Του Απόστολου Σκουμπούρη
Περιορίστηκε η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το μεσημέρι, καθώς παρότι οι πιέσεις στις τράπεζες παρέμειναν, αρκετά μη τραπεζικά blue chips βελτίωσαν την εικόνα τους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κρατήσει με σχετική ευκολία την ευρύτερη ζώνη των 720-725 μονάδων.
Πιο αναλυτικά, πλέον ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 727 μονάδες με οριακή πτώση 0,25%, σε μια συνεδρίαση που στο μεγαλύτερο διάστημα υποχωρούσε σημαντικά, φτάνοντας έως το χαμηλό των 718,96 μονάδων.
Οι τράπεζες έφτασαν να χάνουν άνω του 8%, όμως πλέον έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα τους, περιορίζοντας σημαντικά την πτώση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Eurobank, παρ'' ότι έφτασε να υποχωρεί άνω του 4%, πλέον λίγο πριν το τέλος της συνεδρίασης γύρισε και σε θετικό έδαφος! Η Εθνική υποχωρεί κατά 4,09%, η Πειραιώς -4,83% και η Alpha Bank -1,71%.
Θυμίζουμε ότι σήμερα επανήλθε στο ταμπλό η μετοχή της Εθνικής μετά το τριήμερο αποχής λόγω του reverse split 10 προς 1 με ταυτόχρονη αύξηση της ονομαστικής αξίας στα 3 ευρώ από τα 0,30.
Η μετοχή της Εθνικής επανήλθε σήμερα στο ταμπλό με τιμή εκκίνησης στα 2,448 ευρώ, έφτασε έως το χαμηλό των 2,24 ευρώ με πτώση κοντά στο 8%, ενώ πλέον διαπραγματεύεται στα 2,31 ευρώ με απώλειες 5,64%.
Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου 2018 που έγιναν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, αλλά και οι συνεχιζόμενες εκροές που οφείλονται σε ετεροχρονισμένη αναδιάρθρωση χαρτοφυλακίων λόγω δεικτών MSCI, είναι οι κύριες αιτίες της ισχυρής πίεσης στις τράπεζες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 31 εκατ. ευρώ, εύλογα πολύ μειωμένη έναντι της τελευταίας συνεδρίασης του Αυγούστου, όπου λόγω της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI έφτασε στα 129,7 εκατ. ευρώ.
Πάντως, στήριξη στο Γ.Δ. στην προσπάθεια διακράτησης της ευρύτερης ζώνης των 720-725 μονάδων δίνουν blue chips όπως ΟΠΑΠ +2,16%, Τέρνα Ενεργειακή +1,97%, Μυτιληναίος +1,04%, Σαράντης +2,78%, καθώς επίσης και οι Jumbo, Grivalia Properties, Motor Oil, Τιτάν, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ.
Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap όπου οι περισσότεροι τίτλοι κινούνται ανοδικά, ενώ στο σύνολο της αγοράς η εικόνα έχει αλλάξει υπέρ των long, καθώς 61 μετοχές ενισχύονται έναντι 49 που υποχωρούν.