Η επέκταση του μπλοκ των BRICS με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ αναμένεται να προσφέρει νέες επενδυτικές ευκαιρίες για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του αραβικού κόσμου, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την επιρροή του ομίλου σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές.
Η Σαουδική Αραβία μαζί με τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, το Ιράν και την Αιθιοπία προσχώρησαν στους BRICS την 1η Ιανουαρίου, διπλασιάζοντας τα μέλη του σε 10, ενώ τα αρχικά μέλη ήταν η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική.
«Η επέκταση του πολυμερούς μπλοκ των BRICS για να συμπεριλάβει τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ προοιωνίζεται εξαιρετικά καλή εν μέσω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών και οικονομικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Ούλας Ράο, επίκουρος καθηγητής οικονομικών στο Edinburgh Business School του Πανεπιστημίου Heriot-Watt στο Ντουμπάι.
«Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ ως [μεταξύ] των πλουσιότερων χωρών κατά κεφαλήν και ως έδρα των μεγαλύτερων κρατικών επενδυτικών ταμείων, δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω των επενδύσεων, του εμπορίου και του εμπορίου», πρόσθεσε ο Ράο.
Η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ συνέχισαν να σημειώνουν οικονομική ανάπτυξη παρά τις παγκόσμιες αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών επιτοκίων, του πληθωρισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς επικεντρώνονται στη διαφοροποίηση των οικονομιών τους.
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αναπτύχθηκε κατά 8,7% το 2022 - ο υψηλότερος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου - αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,8% το 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το βασίλειο εστιάζει επίσης σε μεγάλο βαθμό στη μη πετρελαϊκή οικονομία του, στο πλαίσιο της ατζέντας διαφοροποίησης υπό τον τίτλο «Vision 2030».
Εν τω μεταξύ, η οικονομία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,4% το 2023, με την αύξηση του πετρελαϊκού ΑΕΠ να προβλέπεται στο 0,7% και του μη πετρελαϊκού ΑΕΠ στο 4,5%, υποστηριζόμενη από ισχυρές επιδόσεις στον τουρισμό, τα ακίνητα, τις κατασκευές, τις μεταφορές, τη μεταποίηση και την αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου υπογράφει εμπορικές συμφωνίες για να ενισχύσει τους δεσμούς της με χώρες γύρω από. Εργάζεται για την υπογραφή 26 συνολικών συμφωνιών οικονομικής εταιρικής σχέσης, καθώς επιδιώκει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και να διαφοροποιήσει την οικονομία της.
Η προσθήκη δύο μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου στην ομάδα θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους δύναμη και επιρροή στον OPEC+, ενώ παράλληλα θα τους προσφέρει το περιθώριο να ευθυγραμμίσουν τις στρατηγικές τους με τα άλλα μέλη των BRICS.
O OPEC+, που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου, περιλαμβάνει μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας.
Η Κίνα και η Ινδία, δύο βασικά μέλη των BRICS, είναι ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο με ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου.
Αναμένονται επίσης περισσότερες διμερείς συναλλαγές σε τοπικά νομίσματα καθώς οι νέες χώρες εντάσσονται στην ομάδα.
Με πληροφορίες από Reuters, The National News, CNN, AP