Ενεργοποίηση του Τουρκολυβικού Μνημονίου και προστασία συμφερόντων νοτίως της Κρήτης προαναγγέλλει η Τρίπολη.
Παρά τη διεθνή κατακραυγή και την αποδοκιμασία της προσπάθειας του να υπογράψει συμφωνίες που δεσμεύουν την χώρα του παραβιάζοντας την Πολιτική Συμφωνία που επετεύχθη στη Λιβύη το 2020, ο προσωρινός πρωθυπουργός Αμπντελχαμίντ Ντμπέιμπα ρίχνει το γάντι στην Αθήνα.
Ο κ.Ντμπειμπά πάντως φέρεται να αφήνει ανοικτό το παράθυρο για προσφυγή στη Χάγη, κάτι που προφανώς απαιτεί διερεύνηση από την ελληνική πλευρά για το τι ακριβώς εννοεί και εάν αποδέχεται έναρξη συνομιλιών για συνυποσχετικό, κάτι βεβαίως που θα αντιμετωπίσει και πάλι προβλήματα λόγω της κατάστασης στη Λιβύη και τη μη νομιμοποίηση της κυβέρνησης του.
Ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης προαναγγέλλει την έναρξη ερευνών στο πλαίσιο του Τουρκολυβικού Μνημονίου ,κάτι που πιθανόν αποκαλύπτει και την πρόθεση των δυο πλευρών να ενεργοποιήσουν το Μνημόνιο του 2020 και να πραγματοποιήσουν έρευνες σε περιοχές που εκ των πραγμάτων θα επικαλύπτουν είτε την ελληνική ΑΟΖ που έχει οριοθετηθεί με τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, είτε σε μη οριοθετημένη ελληνική υφαλοκρηπίδα βορείως της μέσης γραμμής.
Ο κ.Ντμπέιμπα έστειλε επίσης το μήνυμα ότι η Λιβύη δεν θα παραιτηθεί των δικαιωμάτων της σε χωρικά ύδατα (σ.σ. Θαλάσσιες ζώνες) νοτίως της Κρήτης δήλωση η οποία και πάλι απευθύνεται προς την Αθήνα καθώς η Λιβύη έχει ήδη αμφισβητήσει την ελληνική χάραξη οικοπέδων βάσει της μέσης γραμμής και οι απαιτήσεις της σε θαλάσσιες ζώνες βάσει της λογικής του Τουρκολυβικου Μνημονίου, μετακινούν κατά πολύ προς βορρά τη μέση γραμμή με αποτέλεσμα να διεκδικεί σχεδόν 39.000 τ.χλμ υφαλοκρηπίδας από την Ελλάδα..
Σύμφωνα με δηλώσεις του αργά χθες το βράδυ ο κ.Ντμπειμπά τόνισε ότι «δεν τον ενδιαφέρει η απόρριψη της Συμφωνίας με την Τουρκία από ορισμένα κράτη» και ότι στο επόμενο βήμα «θα κάνουμε έρευνες σε συμφωνία με τη Ναυτική Συμφωνία με την Τουρκία και δεν θα παραιτηθούμε από τα δικαιώματα μας σε χωρικά ύδατα νοτίως της Κρήτης..».
Ο Ντμπειμπά αποκάλυψε ότι το Μνημόνιο έχει τριετή διάρκεια με δυνατότητα ανανέωσης ,εκτός εάν ένα από τα δυο μέρη θελήσει την ακύρωση του και προβλέπει την ενίσχυση της τεχνικής, επαγγελματικής και εμπορικής συνεργασίας στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της συνεργασίας της Λιβυκής Εθνικής Εταιρίας Πετρελαίου και της αντίστοιχης τουρκικής εταιρείας..