Τα πονταρίσματα των hedge funds στις πράσινες μετοχές
Shutterstock
Shutterstock

Τα πονταρίσματα των hedge funds στις πράσινες μετοχές

Τα διεθνή hedge funds, τα οποία διευθύνονται από εξαιρετικά έμπειρους και αποτελεσματικούς διαχειριστές με τη βοήθεια στρατιών από ικανότατους και εξαιρετικά καταρτισμένους αναλυτές, έχουν υπό τη διαχείρισή τους κοντά στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι κινήσεις τους στη διεθνή επενδυτική σκακιέρα μπορεί να θεωρούνται από πολλούς ως κερδοσκοπικές και πολύ επιθετικές αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Πολύ συχνά είναι πολύ μελετημένες και έχουν πολύ μακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Για οποιονδήποτε ασχολείται με τις διεθνείς αγορές, είναι πολύ χρήσιμο να έχει μία ιδέα για το πώς κινούνται τα hedge funds στους τομείς που τον ενδιαφέρουν.

Ένα εκτενέστατο προχθεσινό άρθρο του Bloomberg, μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε μία γενική ιδέα για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουν αυτές οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες τις επενδύσεις στις μετοχές του ενεργειακού τομέα, και του παραδοσιακού και του πράσινου. Το Bloomberg News ανέλυσε τις επενδυτικές θέσεις περίπου 500 hedge funds, τις οποίες γνωστοποίησαν εθελοντικά στην εταιρεία Hazeltree, η οποία παρέχει διαφόρων ειδών υπηρεσίες στη διεθνή επενδυτική βιομηχανία.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως από το 2020 μέχρι σήμερα, οι διαχειριστές των hedge funds αποφεύγουν να επενδύσουν στους περισσότερους τομείς της πράσινης ενέργειας την ίδια στιγμή που δεν διστάζουν να το κάνουν σε όλα τα ορυκτά καύσιμα. Όπως χαρακτηριστικά συμπεραίνει το Bloomberg, οι διαχειριστές έχουν ρίξει μία πολύ διεξοδική ματιά σε πολύ σημαντικούς τομείς της πράσινης ενέργειας και αποφάσισαν να στοιχηματίσουν εναντίον τους. Παρά τα τεράστια ποσά που έχουν χορηγήσει οι κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, την Κίνα και αλλού για να βοηθήσουν την ανάπτυξη της πράσινης οικονομίας, η πλειοψηφία των hedge funds έχει πάρει θέσεις short εναντίον κάποιων κλάδων (μπαταρίες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πράσινο υδρογόνο και φωτοβολταϊκά) και θέσεις long υπέρ του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα, όπως και υπέρ της αιολικής βιομηχανίας.

Μπορούμε δηλαδή να πούμε πως οι πιο έμπειροι και ικανοί διαχειριστές χρημάτων με τη βοήθεια των πιο ικανών αναλυτών εκτιμούν πως τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια με τα οποία οι κατά τόπους κυβερνήσεις ενισχύουν τους περισσότερους τομείς της πράσινης βιομηχανίας, δεν πρόκειται να πιάσουν σύντομα τόπο από επενδυτικής άποψης. Η ορθότητα αυτής της επενδυτικής άποψης επιβεβαιώνεται και εκ των πραγμάτων, τουλάχιστον από την αρχή του 2021 μέχρι τώρα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τις 8 Οκτωβρίου η απόδοση του δείκτη S&P Global Clean Energy Index είναι έντονα αρνητική, με πτώση λίγο μεγαλύτερη από 50%. Για το ίδιο διάστημα, η απόδοση του δείκτη S&P Global Oil Index  είναι θετική με άνοδο 67,8% ενώ η απόδοση του πιο γενικού χρηματιστηριακού δείκτη στον κόσμο, του MSCI AC World Index είναι και αυτή θετική, κατά 30,7%. Οι τεράστιες διαφορές στις αποδόσεις δικαιώνουν την πολύ επιφυλακτική στάση των hedge funds απέναντι στην πράσινη ενέργεια, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως μας δείχνουν κάτι σχετικά με το πώς θα πάνε τα πράγματα στο μέλλον. 

Ας ρίξουμε όμως μία συνοπτική ματιά σε κάποια από τα επιμέρους στοιχεία της ανάλυσης του Bloomberg, αφού πρώτα επισημάνουμε πως ένα σχετικά μικρό ποσοστό των 500 και πλέον hedge funds επενδύει στον ενεργειακό τομέα. Από αυτά που επενδύουν όμως, οι τάσεις είναι ξεκάθαρες. Περίπου 50% παραπάνω hedge funds έχουν συνολικές θέσεις short από αυτά που έχουν συνολικές θέσεις long στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων και της ηλιακής ενέργειας. Στον τομέα των μπαταριών, το ποσοστό είναι κοντά στο 100% υπέρ αυτών που έχουν πάρει θέσεις εναντίον των μετοχών του κλάδου, ενώ λίγο παραπάνω από 100% είναι η διαφορά υπέρ τους και στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Στον τομέα του πράσινου υδρογόνου υπερισχύουν και πάλι άνετα όσοι δεν εμπιστεύονται τον κλάδο, αφού είναι περισσότεροι κατά 80% από όσους τον βλέπουν με θετικό μάτι. Τα πράγματα είναι διαφορετικά στον τομέα της αιολικής ενέργειας, αφού εκεί υπερισχύουν τα hedge funds με θετική άποψη και long θέσεις κατά 40% σε σχέση με τις short θέσεις. Στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου βλέπουμε μία πολύ ελαφριά υπεροχή των long θέσεων, ενώ κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στον τομέα του άνθρακα. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως μέχρι πρότινος η υπεροχή των long από τους short στους τομείς των ορυκτών καυσίμων ήταν αρκετά μεγαλύτερη. 

