής. Άλλοι αναλυτές ωστόσο υποστηρίζουν ότι η μείωση θα είναι μικρότερης κλίμακας.