Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με τον Xetra Dax της Φρανκφούρτης να κινείται προς τις 12.600 μονάδες και τον FTSE 100 στο Λονδίνο στις 7.450 μονάδες, το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται εκ νέου ήπια ανοδικά σήμερα, τακτοποιώντας τεχνικά το «ρήγμα» που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη διόρθωση.
Δυνάμεις για κάτι ουσιαστικά καλύτερο, ήτοι πειστική υπέρβαση των 850 μονάδων δεν υπάρχουν, καθώς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής και δεν παίρνουν νέα σοβαρά ρίσκα, όμως από την άλλη πλευρά και οι πωλητές έχουν αποσυρθεί.
Σήμερα είναι η προτελευταία συνεδρίαση του Απρίλη, ενός μήνα που ήταν καλός για τη αγορά – όπως και για τα διεθνή χρηματιστήρια – με το Γενικό Δείκτη αλλά και τις περισσότερες μετοχές να κερδίζουν μέρος του χαμένου εδάφους από το πτωτικό δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου.
Κύριο χαρακτηριστικό βεβαίως αυτής της εβδομάδας ήταν η κατακόρυφη πτώση της αξίας συναλλαγών και η μείωση των όγκων και των τζίρων, κάτι βεβαίως που λαμβάνει χώρα και διεθνώς αυτές τις ημέρες.
Σ' ό,τι αφορά το Χ.Α. ο μέσος τζίρος αυτής της εβδομάδας κατήλθε κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ χθες είχαμε το μικρότερο τζίρο των τελευταίων πολλών συνεδριάσεων καθώς κατήλθε στα 43,52 εκατ. ευρώ.
Η αγορά με χαρακτηριστική ευκολία κέρδισε σημαντικές «περιοχές» - σε δείκτες και μετοχές – που απώλεσε το 4ήμερο της διόρθωσης, κάτι που πρωτίστως ήρθε λόγω της πλήρους απόσυρσης των πωλητών.
Με λίγα λόγια, δεν εισέρρευσαν νέα κεφάλαια στο σύστημα, όμως η απόσυρση των πωλητών και η επάνοδος των πρωτοβουλιών στους long, είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη.
Μετά τη διόρθωση – αποφόρτιση υπήρξε «δέσιμο» τιμών σε δείκτες και μετοχές, ενώ η κατοχύρωση των κερδών, όπως και να ''χει επαναφορτίζει με ρευστότητα όσα χαρτοφυλάκια παραμένουν δραστήρια αυτό το διάστημα.
Εν μέσω αυτού του σκηνικού ο Γενικός Δείκτης σήμερα διαπραγματεύεται στις 840 μονάδες με άνοδο 0,51%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 16 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε αργό τέμπο ξανά.
Την περισσότερη κινητικότητα παρουσιάζουν για ακόμη μια φορά οι μετοχές των τραπεζών, που είναι και τα χαρτιά που κάνουν τους μεγαλύτερους όγκους, δεν εγκλωβίζουν, ενώ προσφέρονται για αυξημένο trading σε κάθε περίπτωση.
Η Eurobank ενισχύεται σε ποσοστό 3,38%, η Πειραιώς +2,77%, η Εθνική +1,82%, ενώ η Alpha Bank κερδίζει 1,55%. Αντιθέτως, έντονα πτωτικά για 3η διαδοχική συνεδρίαση κινείται η Attica Bank που υποχωρεί εκ νέου κατά 16,67% με όγκο 6 εκατ. τεμάχια, με φόντο τις διαδικασίες αύξησης κεφαλαίου! Θυμίζουμε ότι ο τίτλος στη χθεσινή συνεδρίαση έχασε 2,86% και προχθές -10,26%!
Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, το κλίμα είναι μοιρασμένο. Ανοδικά κινούνται τίτλοι όπως Coca Cola HBC, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ και Aegean Airlines, ενώ πτωτικά κινούνται τίτλοι όπως Folli Follie (-2,68%), ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia Properties.
Στο χώρο του Mid Cap πλην της Attica Bank, πτωτικά κινούνται οι Υγεία, J&P Άβαξ και Νηρέας, ενώ καλή εικόνα με άνοδο άνω του 1% έχουν μετοχές όπως Πλαίσιο Computers, Fourlis, Cenergy Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Ικτίνος, ΚΛΜ, Intralot κ.λπ.
Στην ευρύτερη αγορά πολύ καλή εικόνα με άνοδο 3,62% έχει ο τίτλος του ΙΑΣΩ καθώς χθες ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2017, ενώ πιέζονται μετοχές όπως Περσεύς, Frigoglass, CPI, Attica Συμμετοχών, ΕΛΒΕ, Καράτζης και Μοτοδυναμική.
Στο σύνολο της αγοράς, 69 μετοχές ενισχύονται έναντι 37 που υποχωρούν.