Την ώρα που ο κ. Τσαβούσογλου με εξυπνακισμούς αναφέρεται στην Αίγυπτο και οραματίζεται συμφωνίες, έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση της Άγκυρας με το Κάιρο και αραβικές χώρες οι οποίες στην συνάντηση της οποίας προέδρευσε ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σουκρή στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου, καταδίκασαν με εντονότατο τρόπο την ανάμειξη της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις αραβικών χωρών, προκαλώντας την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Την Τετάρτη συγκλήθηκε στο Κάιρο η 155η Υπουργική Συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου και στο περιθώριο των εργασιών συνεδρίασε υπό την προεδρία του Σ. Σουκρή και η «Αραβική Υπουργική Επιτροπή για την παρακολούθηση των παρεμβάσεων της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις Αραβικών Χωρών» καθώς τα βασικά θέματα της Συνόδου ήταν οι παρεμβάσεις στην περιοχή από το Ιράν και την Τουρκία και το Παλαιστινιακό.
Η Συνεδρίαση εξελίχθηκε σε πραγματικό καταπέλτη εναντίον των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, αποκαλύπτοντας το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις των αραβικών χωρών με το καθεστώς Ερντογάν.
Ο κ. Σουκρή στην ομιλία του τόνισε ότι στην συνεδρίαση της «Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων», επιβεβαιώθηκε η «κατηγορηματική αντίθεση στην συνέχιση των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την ύπαρξη τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αδελφών αραβικών χωρών» τονίζοντας ότι «αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών». Και ο Αιγύπτιος υπουργός κάλεσε σε «ενότητα για αντιμετώπιση της τουρκικής κατοχής στην Συρία...».
Στην προηγουμένη συνάντηση της Επιτροπής ο τότε υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Δρ Ανβάρ Καργκάς είχε καταδικάσει τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή και δεν περιορίστηκε μόνο στις παρεμβάσεις στον Αραβικό κόσμο αλλά έκανε αναφορά και στις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου τονίζοντας ότι: «οι πρόσφατες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο υπονόμευσαν την ασφάλεια και την προστασία της θαλάσσιας κυκλοφορίας στα νερά της Μεσογείου, παραβιάζοντας σαφώς τους σχετικούς διεθνείς νόμους και συμβάσεις και παραβιάζοντας την κυριαρχία των κρατών".
Οι αποφάσεις της Επιτροπής στο Κάιρο ήταν αποκαλυπτικές για την οργή του αραβικού κόσμου εναντίον της παρεμβατικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας:
Η Επιτροπή συζήτησε την επιμονή της τουρκικής παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των αραβικών χωρών, και καταδίκασε την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα εδάφη αρκετών αραβικών χωρών και όλες τις μορφές επιθετικής τουρκικής παρέμβασης στις αραβικές εσωτερικές υποθέσεις.
Η Επιτροπή ανέφερε ότι η παρέμβαση αποσκοπεί στην υπονόμευση της σταθερότητάς τους, παράλληλα με την ενεργοποίηση των πλατφορμών των μέσων ενημέρωσης και την υποκίνηση χρήσης βίας, ιδίως στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.
Η Επιτροπή τόνισε επίσης την «παρενόχληση τρομοκρατικών ομάδων όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, την παροχή ασφαλούς καταφυγίου για αυτές και τις επανειλημμένες τουρκικές παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.
Καταδίκασε επίσης τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις και την κατάφωρη καταπάτηση από την τουρκική πλευρά της κυριαρχίας ορισμένων αραβικών χωρών, είτε μέσω άμεσης επέμβασης είτε μέσω της στήριξης τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ομάδων και οργανώσεων». Και η Επιτροπή προτρέπει «για αραβική και διεθνή δράση για την αντιμετώπιση αυτής της κακόβουλης τουρκικής προσέγγισης και την αντιμετώπισή της σε όλα τα επίπεδα, καθώς αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και σοβαρή απειλή για την αραβική εθνική ασφάλεια.
Η επιτροπή καταδίκασε την τουρκική προσπάθεια αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης σε ορισμένες αραβικές περιοχές υπό την κατοχή της, όπως η βορειοανατολική Συρία. Υπογραμμίζει την παρανομία της παρουσίας τουρκικών δυνάμεων στη Δημοκρατία του Ιράκ, το κράτος της Λιβύης και την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, καθώς και την ανάγκη άνευ όρων απόσυρσης όλων των δυνάμεών της.
Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων χορηγίας, στρατολόγησης, κατάρτισης και μεταφοράς αλλοδαπών τρομοκρατών και μισθοφόρων εντός των αραβικών χωρών. Καλεί επίσης το τουρκικό καθεστώς να σταματήσει αμέσως να παραβιάζει τα δικαιώματα των υδάτων τόσο της Δημοκρατίας του Ιράκ όσο και της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας, τα οποία επηρέασαν αρνητικά τις ποσοστώσεις νερού των δύο αραβικών χωρών, καθώς και τη σοβαρή περιβαλλοντική και οικονομική ζημία που προκαλεί και στις δύο χώρες.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας η οποία για ευνόητους λόγους αναφέρθηκε σε «κάποια μέλη» του Αραβικού Συνδέσμου που υποκρίνουν τα άλλα κράτη εναντίον της Άγκυρας αποφεύγοντας να κατονομάσει την Αίγυπτο, τα ΗΑΕ αλλά και την Σαουδική Αραβία που συμμετέχουν στην Επιτροπή.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει ως αβάσιμες τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά της Τουρκίας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου» αποδίδοντας σε ορισμένα μέλη του την επιμονή «να συνεχίσουν τις τυποποιημένες κατηγορίες κατά της Τουρκίας, προκειμένου να αποκρύψουν τις δικές τους καταστροφικές ενέργειες, που δεν υποστηρίζεται από τους φιλικούς και αδελφικούς αραβικούς λαούς.
Και η Άγκυρα υποστηρίζει ότι είναι και αυτή «μεταξύ των χωρών που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή και τον κόσμο, δίνοντας έμφαση στην διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των Αραβικών χωρών…».
Η Άγκυρα απευθύνει και σύσταση στον Αραβικό Σύνδεσμο καλώντας τον «να δώσει προτεραιότητα στην ειρήνη, την ευημερία και την ευημερία των αραβικών λαών και να συμβάλει εποικοδομητικά στη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή, αντί να στοχεύει την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες».