Τι κρατά αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πολύτιμα μέταλλα
Shutterstock
Shutterstock

Τι κρατά αμείωτο το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πολύτιμα μέταλλα

Μία ματιά στην ανασκόπηση του πρώτου εξαμήνου του 2024 από τους αναλυτές του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council), είναι εξαιρετικά κατατοπιστική. Από όλες τις γενικές κατηγορίες επενδύσεων, ο χρυσός είχε τη δεύτερη καλύτερη απόδοση, με 12,74%. Μόνο οι αμερικανικές μετοχές είχαν καλύτερη απόδοση, με 15,64%. Ακολούθησαν, αρκετά χαμηλότερα, οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών με 8,45%, οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών εκτός ΗΠΑ με 6,98%, τα εμπορεύματα με 5,83%. Ακόμα πιο χαμηλά βρέθηκε η απόδοση των μετρητών στις ΗΠΑ με 2,62%, ενώ τα κρατικά ομόλογα είχαν από μηδενικές έως αρκετά αρνητικές αποδόσεις.

Αν ρίξουμε μία ματιά και στο δεύτερο πιο δημοφιλές πολύτιμο μέταλλο μετά τον χρυσό, το ασήμι, θα δούμε πως είχε ακόμα καλύτερη απόδοση, κοντά στο 23,20%. Οι αποδόσεις αυτές είναι εντυπωσιακές, όχι μόνο λόγω των ποσοστιαίων κερδών σε αυτό το διάστημα αλλά και λόγω της σπάνιας για τα πολύτιμα μέταλλα σταθερότητας που δείχνουν από τη στιγμή που έπιασαν τα υψηλότερα για φέτος επίπεδα, προς το τέλος Απριλίου.

Η – αναμενόμενη – διόρθωση στην τιμή τους μετά την πολύ απότομη άνοδο που έλαβε τους πρώτους τέσσερις μήνες, είναι εξαιρετικά ομαλή. Όσοι παρακολουθούν την πορεία των δύο βασικών πολύτιμων μετάλλων γνωρίζουν πως, πολύ συχνά, οι μεγάλες ανοδικές κινήσεις ακολουθούνται από πολύ έντονες και απότομες μεταβολές. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε πως κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, τουλάχιστον μέχρι αυτή την στιγμή. Αν θέλουμε να βρούμε μία εξήγηση για αυτό, μπορούμε να υποθέσουμε πως στις πτωτικές κινήσεις των δύο πολύτιμων μετάλλων εμφανίζονται αρκετοί αγοραστές οι οποίοι απορροφούν σχετικά εύκολα την προσφορά και έτσι αποφεύγεται το φαινόμενο των αυτοτροφοδοτούμενων πωλήσεων. 

Το γιατί υπάρχουν τόσοι αγοραστές που είναι πρόθυμοι να αγοράζουν χρυσό πολύ κοντά στις ιστορικά υψηλότερες τιμές του είναι κάτι που έχει αναλυθεί αρκετά στον ελληνικό και διεθνή Τύπο αλλά και στο liberal.gr. Κατά τη δική μας άποψη, πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων. Μερίδα επενδυτών νιώθει άβολα με τις πολύ υψηλές τιμές των αμερικανικών και άλλων διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών και βλέπει την αγορά χρυσού και ασημιού ως ένα τρόπο προστασίας από μία πιθανή απότομη μεγάλη πτώση, ειδικά εν μέσω του επενδυτικού παροξυσμού για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Άλλοι ανησυχούν για τη διαρκή χειροτέρευση της κατάστασης σε γεωπολιτικό επίπεδο, με την αντιπαλότητα μεταξύ των υπερδυνάμεων να γίνεται όλο και πιο οξεία και τις ΗΠΑ να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση όπως έκαναν μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Ιδιωτικοί και κρατικοί φορείς εκτός του δυτικού κόσμου προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το αμερικανικό δολάριο βλέποντας το πόσο εύκολο είναι να χάσουν τον έλεγχο των χρημάτων τους αν βρεθούν σε λάθος στρατόπεδο και διαλέγουν τον χρυσό και το ασήμι, καθώς γνωρίζουν και οι ίδιοι πως δεν μπορούν εύκολα να εμπιστευθούν άλλα νομίσματα.

Άλλοι επενδυτές δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητα των δυτικών κεντρικών τραπεζών να εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής τους. Δεν χρειάζεται να επικεντρωθούμε περαιτέρω στην αναφορά μας στους λόγους που αυξάνουν τη ζήτηση για τα πολύτιμα μέταλλα, χωρίς να ισχυριζόμαστε πως δεν υπάρχουν και άλλοι εκτός από αυτούς που μόλις αναφέραμε. 

Θεωρώντας πως η παραπάνω αιτιολόγηση του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον χρυσό και το ασήμια δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, είναι λογικό να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι παρά απαισιόδοξοι για την περαιτέρω πορεία των δύο αυτών μετάλλων. Η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων αναφοράς μειώνει τον ανταγωνισμό από τις ασφαλείς επενδύσεις, δηλαδή τα μετρητά και τα ομόλογα του αμερικανικού – κυρίως – δημοσίου, και κάνει λιγότερο αισθητό το βασικό μειονέκτημα των πολύτιμων μετάλλων δηλαδή το γεγονός πως δεν αποδίδουν σταθερά έσοδα στους κατόχους τους.

Εδώ βέβαια θα μπορούσε κάποιος να επισημάνει πως τα πολύτιμα μέταλλα δεν φάνηκε να επηρεάζονται και πολύ αρνητικά από τα υψηλά επιτόκια οπότε δεν πρέπει να είμαστε σίγουροι πως θα επηρεαστούν θετικά από τη μείωσή τους. Δεν συνεχίζουμε την υποθετική αυτή συζήτηση αλλά προσθέτουμε πως αυτό μπορεί απλά να δείχνει πως η ζήτηση για αυτά είναι πολύ ισχυρή.

Από γεωπολιτικής πλευράς, είναι δύσκολο να υποστηρίξει κανείς πως θα καλυτερέψουν σύντομα οι σχέσεις μεταξύ των βασικών μεγάλων δυνάμεων, πως θα τελειώσουν μετά από αμοιβαία αποδεκτές συμφωνίες οι πολεμικές συρράξεις και πως θα αποφευχθεί η κλιμάκωση των εμπορικών πολέμων.

Τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές είναι μάλλον δύσκολο να δούμε να γίνεται κάτι τέτοιο. Μετά από αυτές, ουδείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα γίνει. Ο μόνος που εμφανίζεται βέβαιος πως θα τερματιστούν άμεσα οι πολεμικές συρράξεις είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αυτή τη στιγμή δεν γίνεται και πολύ πιστευτός. Παρά το γεγονός πως μετά τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του, οι αγορές και οι πολιτικοί αναλυτές είναι σχεδόν βέβαιοι πως θα είναι ο νικητής των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου, οι δημόσιες συζητήσεις δεν περιστρέφονται – ακόμα τουλάχιστον – γύρω από τον ισχυρισμό του πως θα τερματίσει τον πόλεμο της Ουκρανίας μέσα σε 24 ώρες. 

Το γεγονός πως το περιβάλλον είναι υποστηρικτικό της συνέχισης της καλής πορείας του χρυσού και του ασημιού δεν αποτελεί βέβαια εγγύηση περαιτέρω ανόδου της τιμής τους, τουλάχιστον όχι αμέσως. Τα μεγάλα κέρδη των τελευταίων μηνών μπορεί να χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να «χωνευτούν» από την αγορά, οπότε δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα συνέχισης των σχετικά ήπιων διακυμάνσεων που παρατηρείται από το τέλος του Απριλίου.

Δεν μπορούμε και να αποκλείσουμε την εκδήλωση μίας πιο ισχυρής διορθωτικής κίνησης που θα έφερνε τον χρυσό μέχρι τα 2.150 δολάρια/ουγγιά και το ασήμι κάτω από τα 28 δολάρια/ουγγιά, όπως εκτίμησε πριν δύο εβδομάδες γράφοντας στο www.sprottmoney.com ο David Brady, γνωστός Καναδός επενδυτής και αναλυτής των δύο αυτών μετάλλων (μέχρι το Σαββατοκύριακο, ο χρυσός ήταν γύρω στα 2.400 δολάρια και το ασήμι λίγο πάνω από τα 31 δολάρια/ουγγιά).

Εδώ πρέπει όμως να πούμε πως ο ίδιος αναλυτής είναι πεπεισμένος πως ακόμα και αν λάβουν χώρα τέτοιου τύπου ισχυρές διορθώσεις, ο χρυσός και το ασήμι δεν θα αργήσουν πολύ να ξεπεράσουν πειστικά τα υψηλά που πέτυχαν μέσα στον Απρίλιο, δηλαδή τα 2.454 δολάρια/ουγγιά και τα 32,75 δολάρια/ουγγιά αντίστοιχα.

Στην περίπτωση του χρυσού, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα αυτό να συνέβη χθες, καθώς το κίτρινο μέταλλο ξεπέρασε με χαρακτηριστική άνεση και τα 2.465 δολάρια/ουγγιά. Αφορμή αυτής της κίνησης ήταν πιθανότατα οι δηλώσεις που έκανε προχθές ο διοικητής της Fed Τζέι Πάουελ, καθώς από ορισμένους επενδυτές ερμηνεύθηκαν ως έμμεση παραδοχή πως η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει οπωσδήποτε τον Σεπτέμβριο.

Το γεγονός πως το επίπεδο αυτό διασπάστηκε για μία μέρα δεν είναι από μόνο του αρκετό για να πούμε πως έχει ανοίξει ο δρόμος για το επόμενο σκέλος του bull market, στο οποίο βρίσκονται ήδη τα δύο πολύτιμα μέταλλα, θα πρέπει πρώτα να περάσουν μερικές ημέρες για να «σιγουρευτούμε», και θα πρέπει να ακολουθήσει και το ασήμι. Ακόμα όμως και να μην επιβεβαιωθεί αυτή η ανοδική διάσπαση και τα δύο βασικά πολύτιμα μέταλλα κινηθούν και πάλι διορθωτικά για ένα διάστημα, η τωρινή τους εικόνα δείχνει πως η περαιτέρω σημαντική ανοδική κίνηση εξακολουθεί να είναι αυτή την περίοδο το πιο πιθανό ενδεχόμενο.