Δύο από τους κορυφαίους παράγοντες των αγορών σήμερα, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Ελβετίας και νυν αντιπρόεδρος της BlackRock, Φίλιπ Χίλντεμπραντ, και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Νέιθαν Σιτς, δήλωσαν σχεδόν ταυτόχρονα ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού θα προκαλέσει «σοβαρή ζημιά» στην οικονομία. Ο Ελβετός τραπεζίτης, μάλιστα, είχε προειδοποιήσει από πέρσι τον Οκτώβριο, πέντε μήνες πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.
Την ίδια ώρα, ο Τζερόμ Πάουελ της Fed και η Κριστίν Λαγκάρντ της ΕΚΤ, τόνισαν από το βήμα του φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Πορτογαλία, ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού ακόμα και εις βάρος της ανάπτυξης. Παραδέχθηκαν δε, ότι η διαδικασία θα είναι επώδυνη.
Ποια θα είναι, λοιπόν, η «σοβαρή ζημιά» και που ακριβώς θα οδηγήσει η «επώδυνη διαδικασία»;
Σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal, οι αναλυτές επενδυτικών οίκων που εδρεύουν στο City του Λονδίνου εξετάζουν τρία βασικά σενάρια: α) ήπια ύφεση και στασιμοπληθωρισμό για τον επόμενο χρόνο, β) βαθιά ύφεση και παρατεταμένη οικονομική κρίση ή γ) «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας. Το πρώτο σενάριο θέλει τις παγκόσμιες μετοχές να υποχωρούν περίπου 5% από τα τρέχοντα επίπεδα, το δεύτερο προβλέπει περαιτέρω πτώση έως και άνω του 17%, ενώ το τρίτο είναι το «καλό» σενάριο που θεωρητικά θα οδηγήσει σε ανοδικό ράλι με κέρδη 23%. Όλα αυτά έως το τέλος του έτους.
Να πούμε εδώ ότι το σενάριο της «ομαλής προσγείωσης» είναι αυτό που οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν επισήμως ως το πιο πιθανό, ωστόσο όσο περνάει ο καιρός και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός δεν… αστειεύεται, τόσο η ύφεση και ο στασιμοπληθωρισμός μπαίνουν στο κάδρο.
Υπάρχει και ένα τέταρτο σενάριο, το οποίο δεν μπαίνει ακόμη στην εξίσωση. Και αυτό γιατί είναι το σενάριο που θέλει τον πόλεμο να τελειώνει, τον πληθωρισμό να υποχωρεί απότομα και την παγκόσμια οικονομία να επιστρέφει σε μία σχετική κανονικότητα μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Είναι το σενάριο που έβαλε πρόσφατα στο τραπέζι ο κορυφαίος αναλυτής της JPMorgan, Μάρκο Κολάνοβιτς. Γίνεται αντιληπτό ότι το εν λόγω σενάριο θα προκαλέσει επενδυτική ευφορία και ένα εντυπωσιακό ράλι όμοιο με αυτά που συνηθίσαμε να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια.
Ας επιστρέψουμε όμως στα πιο πιθανά σενάρια:
-Στο σενάριο της ήπιας ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού για ένα περίπου χρόνο, εκτιμάται ότι ο S&P 500 να κλείσει το 2022 στις 3.650 μονάδες. Με τον κορυφαίο χρηματιστηριακό δείκτη να βρίσκεται πέριξ των 3.800 μονάδων, το εν λόγω σενάριο προβλέπει πτώση γύρω στο 5%.
-Στο σενάριο μιας βαθύτερης κρίσης ο S&P 500 θα βιώσει μία «κανονική» bear market και συνολικά, από τα ιστορικά υψηλά της 4ης Ιανουαρίου έως το χαμηλότερο σημείο, θα καταγράψει πτώση κοντά στο 34% (περίπου 17,5% από το τρέχον επίπεδο) για να ολοκληρώσει το έτος στις 3.150 μονάδες.
-Στο σενάριο της «ομαλής προσγείωσης», η ανάπτυξη θα επιβραδύνει αλλά η οικονομική δραστηριότητα δεν θα συρρικνωθεί. Ο S&P 500 θα κλείσει το έτος στις 4.700 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κοντά στο 23% από το χθεσινό κλείσιμο και φτάνοντας σε απόσταση 2% από τα ιστορικά υψηλά του.
Ένας συνδυασμός των τριών αυτών σεναρίων, με βάση τις πιθανότητες του καθενός, φέρνει τον S&P 500, σύμφωνα με την Citigroup, λίγο πάνω από τις 4.100 μονάδες τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι η Wall Street εμφανίζει περιθώρια ανόδου 8%. Όσο για το σενάριο που περιλαμβάνει το τέλος του πολέμου και την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, είναι από τη μία το επιθυμητό αλλά από την άλλη τόσο απίθανο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για το ράλι που θα μπορούσε να πυροδοτήσει.