Ενδιαφέρον έχουν και οι απόψεις κάποιων εκπροσώπων hedge funds, οι οποίες μας δίνουν και μία καλή εικόνα για το πώς σκέπτονται οι διαχειριστές. Σε γενικό επίπεδο, ο Renaud Saleur της  Anaconda Invest SA από τη Γενεύη, ανέφερε πως αυτός και η ομάδα του περιμένουν εδώ και χρόνια να δουν ένα σημάδι πως ήρθε η ώρα να επενδύσουν στον κλάδο αλλά ακόμα αυτό δεν έχει έρθει. Ο Kerry Goh, της Kamet Capital Partners Pte. από την Σινγκαπούρη, εστίασε στη δεσπόζουσα θέση της Κίνας στους περισσότερους πράσινους τομείς, κάτι που συχνά συνδυάζεται με την επιβολή υψηλών δασμών και κάνει πολύ επικίνδυνη την οποιαδήποτε επένδυση. Ο ίδιος τόνισε πως τα γεωπολιτικά προβλήματα είναι η βασικότερη αιτία για την κακή επενδυτική πορεία της ενεργειακής μετάβασης, πρόσθεσε δε, πως σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, τα πράγματα ίσως χειροτερέψουν.

Πιο ειδικά τώρα, είναι φανερό πως η κυριαρχία της Κίνας αποτελεί τον σημαντικότερο αποτρεπτικό παράγοντα για επενδύσεις στον τομέα της ηλιακής ενέργειας. Όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά ο Per Lekander, ιδρυτής του Clean Energy Transition LLP με έδρα το Λονδίνο, όπου βλέπω ισχυρή την Κίνα είμαι πολύ διστακτικός, προσθέτοντας πως «όπου η Κίνα κυριαρχεί, καλύτερα είναι να φεύγει κανείς τρέχοντας». Στον τομέα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των μπαταριών, ο Lekander είπε πως είναι ακόμα νωρίς για να επενδύσει κανείς, θα πρέπει να περάσουν ακόμα δύο με τρία χρόνια τουλάχιστον. Προς το παρόν το αποφεύγει, καθώς η ζήτηση είναι χαμηλή και ο κλάδος έχει κάνει υπερβολικά μεγάλες επενδύσεις.

Για τα ορυκτά καύσιμα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Οι διαχειριστές που επενδύουν στις μετοχές των εταιρειών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα υποστηρίζουν πως η πράσινη ενέργεια απλά δεν επαρκεί και τα ορυκτά καύσιμα θα είναι απαραίτητα για πολύ καιρό ακόμα. Στον τομέα της αιολικής ενέργειας, όπου όπως είπαμε υπάρχει μία σχετική αισιοδοξία, ο Per Lekander επισήμανε πως η ζήτηση είναι πραγματική και πως πιστεύει πως ο «αέρας» έχει μπει σε πραγματική φάση ανάκαμψης. Η Lisa Audet, η οποία έχει ιδρύσει την Tall Trees Capital Management LP, εκτίμησε πως η αιολική βιομηχανία έχει ήδη βρει τον «πάτο» της αλλά πρόσθεσε πως για την ώρα κάθεται λίγο μακριά μέχρι να περάσουν οι αμερικανικές εκλογές.

Όσον αφορά στον τομέα των υποδομών ενέργειας και κυρίως στον τομέα των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, οι διαχειριστές είναι αρκετά αισιόδοξοι και πιστεύουν πως είναι ένας κλάδος που χρειάζεται πολλές επενδύσεις, η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της κινεζικής κυριαρχίας και του φόβου επιβολής δασμών. Ο Albert Chu, διαχειριστής στην Man Group Plc., δήλωσε πως ο τομέας είναι εντελώς λανθασμένα αποτιμημένος και τόνισε πως τα ηλεκτρικά δίκτυα υποφέρουν από διαρθρωτική έλλειψη επενδύσεων. 

Πολύ συχνά, η βιομηχανία των hedge funds αντιμετωπίζεται από την κοινή γνώμη με πολύ αρνητικό τρόπο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως πρέπει να αγνοήσουμε τις απόψεις και τις εκτιμήσεις ανθρώπων με μεγάλη πείρα και πολλές γνώσεις. Η απροθυμία τους να επενδύσουν τα χρήματα των πελατών τους σε κλάδους που δεν πείθουν πως μπορούν να προσφέρουν επενδυτικές αποδόσεις είναι απόλυτα λογική, επιβεβλημένη θα έλεγε κανείς. Αν κάποια στιγμή αντιληφθούμε πως αλλάζουν άποψη για την πράσινη ενέργεια ή για κάποιους από τους τομείς της, καλό θα είναι να ρίξουμε και εμείς μία επενδυτική ματιά προς τα εκεί.