Με φόντο την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ αλλά και της ελληνογαλλικής συμφωνίας για τις φρεγάτες η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Ο επόμενος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα συμμαχιών που φιλοτεχνεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπει το πρωί της Τρίτης όταν και θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η τριμερής Ελλάδας Κύπρου Αιγύπτου.
Όπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη πηγή στο liberal.gr η συνάντηση των τριών χωρών θα επαναβεβαιώσει τη στρατηγική σημασία που αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων, καθώς και τη δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό τον τομέα της ενέργειας, όπως έδειξε ήδη το διμερές Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να συζητήσουν για σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις και ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, οι εξελίξεις στη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο.
Οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος.
Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μία συνάντηση, για την οποία η Άγκυρα δεν αποκλείεται να αντιδράσει έντονα μια και τέτοιου είδους συμμαχίες ενοχλούν ιδιαίτερα τον Ταγίπ Ερντογάν.
Παρουσία των τριών ηγετών αναμένεται μεταξύ των άλλων να υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.
Πριν από μερικές μέρες μάλιστα ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καϊρου.
Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.
Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών.
Η τριμερής της Τρίτης έρχεται περίπου δέκα μέρες πριν από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία, όπου και θα συμμετάσχει σε φόρουμ μαζί με τον πρώην υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Μην ξεχνάμε ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν «σημαντικό εχθρό» της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, στοιχείο που ο ίδιος ο διάδοχος του θρόνου δεν έχει κρύψει.