Αισιοδοξία κυριαρχεί την Πέμπτη στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη του κλίματος, ενώ οι θετικές εξελίξεις αναφορικά με την πρόοδο σχετικά με το εμβόλιο ωθούν τους δείκτες σε θετικό έδαφος, παρά την νέα αύξηση του συνολικού αριθμού των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας, οι οποίες από τα μέσα Μαρτίου έχουν ανέλθει σχεδόν σε 33 εκατ.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, την εβδομάδα που τελείωσε στις 2 Μαΐου, κατατέθηκαν στις ΗΠΑ επιπλέον 3,16 εκατ. αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας. Ωστόσο, το μέγεθος αυτό για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 2 Μαΐου, είναι στο μισό από το αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε στα τέλη Μαρτίου με 6,9 εκατομμύρια αιτήσεις, ενώ υπενθυμίζεται πως ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε στα 22,6 εκατομμύρια στις 25 Απριλίου, από τα 18 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, στο μέτωπο των εξελίξεων σχετικά με το εμβόλιο για την πρόληψη του κορονοϊού, η φαρμακευτική εταιρεία Moderna έκανε γνωστό πως έλαβε την έγκριση της FDA για την έναρξη δοκιμών «δεύτερης φάσης», οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα σε σχεδόν 500 ανθρώπους, ενώ σε περίπτωση που τα αποτελέσματα είναι θετικά, η τρίτη φάση των δοκιμών θα λάβει χώρα μέσα στο προσεχές καλοκαίρι.
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 400 μονάδων ή 1,69% και διαμορφώνεται στις 24.065 μονάδες, ενώ άνοδο 1,71% καταγράφει και ο διευρυμένος δείκτης S&P 500 που βρίσκεται στις 2.897 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Nasdaq, των τεχνολογικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση και διαμορφώνεται στις 8.991 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,55%.
Το θετικό κλίμα στην αγορά, επιτείνεται και από το νέο ράλι που πραγματοποιούν οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση από την κινεζική πλευρά πως οι εξαγωγές κατά τον Απρίλιο σημείωσαν αύξηση 3,5%, ενώ αναμενόταν πτώση που θα ξεπερνούσε το 15%, ύστερα από πτώση κατά 6,6% τον Μάρτιο.
Παράλληλα, αύξηση κατέγραψαν και οι εισαγωγές πετρελαίου από την Κίνα, καθώς η ασιατική χώρα εισήγαγε τον Απρίλιο 10,42 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε σχέση με τα 9,68 εκατ. βαρέλια την ημέρα του Μαρτίου.
Πιο συγκεκριμένα, στο συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου του αμερικανικού West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης σημειώνει άλμα 9% ή 2,11 δολαρίων/βαρέλι και διαμορφώνεται στα 26,10 δολάρια/βαρέλι.
Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου Brent, με το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου να βρίσκεται στα 31,62 δολάρια/βαρέλι, ενισχυμένο κατά 6,16% ή κατά 1,83 δολάρια/βαρέλι.