«Διδάσκει» Διεθνές Δίκαιο στο Κάιρο - Μετέωροι οι δίαυλοι με Αθήνα
Άγκυρα

«Διδάσκει» Διεθνές Δίκαιο στο Κάιρο - Μετέωροι οι δίαυλοι με Αθήνα

Την ανάγκη «σεβασμού του διεθνούς δικαίου στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» με συμφωνία ή ακόμη και με παραπομπή στη Χάγη, θυμήθηκε ξαφνικά η Τουρκία όχι φυσικά σε ό,τι αφορά στις διαφορές της με την Ελλάδα, αλλά σε μια προσπάθεια να στηρίξει το Λιβυκό καθεστώς μετά το τετελεσμένο που επέφερε η απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι για μονομερή καθορισμό των δυτικών ορίων της Αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία επιχειρεί να κάνει παρέμβαση στο μείζον θέμα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό μάλιστα όταν φαίνεται ότι επιχειρείται μια αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας της Άγκυρας με την Αθήνα, μέσω του γνωστού καναλιού της γερμανικής Καγκελαρίας. Με τις όποιες προσδοκίες πάντως να προσγειώνονται απότομα μετά και τη χθεσινοβραδινή δήλωση Ερντογάν που επανέλαβε ότι «θα έρθει μια νύχτα ξαφνικά...».

Αποφεύγοντας την ευθεία αντιπαράθεση με το Κάιρο, καθώς είναι σε εξέλιξη η δύσκολη και αβέβαιη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων, η Άγκυρα δεν εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση αλλά φρόντισε μέσω διαρροής «διπλωματικών πηγών» να διατυπώσει τη θέση της ότι η οριοθέτηση της Αιγύπτου παραβιάζει τα «κυριαρχικά δικαιώματα και την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης».

Η Τουρκία η οποία με τη «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί το θλιβερό υπόδειγμα βάναυσης παραβίασης κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου εμφανίζεται με αυτή τη «διαρροή», να …συμβουλεύει γειτονικές χώρες να ακολουθήσουν τις αρχές τις οποίες η ίδια απορρίπτει επιδιώκοντας την επιβολή των αναθεωρητικών στόχων της στη Μεσόγειο με τον παράνομο σφετερισμό της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές καλούν τη Λιβύη και την Αίγυπτο να αρχίσουν το συντομότερο διάλογο για τον «καθορισμό των συνόρων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στη βάση της αμοιβαίας συμφωνίας με χρήση των ειρηνικών μεθόδων επίλυσης διαφορών, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου σύμφωνα με το άρθρο 33 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ».

Η Τουρκία η οποία εφάρμοσε της…δικής της έμπνευσης «διεθνές δίκαιο» προκειμένου να οριοθετήσει παράνομα ΑΟΖ με τη Λιβύη, διερωτάται «ποια μέθοδο» εφάρμοσε η Αίγυπτος και βάσει ποιων συντεταγμένων έκανε την οριοθέτηση κάνοντας μάλιστα και αναφορά στη μέση γραμμή.

Η χώρα που αυθαίρετα και μονομερώς έχει καταθέσει στον ΟΗΕ εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της χωρίς να έχει υπάρξει συμφωνία ούτε με την Αίγυπτο, ούτε με την Κύπρο, ούτε με την Ελλάδα, διαρρηγνύει τα ιμάτιά της τώρα επειδή η Αίγυπτος μονομερώς οριοθέτησε την ΑΟΖ της με τη Λιβύη.

Ο φόβος της Τουρκίας είναι βεβαίως ότι η παρέμβαση του Καΐρου που μονομερώς οριοθέτησε τη δυτική ΑΟΖ προς τη Λιβύη πλήττει ευθέως το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο και τον ευαίσθητο και αδύναμο κρίκο του, που είναι το καθεστώς Ντμπεϊμπά στη Λιβύη.

Και με δεδομένη την πίεση που ασκείται στην Τρίπολη και από την Αθήνα με την έναρξη των ερευνών από την EXXON MOBIL όπου η οριοθέτηση των Οικοπέδων έχει ακολουθήσει τη μέση γραμμή την οποία επιχειρεί να ακυρώσει το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, μεγαλώνει η ανησυχία της Τουρκίας για τη δημιουργία δυναμικής που θα πλήξει τα αναθεωρητικά οράματα του κ. Ερντογάν.

