Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στη Wall Street. H ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών θα μπορούσε να προσδώσει εκ νέου μια ανοδική ώθηση. Ωστόσο, αυτό δε συνέβη. Και οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν την παρατεταμένη διολίσθηση τους.
Η υποχώρηση του S&P500 κάτω από τον 200άρη κινητό μέσο όρο (ΚΜΟ) περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς η καθοδική διάσπαση αυτού του «αργού» και «ασφαλούς» ΚΜΟ, πιθανότατα θα οδηγήσει σε έξοδο από τις μετοχικές θέσεις, τους θεσμικούς επενδυτές της Wall Street.
Από το υψηλό των 4607 μονάδων του περασμένου Ιουλίου, το κλείσιμο της Παρασκευής στις 4117 μονάδες με μια νέα εβδομαδιαία πτώση της τάξης του -2,11%, σηματοδότησε μια πλήρη ανατροπή του σκηνικού. Ο S&P500 διαπραγματεύεται πλέον κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 4150 - 4135 μονάδων.
Βέβαια, σε βάθος 52 εβδομάδων ο S&P 500 βρίσκονται μακριά από τα χαμηλά των 3698 μονάδων έχοντας αποδώσει συνολικά +9,19%. Έχοντας όμως υποχωρήσει κατά -10,6% από τα ψηλά του Ιουλίου.
Οι ασαφείς δηλώσεις σχετικά με την πορεία των επιτοκίων που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες και τα δημοσιευθέντα αποτελέσματα, ανέτρεψαν και τις εκτιμήσεις των fund managers. Η αρνητική διάθεση των fund managers επιβαρύνθηκε σε εβδομαδιαία βάση κατά 8,6% καταρρίπτοντας το προηγούμενο χαμηλό του Αυγούστου του 2023 και του Μαρτίου του 2022, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα του ΝΑΑΙΜ.
Η εκτίμηση των fund managers για το επόμενο εξάμηνο, είναι ενδεικτική του κινδύνου που διαβλέπουν. Έτσι από το 40,0% που κατέγραφαν οι bulls στις 11 Οκτωβρίου, στις 25 Οκτωβρίου οι bulls υποχώρησαν και βρέθηκαν στο 29,3%. Παράλληλα οι bears στο ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν από το 36,5% στο 43,2%, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.
Και δεν είναι μόνο οι εκτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών που είναι αρνητικές. Με βάση τις τεχνικές αναλύσεις και τις αναλύεις των κινητών μέσων όρων, και οι 20 δείκτες δίνουν σήμα “strong sell”, σε ημερήσιο επίπεδο.
Τα αποτελέσματα των ψηφιακών τεχνολογικών κολοσσών, που μέχρι το καλοκαίρι καθοδηγούσαν τη ανοδική κίνηση των δεικτών, αποδεικνύονται ανίσχυρα όχι μόνο για την άνοδο, αλλά και για τη σταθεροποίηση των χρηματιστηριακών δεικτών. Ο δείκτης Stock Price index, που μετράει τη σχέση ανάμεσα στον αριθμό των μετοχών που καταγράφουν νέα υψηλά 52 εβδομάδων και στον αριθμό των μετοχών που καταγράφουν νέα χαμηλά 52 εβδομάδων βρίσκεται στο -8,12%, χαμηλότερα και από τα επίπεδα του -7,43 τον Οκτώβριο του 2022, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα. Κάτι που αποτυπώνει τη κατάσταση των οικονομικών ειδήσεων των εισηγμένων εταιρειών.
Επομένως με τα αρνητικά νέα στην ημερήσια διάταξη, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου που είναι η ημερομηνία για την απόφαση της Fed σχετικά με τα επιτόκια, οι αγορές θα κινηθούν αφ’ ενός από τις φήμες για την εκ νέου αύξηση των επιτοκίων κατά +0,25% και αφ’ ετέρου από το ευρύτερο γεωπολιτικό σκηνικό. Ο γνωστός γκουρού των αγορών και του CNBC Jim Cramer, εκτιμά πως στο τέλος του Q4 o S&P500 θα βρίσκεται στις 4100 μονάδες, με την εκτίμηση του να μην έχει ενσωματώσει τις αρνητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Tom Lee της Fundstrat Advisors, εκτιμά πως τα θεμελιώδη μεγέθη στη Wall Street, δικαιολογούν ένα κλείσιμο του έτους στις 4200 μονάδες.
Οι προηγούμενες εκτιμήσεις διαφόρων χρηματιστηριακών αναλυτών για επαναφορά του S&P500 στις 4400 και 4600 μονάδες, με τα τρέχοντα δεδομένα, βρίσκονται εκτός χάρτη. Κάτι που πιστοποιείται και από την πορεία του δείκτη τρόμου VIX, που από τα τέλη Σεπτεμβρίου εξακολουθεί να κινείται πάνω από τον ΚΜΟ των 50 ημερών, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα.