Ευ. Σέκερης: Η σταθερότητα στη Λιβύη επηρεάζει και την Ελλάδα λόγω των μεταναστευτικών ροών
X/Greece to the United Nations
X/Greece to the United Nations
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Ευ. Σέκερης: Η σταθερότητα στη Λιβύη επηρεάζει και την Ελλάδα λόγω των μεταναστευτικών ροών

Τη δέσμευση της Ελλάδας για μια «ισχυρή, σταθερή και ενωμένη Λιβύη, απαλλαγμένη από ξένες παρεμβάσεις», επανέλαβε ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης και τόνισε τη σημασία του σεβασμού της «κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας.

Ο κ. Σέκερης επισήμανε ότι όλες οι ενέργειες πρέπει να διέπονται από τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS).

«Η σταθερότητα στη Λιβύη είναι κρίσιμη για την περιοχή και επηρεάζει ιδιαίτερα τις γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα, μεταξύ άλλων λόγω της αύξησης των παράτυπων μεταναστευτικών ροών», ανέφερε.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, υποστηρίζει πλήρως την Αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη UNSMIL, η οποία έχει επιδιώξει να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας συμπεριληπτικής πολιτικής διαδικασίας. Χαιρέτισε την ανανέωση της εντολής της UNSMIL και καλωσόρισε τον διορισμό της κ. Χάνα Τέτε ως Ειδικής Απεσταλμένης του γενικού γραμματέα και νέας επικεφαλής της UNSMIL, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στις ικανότητές της.

Η προετοιμασία για εκλογές που θα αποκαταστήσουν τη νομιμότητα των θεσμών πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα, τόνισε ο κ. Σέκερης και χαιρέτισε τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στη Λιβύη, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε πολιτική διαδικασία είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση ασφάλειας».

Ο κ.Σέκερης εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για τη «μακροχρόνια παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη», τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση δυνάμεων ατάκτων, τακτικού στρατού καθώς και μισθοφόρων».

«Η παρουσία τους δεν συμβάλλει στη σταθερότητα ούτε στη διεξαγωγή ελεύθερων, δίκαιων και δημοκρατικών εκλογών», σημείωσε.

Κυρώσεις & εμπάργκο όπλων

Η Ελλάδα χαιρέτισε την ανανέωση των κυρώσεων, επισημαίνοντας ότι το σχετικό ψήφισμα πέτυχε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της «παράτασης των περιορισμών και της προστασίας των συμφερόντων του λιβυκού λαού».

Ο κ. Σέκερης υπογράμμισε τη σημασία των νέων κριτηρίων που σχετίζονται με τη στήριξη ένοπλων ομάδων και εγκληματικών δικτύων και επισήμανε ότι «η εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κυρώσεις παραμένει πρόκληση, ιδιαίτερα όσον αφορά την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη μέσω της Επιχείρησης IRINI της ΕΕ».

«Αναγνωρίζουμε ότι η επιχείρηση καταβάλλει προσπάθειες να εκπληρώσει την αποστολή της», τόνισε.

«Δυστυχώς, σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση των Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, υπήρξαν επαναλαμβανόμενες και επίμονες—ακόμη και επιθετικές—αρνήσεις για την επιθεώρηση πλοίων που ύποπτα παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων», ανέφερε ο κ. Σέκερης.

Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να συμβάλει εποικοδομητικά στην ανανέωση της κρίσιμης εντολής της Επιχείρησης IRINI, η οποία λήγει τον Μάιο.

Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας για μια «ισχυρή, σταθερή, ευημερούσα και ενωμένη Λιβύη, όπου θα αποκατασταθεί το κράτος δικαίου, που θα τηρεί το διεθνές δίκαιο και όπου όλοι οι πολίτες της θα μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη μιας εκλογικής διαδικασίας χωρίς ξένες παρεμβάσεις ή προσπάθειες αποσταθεροποίησης».