Πόσο εκτεθειμένη είναι η Αμερική στην τρομοκρατία;

Πόσο εκτεθειμένη είναι η Αμερική στην τρομοκρατία;

Photo by Jamie McCarthy/Getty Images/Ideal Image

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Οι τρομοκράτες ξανακτύπησαν τις ΗΠΑ. Και μάλιστα χτύπησαν την καρδιά της, την Νέα Υόρκη, που τις τελευταίες μέρες έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας ενόψει της έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη Τρίτη, με τους ηγέτες των χωρών μελών του Οργανισμού να συγκεντρώνονται σταδιακά στην πόλη.

Η πρώτη έκρηξη βόμβας σημειώθηκε στο Μανχάταν τραυματίζοντας 29 πολίτες. Τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα πιό πέρα, η αστυνομία βρήκε άλλη μια βόμβα η οποία δεν είχε εκραγεί. Νοτιότερα στο NewJersey, 130 χλμ απο το σημείο της έκρηξης στο Μανχάταν, εξεράγη και άλλος εκρηκτικός μηχανισμός.

Παράλληλα, στη Μινεσότα, ένας άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι και τραυμάτησε 8 άτομα. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ακούστηκε να επικαλείται το όνομα του Αλλάχ πριν επιτεθεί.

Η αστυνομία δηλώνει ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα, ωστόσο ανεπίσημα υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για εμπλοκή του ISIS στο τρομοκρατικό χτύπημα.

Οι πρώτες αντιδράσεις των προεδρικών υποψηφίων

Το νέο τρομοκρατικό χτύπημα δεν αφήνει, όπως είναι φυσικό, αδιάφορους τους δύο προεδρικούς υποψηφίους και τα επιτελεία τους.

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, ο Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε ότι είναι καιρός να γίνουμε σκληροί, εννοώντας και παραπέμποντας σε προηγούμενες δηλώσεις του, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να έχουν σκληρότερη στάση απέναντι στους τρομοκράτες και τα κράτη που τους στηρίζουν, στοχοποιώντας κυρίως τους Ισλαμιστές τρομοκράτες.

Η προεδρική υποψήφιος των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, ήταν συγκρατημένη στις δηλώσεις της, λέγοντας πώς θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας πριν τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα.

Photo by Justin Lane-Pool/Getty Images/Ideal Image

Τα στοιχεία φωτογραφίζουν Καυκάσιους Ισλαμιστές

Το γεγονός ότι οι δύο βόμβες στην Νέα Υόρκη, η μία που εξεράγη και η άλλη που δεν εξεράγη, ήταν τοποθετημένες μέσα σε χύτρες ταχύτητος, θυμίζει το τρομοκρατικό χτύπημα του 2013 στη Βοστόνη κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου, όπου σκοτώθηκαν τρείς άνθρωποι και τραυματίστηκαν περισσότεροι απο 60 άλλοι πολίτες. Η άλλη βόμβα που εξεράγη στο NewJersey ήταν τοποθετημένη μέσα σε σωλήνα.

Ηπρακτική αυτήφωτογραφίζει Καυκάσιους Ισλαμιστές τρομοκράτες. Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βοστόνη είχε σχεδιαστεί και εκτελεστεί απο Καυκάσιους Ισλαμιστές, πολλοί εκ των οποίων διαβιούν στις ΗΠΑ ώς μετανάστες ή είναι παιδιά μεταναστών που έχουν προσηλυτιστεί στο ακραίο Ισλάμ.

Διαρκής η απειλή της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ

Μετά το 1990 και ειδικότερα μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, η απειλή της τρομοκρατίας είναι διαρκής για τις ΗΠΑ, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε περιοχές με έντονη Αμερικανική παρουσία και συμφέροντα στο εξωτερικό.

H ανοιχτή και ανεκτική κοινωνία που προσφέρουν οι ΗΠΑ και που πάνω σε αυτές τις δομές και αξίες στηρίζεται ολόκληρο το Δυτικό οικοδόμημα, λειτουργούν ως καταφύγιο και κάλυψη ακραίων στοιχείων, μέρος των οποίων «νομιμοποιεί» τις νοσηρές τρομοκρατικές του πράξεις μέσα από το ακραίο αναθεωρητικό Ισλάμ.

Μετά το 2001, η Αμερική δίνει ένα μεγάλο αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και εναντίον όσων υποδαυλίζουν την σύγκρουση των πολιτισμών προσηλυτίζοντας ανθρώπους και ομάδες στη βία.

Σήμερα στις ΗΠΑ μένουν και εργάζονται εκατομμύρια ανθρώποι που προέρχονται απο Μουσουλμανικά κράτη της Μέσης Ανατολής, του Καυκάσου και της Ασίας. Οι νεότερες γενιές αυτών εμφανίζονται επιρρεπείς στον ακραίο λόγο και στη βία. Παράλληλα εισέρχονται στη χώρα ακραίοι Ισλαμιστές μέσα απο τα δίκτυα διακίνησης μεταναστών απο τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, τροφοδοτούν τον διχαστικό και ακραίο λόγο και την καταφυγή στη βία, γεγονός που εκμεταλλεύεται η Ισλαμική τρομοκρατία η οποία είναι δυστυχώς παρούσα στη χώρα.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού δεν είναι εύκολη, οι προτάσεις για τη λύση του προβλήματος είναι πολύ σύνθετες, και σε κάθε περίπτωση απαιτείται εκλογίκευση της κατάστασης και σύνεση αντί των μονολιθικών προτάσεων που θα οδηγήσουν σε καθολική σύγκρουση πολιτισμών και σε εκατόμβες θυμάτων.

*Ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος, Γεωστρατηγικός Αναλυτής.