Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου υπέσκαψε τις επιχειρησιακές ικανότητες των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας

Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου υπέσκαψε τις επιχειρησιακές ικανότητες των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας

Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη*

Συνταρακτική η σκηνή της δολοφονίας του Ρώσου Πρέσβη Andrei Karlov μπροστά στις κάμερες από ανενόχλητο Τούρκο αστυνομικό που αποδίδει την πράξη του στα τραγικά συμβάντα στο Χαλέπι πριν και αυτός σωριαστεί με τη σειρά του νεκρός από πυρά συναδέλφων του μετά από ένα ολόκληρο λεπτό αδικαιολόγητης αδράνειας.

Το επεισόδιο, μάλλον τυχαία, έρχεται να συνδυαστεί με μια τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο με αρκετά θύματα. Ταυτόχρονα στο Χαλέπι συνεχίζεται η αργή προέλαση των στρατευμάτων του Assad παράλληλα με τις εκατόμβες θυμάτων του αμάχου πληθυσμού.

Οι πρώτες δηλώσεις από Μόσχα και Άγκυρα, διπλωματικά και πολιτικά αναμενόμενες, με αναφορά στον εφιάλτη της τρομοκρατίας και στην ανάγκη αντιμετώπισης του συριακού προβλήματος.  Ο δολοφονηθείς μάλιστα Πρέσβης είχε έντονη εμπλοκή στις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για την πολιορκούμενη πόλη.

Κάποια πρώτα συμπεράσματα και εκτιμήσεις που συνάγονται από τη δολοφονία του ρώσου διπλωμάτη:

Δεν θα επηρεαστούν, επί του παρόντος, οι ρωσικοτουρκικές σχέσεις που βρίσκονται σε περίοδο ανάκαμψης καθώς αυτό δεν συμφέρει καμιά από τις δύο χώρες και επίσης θα προσέδιδε κέρδη και γόητρο στις ισλαμιστικές οργανώσεις που θα αναλάβουν την ευθύνη της πράξεως (αν δεν το έχουν ήδη κάνει).

Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας επέδειξαν πρωτοφανή ανικανότητα προστασίας του ρώσου πρέσβη αλλά και αντιμετώπισης του γεγονότος στην εξουδετέρωση του δράστη και επέτρεψαν την ανενόχλητη προβολή του μηνύματος του στις «κάμερες».

Προφανώς και είναι παρακινδυνευμένο να κατηγορήσει κανείς την τουρκική κυβέρνηση για εμπλοκή στο γεγονός αλλά είναι φανερό ότι η τουρκική κοινωνία σταδιακά «ισλαμοποιείται». Φυσικά και με τη γνωστή της τακτική θα αποδώσει το γεγονός σε «πραξικοπηματίες», «πράκτορες του Γκιουλέν» ή ακόμη και οπαδούς του ΡΚΚ.

Οι συνέπειες του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου έχουν αρχίσει να διαχέονται στην πολιτική ζωή της χώρας σε μια ευρύτατη κρατική ανικανότητα των σωμάτων ασφαλείας αλλά και των ενόπλων δυνάμεων να εμποδίσουν πράξεις τρομοκρατίας που  συνεχώς εξαπλώνονται στην Τουρκία.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η Τουρκία αρχίζει να υφίσταται τις συνέπειες της εμπλοκής του στη συριακή κρίση όπως ακριβώς και το Πακιστάν βυθίστηκε στην αφγανική κρίση.

*Ο κ. Ιπποκράτης Δασκαλάκης είναι Υποστράτηγος (εα)