Να χαλιναγωγήσει τον βαθύ έλεγχο που ασκεί η Τουρκία μέσω των Τζαμιών που συντηρεί και των ιμάμηδων που εκπαιδεύει και στέλνει στην Γερμανία επιχειρεί η γερμανική κυβέρνηση με κινήσεις όμως που προκαλούν αντιδράσεις από τους ελεγχόμενους από το τουρκικό βαθύ κράτος συλλόγους που εκφράζουν τους τούρκους που ζουν στην Γερμανία.
Η άσκηση ήπια πολιτικής (soft power) αποτελεί βασικό μοχλό άσκησης εξωτερικής πολιτικής και διεύρυνσης της επιρροής για την Τουρκία και σε αυτό το πλαίσιο σημαντικό ρόλο παίζει η θρησκεία αλλά και η διατήρηση του ελέγχου των τούρκων μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες και ή μη ενσωμάτωση τους στις κοινωνίες που ζούν και εργάζονται.
Η Τουρκία ετσι επιδιώκει πλέον να ασκεί ρόλο παγκοσμίου ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου..
Ίσως πέρασε απαρατήρητο αλλά ο προεδρος Ερντογάν στην μονοήμερη επίσκεψη του στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Προέδρο Τραμπ, βρήκε χρόνο για να επισκεφθεί το μεγάλο Τζαμί που έχει αναγείρει η Τουρκία στο Μέρυλαντ.
Σύμφωνα με στοιχεία, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ξοδέψει σχεδόν 1 δις δολάρια για την ανέγερση τουλάχιστον 100 Τεμενών σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Γκάνα, η Αλβανία, οι Φιλιππίνες και το Κιργιζιστάν.
Η περίφημη Τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DIYANET) ελέγχει σχεδόν 2000 Τζαμιά έξω από τα σύνορα της Τουρκίας με σχεδόν 900 από αυτά να λειτουργούν στην Γερμανία.
Ο ιδιος ο Ερντογάν έχει παραστεί στα εγκαίνια Τζαμιών στην Κολωνία και στο Μπισκέκ και όπως είχε δηλώσει στο Μπισκέκ τον Σεπτέμβριο του 2018 «το Τζαμί είναι ένα συγκρότημα που είναι κρίσιμο για την ανανέωση της θρησκείας , της γλώσσας ,της ιστορίας, του πολιτισμού και του διαλόγου μεταξύ της Ανατολίας και της Κεντρικής Ασίας..».
Πολλοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το γεγονός ότι τα Τζαμιά έτσι μετατρέπονται σε εργαλεία του Πολιτικού Ισλάμ και πυρήνες ριζοσπαστικοποίησης. Δεν είναι μόνο οι κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί εναντίον της Τουρκίας για τις σχέσεις της με το ISIS και εξτρεμιστές του Ισλάμ στην Συρία ,αλλά και γιατί η Άγκυρα και ο ίδιος ο Ερντογάν φαίνεται να έχουν αναλάβει ρόλο καθοδήγησης και ηγεμονίας στο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων.
Από τα 4 εκατομμύρια μουσουλμάνους της ΓερμανίαςΒ τα 3 εκατομμύρια είναι τουρκικής καταγωγής και την διαχείριση των 900 τζαμιών στην Γερμανία έχει το υποκατάστημα της Diyanet, με την ονομασία Τουρκοϊσλαμική Ένωση για Θρησκευτικές Υποθέσεις – DITIB.
Οι ιμάμηδες για τα τζαμιά αυτά εκπαιδεύονται και διορίζονται από την Τουρκία και αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το 2017 όταν οι ιμάμηδες της DITIB είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις κατασκοπείας εις βάρος τουρκικής καταγωγής Γερμανών πολιτών που θεωρούνταν αντικαθεστωτικοί και ειχαν σχέσεις με τον Φ. Γκιουλέν.
Η Γερμανία αποφάσισε να περιορίσει την επιρροή αυτή με δυο κινήσεις: την χρηματοδότηση των προσπαθειών ώστε τουλάχιστον 50 τζαμιά σε πρώτη φάση να ενσωματωθούν στις τοπικές κοινωνίες και συγχρόνως να ξεκινήσει ένα κρατικά επιδοτούμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιμάμηδων ώστε να περιοριστεί η ανάγκη «εισαγωγής» ιμάμηδων από την Τουρκία.
Το γεγονός ότι οι ιμάμηδες που διορίζονται από τουρκικό κράτος ,δεν γνωρίζουν την γερμανική γλώσσα ούτε έχουν σχέση με την κουλτούρα της χώρας θεωρείται ότι συμβάλλει στην γκετοποιηση των Γερμανών πολιτών τουρκικής καταγωγής και αυτό θεωρείται ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η Τουρκία με την Θρησκεία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς ή τους τουρκικής καταγωγής πολίτες στο εξωτερικό ως εργαλείο για άσκηση πιέσεων και προώθηση των εθνικών συμφερόντων της.
Το πρόγραμμα που επιδοτείται από το γερμανικό Υπουργείο εσωτερικών θα ξεκινήσει στο πανεπιστήμιο Osnabruck σε συνεργασία πάντως με τις δυο σημαντικές οργανώσεις Association of Islamic Cultural Centers (VIKZ) και τηνΒ Turkish-Islamic Union for Religious Affairs (DİTİB).
΄Ηδη η τουρκική Sabah προβάλει δηλώσεις και ανακοινώσεις Συλλόγων Τούρκων της Γερμανίας, που απορρίπτουν τις κινήσεις της γερμανικής κυβέρνησης καταγγέλλοντας «πολιτική παρέμβαση» κατά παράβαση του γερμανικού συντάγματος που προβλέπει πλήρη διαχωρισμό κράτους και θρησκείας.
Ν.Μ.