Οι εξελίξεις φαίνεται πάντως ότι έχουν επιπτώσεις και στο εσωτερικό της Λιβύης. Ενώ η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά στράφηκε εναντίον της Αιγύπτου μετά την απόφαση Σίσι για την οριοθέτηση, λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μ.Μένφι συναντήθηκε σε πολύ θερμό κλίμα με τον πρόεδρο Σίσι στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Διάσκεψης ΗΠΑ-Αφρικανικών χωρών, με τρόπο που καθόλου δεν έδειχνε το κακό κλίμα στις σχέσεις με την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά ,την οποία η Αίγυπτος δεν αναγνωρίζει.

Με τον τρόπο αυτό η Αίγυπτος ουσιαστικά στέλνει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη για αποκατάσταση των σχέσεων με την Τρίπολη ακόμη πιθανόν και για διάλογο για τη συνολική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών εφόσον στην άλλη πλευρά του τραπεζιού βρεθεί νόμιμη κυβέρνηση που θα έχει προέλθει από εκλογές και θα μπορεί να εκπροσωπήσει την χώρα .

Και η Αθήνα απέναντι στις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά ( που εκδηλώθηκαν σε πλήρη συνεννόηση με την Τουρκία) είχε στείλει το μήνυμα ότι θα συζητήσει τα θέματα οριοθετήσεων με τη νόμιμη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές.

Έτσι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς έχει μεν την πλήρη στήριξη της ΄Αγκυρας, αλλά και στο εσωτερικό όσο και έναντι των δυο γειτόνων, της Ελλάδας και Αιγύπτου είναι απονομιμοποιημένη και αποδυναμωμένη και χωρίς τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, πολύ περισσότερο όταν η ίδια είναι που υπονομεύει την πορεία προς τις εκλογές.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Λιβύης του Αλ Σαρατζ που είχε υπογράψει τα δυο Μνημόνια με την Τουρκία το 2019 στην επιστολή της στον ΟΗΕ απαντώντας στην ελληνική επιστολή με την οποία είχε καταγγελθεί το Μνημόνιο, ειχε δηλώσει έτοιμη για συνομιλίες με την Ελλάδα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Είναι προφανές ότι η πίεση που ασκείται στην Τρίπολη είναι ακριβώς για να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία στην οποία πάντως εμπόδιο σήμερα παραμένει η απουσία νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης.

Στην Αθήνα δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος αποκάλυψε τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του στενότερου συνεργάτη του Ερντογάν Ι. Καλιν με τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού Άννας- Μαρίας Μπούρα παρουσία του διπλωματικού συμβούλου του καγκελάριου Σολτς, Γιενς Πνετνερ που έχει υπηρετήσει και ως πρεσβευτής στην Αθήνα.

Ελληνικές πηγές δηλώνουν ικανοποιημένες από το γεγονός ότι έγινε αυτή η συνάντηση, καθώς είναι ο Κ.Μητσοτάκης που ζητούσε σταθερά την αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, απέναντι στο συνεχές «γιοκ» του κ.Ερντογάν. Εκτιμάται από ελληνικές πηγές ότι πιθανόν αυτό είναι αποτέλεσμα και της αντίδρασης, τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ε.Ε. και του Βερολίνου στην κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων που έφθασαν μέχρι και την απειλη εκτόξευσης πυραύλων εναντίον της Ελλάδας.

Πάντως, η συνάντηση αυτή μπορεί μεν να αποκαταστήσει έναν στοιχειώδη δίαυλο επικοινωνίας ,που είναι αναγκαίος ,αλλά απέχει πολύ από το να οδηγήσει σε μια αποκατάσταση επαφής σε ανώτατο επίπεδο κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του κλίματος που έχει δημιουργήσει η απειλητική ρητορική του κ.Ερντογάν το τελευταίο διάστημα και με δεδομένο ότι η Αθήνα έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει το επόμενο βήμα εάν δεν προηγηθεί διαρκής αποκλιμάκωση και εγκατάλειψη των απειλών εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας.

Εξάλλου το γεγονός ότι λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Καλίν -Μπουρα, η Τουρκία κατήγγειλε ψευδώς «παρενόχληση» τουρκικών μαχητικών που υποτίθεται συμμετείχαν σε Νατοϊκή άσκηση και ο ίδιος ο κ.Ερντογάν επανήλθε στις ευθείες απειλές αποδεικνύουν τον «εύθραυστο» χαρακτήρα τέτοιων πρωτοβουλιών.