Οι προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, μοιάζουν με μία βάρκα χωρίς άγκυρα την οποία παρασύρει το ποτάμι με αποτέλεσμα να κινείται ανεξέλεγκτα μεταξύ της πιθανότητας να γίνουν τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και του σεναρίου να μη γίνει καμία μείωση. Με αυτήν τη γλαφυρή περιγραφή, το αμερικανικό δίκτυο MarketWatch δίνει την εικόνα για το κλίμα που επικρατεί στις αγορές σχετικά με τις πολυσυζητημένες μειώσεις επιτοκίων. Και δεν έχει άδικο.
Αρχικά, οι επενδυτές ότι θα ήταν ο Μάρτιος ο μήνας της πρώτης μείωσης και ανέμεναν συνολικά έως και 6 μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.
Όσο όμως ο πληθωρισμός έδειχνε να είναι κολλημένος κοντά στο 3% και όσο η αμερικανική οικονομία εμφάνιζε - και συνεχίζει να εμφανίζει - εντυπωσιακή ανθεκτικότητα, τόσο η πλάστιγγα των προσδοκιών έγερνε και γέρνει προς το σενάριο λιγότερων μειώσεων. Ως που φτάσαμε σήμερα να κυκλοφορούν περισσότερο από ποτέ εκτιμήσεις που θέλουν τον Τζερόμ Πάουελ και την αρμόδια Επιτροπή της Fed, FOMC, να διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Πόσο πιθανό είναι να μη γίνει καμία μείωση επιτοκίων μέσα στο 2024;
Για την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ αυτό είναι ένα πολύ μακρινό σενάριο. Αφενός γιατί τελευταία ο πληθωρισμός υποχωρεί περισσότερο από τις εκτιμήσεις και αφετέρου επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία κινδυνεύει με ύφεση. Χθες, ήταν η σειρά της PIMCO να προβλέψει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τελικά τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Το Liberal είχε από τις αρχές του 2024 αναφερθεί στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.
Για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όμως, δεν είναι τόσο μακρινό το σενάριο. Από τη μία, οι αναλυτές συμφωνούν ότι μία παρατεταμένη περίοδος υψηλών επιτοκίων μπορεί να προκαλέσει εντέλει πολύ μεγαλύτερο κακό στην οικονομία και γι’ αυτό πιστεύουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αλλά το πολύ τρεις φορές, κατά 25 μονάδες βάσης κάθε φορά. Στον αντίποδα, είναι δεδομένη η απειλή του πληθωρισμού.
Ο Πάουελ και η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν ένα δεύτερο πληθωριστικό κύμα. Ο Πάουελ για να προστατεύσει την αξιοπιστία της Fed – και τη δική του φυσικά – και ο Μπάιντεν για να πάει στις εκλογές του Νοεμβρίου με το καλύτερο δυνατό οικονομικό κλίμα. Όσο, λοιπόν, και αν υπάρχει θέληση από όλους να μειωθούν τα επιτόκια για να γίνει πιο φθηνό το χρήμα (και) ενόψει των εκλογών, κυριαρχεί εντέλει η πρόθεση να αποφευχθεί η αναζωπύρωση του πληθωρισμού. Γιατί σκεφτείτε πόσο μεγάλο θα είναι το πλήγμα στην αξιοπιστία της Fed αν μειώσει τα επιτόκια και μετά οι συνθήκες αναγκάσουν τον Πάουελ να τα αυξήσει εκ νέου.
Πάντως, τα πονταρίσματα των επενδυτών, όπως αυτά καταγράφονται από το FedWatch Tool, δίνουν πιθανότητα 51% να γίνει η πρώτη μείωση τον Ιούνιο, ενώ δίνουν μόλις 10% να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια έως τον Σεπτέμβριο και 2,6% έως τον Δεκέμβριο. Βέβαια, η Fed δείχνει να μην συμμερίζεται καθόλου τις προσδοκίες των αγορών για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Πριν από λίγες ημέρες, ο γνωστός επενδυτής Στιβ Άισμαν (ο Μάρκ Μπάουμ της ταινίας «Big Short», τον οποίο υποδύθηκε ο Στιβ Καρέλ και που ουσιαστικά προέβλεψε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008), δήλωσε στο CNBC ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή φάση και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μειωθούν τα επιτόκια φέτος. Αν με τόσο καλές οικονομικές συνθήκες, η Fed προχωρήσει σε μειώσεις, τόνισε ο Άισμαν, τότε οι αγορές θα εξελιχθούν πολύ σύντομα σε μια τεράστια φούσκα.
Αν δεν μειωθούν τα επιτόκια, οι αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα, πρόσθεσε ο Άισμαν, υποστηρίζοντας ότι η Fed πρέπει να μειώσει τα επιτόκια μόνο όταν θα έχει στα χέρια της στοιχεία που θα δείχνουν ότι η οικονομία εξασθενεί.
Δεν είναι όμως μόνο ο Άισμαν που αναφέρεται στο σενάριο διατήρησης των επιτοκίων στο υφιστάμενο επίπεδο ολόκληρο το 2024. Ο Νιλ Κασκάρι, επικεφαλής της Fed Μινεάπολις, έδωσε την περασμένη Πέμπτη τροφή στα σενάρια μηδενικών μειώσεων. Αν ο πληθωρισμός συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, μάλλον δεν χρειάζεται να γίνει κάποια μείωση φέτος, σημείωσε το στέλεχος της Fed, χαμηλώνοντας πολύ τον πήχη των προσδοκιών της Wall Street.
Το σκεπτικό του Κασκάρι, ενός από τα πιο ισχυρά «γεράκια» της που μέχρι πρότινος προέβλεπε μόλις δύο μειώσεις επιτοκίων, είναι το εξής: Αν συνεχίσουν οι μισθοί να αυξάνονται, οι καταναλωτές να ξοδεύουν και το ΑΕΠ να αναπτύσσεται, γιατί θα πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια;
Σύμφωνα με την ITCMarkets, από τα 19 μέλη της FOMC, μόλις τα 4 θεωρούνται σήμερα «περιστέρια», κάτι που σημαίνει ότι απέχουμε πολύ από την αλλαγή σκηνικού, εκτός και αν τα στοιχεία για τους βασικότερους δείκτες της αμερικανικής οικονομίας επιδεινωθούν ξαφνικά στο επόμενο τρίμηνο.