Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πρωτοφανής στασιμότητα σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης παρουσιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο, με την τελευταία ολοκληρωμένη εβδομάδα του Ιουλίου να κλείνει εντελώς... flat, ενώ και ο μήνας φεύγει χωρίς να αφήσει κανένα ουσιαστικό στίγμα, πλην της περαιτέρω απαξίωσης όγκων και τζίρων.
Η εβδομάδα κύλησε σχεδόν ως μη γενόμενη με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών να κατέρχεται κάτω από τα 20 εκατ. ευρώ και να διαμορφώνεται στα 17,4 εκατ. ευρώ, καθιστώντας αυτό το 5ήμερο ένα από τα πλέον απαξιωμένα στη νεότερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Καμιά συνεδρίαση δεν ξεπέρασε σε τζίρο τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας 23 Ιουλίου, η αξία συναλλαγών κατήλθε στα 12,8 εκατ. ευρώ και ήταν μέσα στις πέντε χειρότερες της 20ετίας από πλευράς τζίρου.
Κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς αυτό το διάστημα είναι η μη εισροή νέων κεφαλαίων, κάτι που απονευρώνει περαιτέρω το σύστημα, καθώς και τα είδη υπάρχοντα κεφάλαια αποσύρονται, η αδυναμία των τραπεζικών μετοχών, αλλά και η παύση των ρευστοποιήσεων στη ζώνη των 750 μονάδων.
Είναι σαφές λοιπόν ότι η αγορά μετά το σοκ της Folli Follie και τη γενικευμένη κρίση αξιοπιστίας που έχει μεταγγιστεί σε όλο το σύστημα, βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου κυριαρχεί η ανασφάλεια, η απουσία διάθεσης ανάληψης νέου ρίσκου και η στάση αναμονής.
Παράλληλα, παρατηρείται το φαινόμενο το χρηματιστήριο να παραμένει εν πολλοίς... αποκομμένο απ'' ότι λαμβάνει χώρα στην αγορά ομολόγων, οι τιμές των οποίων έχουν βελτιωθεί και δείχνουν μείωση του ρίσκου χώρας. Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν αντανακλάται στο χρηματιστήριο, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο στην εσωστρέφεια, προβληματίζοντας αν μη τι άλλο.
Ένας έτερος παράγοντας προβληματισμού είναι η μόνιμη το τελευταίο διάστημα αδυναμία των τραπεζών στο ταμπλό, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει την Παρασκευή πολύ κοντά στα χαμηλά 4μήνου, ενώ στο νήμα και στις δημοπρασίες δεν έκλεισε κάτω από τις 815 μονάδες όπου βρέθηκε λίγο μετά τις 16:30 μ.μ.
Η αδυναμία που παρουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος εδώ και πολλές εβδομάδες είναι κυρίαρχη αιτία που δεν μπορεί να διαμορφώσει κανένα σοβαρό momentum αντίδρασης το ελληνικό χρηματιστήριο εδώ και καιρό.
Οι τράπεζες έχουν χάσει το όποιο «νεύρο» τους, αδυνατώντας να παίξουν το ρόλο του σηματωρού της αγοράς, οπότε υπάρχει μια εικόνα ακινησίας και συσσώρευσης. Επαναλαμβάνουμε πως το ελληνικό χρηματιστήριο, παρά τις όποιες αλλαγές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά, καθώς ο κλάδος είναι η ατμομηχανή όλου του συστήματος.
Αυτό μαρτυράται από τον τρόπο που δεσπόζουν – παρ' ότι έχουν μείνει μόλις τέσσερις συστημικές – οι τράπεζες σε όγκους και τζίρους στις περισσότερες συνεδριάσεις.
Η σημερινή εικόνα και τα στατιστικά
Σήμερα Παρασκευή λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 751,43 μονάδες με πτώση 0,53%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 18,42 εκατ. ευρώ, με τα 2,50 εκατ. σε πακέτα. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.990,49 μονάδες με πτώση 0,39%, ο Mid Cap έκλεισε στις 493,33 μονάδες με πτώση 0,46%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 819,15 μονάδες υποχωρώντας κατά 1,35%.
Στο χώρο των τραπεζών με απώλειες 3,03% έκλεισε η Alpha Bank ενώ κέρδη 1,35% είχε η Πειραιώς, ενώ στο χώρο των blue chips κέρδη άνω του 1% είχαν οι Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή και Fourlis, ενώ πτώση πλέον του 1% είχαν οι Μυτιληναίος, Grivalia Properties, Lamda Development και ΑΔΜΗΕ.
Μεγάλες πιέσεις σε MIG και Intralot στον Mid Cap
Στο χώρο του Mid Cap με μεγάλες απώλειες 8,15% έκλεισε η μετοχή της MIG, που έκλεισε στα 0,1014 μονάδες με όγκο 4,78 εκατ. τεμάχια. Ο λόγος της πίεσης είναι ότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο απέρριψε την αίτηση αποζημίωσης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας από την επένδυση της Εταιρίας στην «Cyprus Popular Bank Public Co Ltd.».
Μεγάλες απώλειες για 6η συνεχή συνεδρίαση προβληματίζοντας είχε και η Intralot που υποχώρησε κατά 10,49% (έφτασε να χάνει άνω του 14%) κλείνοντας στα 0,70 ευρώ που είναι νέα χαμηλά 6ετίας, ενώ διακινήθηκε όγκος 1,25 εκατ. τεμάχια.
Επίσης, απώλειες είχε και η μητρική του ομίλου η Intracom Holdings που υποχώρησε κατά 4,03%, ενώ η Intracom Κατασκευές είχε πτώση 0,81%. Από εκεί και πέρα, με σημαντικές πιέσεις έκλεισαν επίσης οι J&P Άβαξ -3,42% και Ελλάκτωρ -2,03%.
Στην ευρύτερη αγορά, κέρδη είχαν μετοχές όπως Σωλ. Τζιρακιάν, CPI, Κυριακούλης, Προοδευτική, Qualitty & Reliability, Σελόντα, AS Company, Παπουτσάνης, Profile, Αλουμύλ και Inform Λύκος. Στον αντίποδα, πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Παΐρης, ΣΙΔΜΑ, Newsphone, Ιντερτέκ, Κορδέλλου, Εβροφάρμα, Frigoglass, Ίλυδα, ΑΝΕΚ, Forthnet και Attica Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς, 35 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 66 που υποχώρησαν.