Σε κινούμενη άμμο οι συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό

Σε κινούμενη άμμο οι συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό

(Φωτ. Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, κ. Espen Barth Eide, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη. Photo by Mustafa Yalcin/Anadolu Agency/Getty Images)

Σε κινούμενη άμμο βρίσκονται οι συνομιλίες της Γενεύης για το Κυπριακό, καθώς οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έφθασαν στην Ελβετία κουβαλώντας ένα σωρό εκκρεμότητες σε όλα τα μεγάλα κεφάλαια του Κυπριακού, φιλοδοξώντας ότι σε τρεις ημέρες θα καλύψουν απόσταση που δεν κατόρθωσαν να καλύψουν τους τελευταίους δεκαεννιά μήνες.

Βεβαίως κανείς δεν θέλει να αφεθεί η διαδικασία να καταρρεύσει και έτσι, ενώ και οι διεθνείς μεσολαβητές ζητούν να υπάρξει πρόοδος στις δικοινοτικές συνομιλίες, ώστε να καταστεί πιο πιθανή η επιτυχία της Διάσκεψης, όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι η διαδικασία είναι open ended προκειμένου να αποδραματοποιηθεί, να αποφευχθεί ένα ναυάγιο και να μείνει ανοικτή η προοπτική συνέχισης των συνομιλιών.

Ανοικτό παραμένει και το επίπεδο εκπροσώπησης στην Διάσκεψη, καθώς ο Ερντογάν κρατά κλειστά τα χαρτιά του, συνδέοντας την παρουσία του με την εξασφάλιση των διαπραγματευτικών στόχων που έχει θέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Όπως είπε ο κ. Αϊντα σε συνέντευξη Τύπου, σε μια διακοπή των συνομιλιών, η εκπροσώπηση των εγγυητριών Δυνάμεων μπορεί να είναι στο ανώτατο επίπεδο ή στο αμέσως επόμενο, ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει σε χαμηλότερο επίπεδο και κατόπιν να αναβαθμιστεί σε επίπεδο Κορυφής.

Όμως με αναμενόμενο τρόπο ο κ.Αϊντα έλυσε τις αμφιβολίες για το πως εκλαμβάνουν την εκπροσώπηση της Κύπρου στην Διάσκεψη και τα Ηνωμένα Έθνη. Στις ανακοινώσεις του ΟΗΕ που ενημερώνουν για τις συνομιλίες γίνεται αναφορά στον «ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζι και στον ηγέτη της ελληνοκυπριακής κοινότητας Νίκο Αναστασιάδη». Αλλά και ο ίδιος ο Άϊντα στις δηλώσεις του, είπε ότι θα συμμετέχουν στην Διάσκεψη οι «κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και σε ρόλο ειδικού παρατηρητή, η Ε.Ε.». Παρά τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι συμμετέχει με διπλή ιδιότητα, ο κ Αϊντα διακριτικά υιοθετεί την τουρκική θέση ότι ο κ. Αναστασιάδης συμμετέχει ως ηγέτης της ελληνοκυπριακής κοινότητας και πουθενά δεν υπάρχει αναφορά σε «πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την πρώτη ημέρα των συνομιλιών κυριάρχησε το Περιουσιακό, όπου συζητήθηκαν οι διαφορές που υπάρχουν κυρίως σε ό,τι αφορά το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο: Ο νυν χρήστης ή ο νόμιμος ιδιοκτήτης, καθώς κρίσιμα κριτήρια όπως του «συναισθηματικού δεσμού» και «σημαντικής επένδυσης» (σ.σ. να εχει περισσότερα δικαιώματα ο νυν χρήστης εάν εχει πολύ περισσότερα χρόνια την χρήση από όσα ο νόμιμος δικαιούχος ή αν έχει προβεί σε σημαντικές επενδύσεις στο ακίνητο) μένουν ανοικτά.

Θέματα του περιουσιακού παραπέμφθηκαν προς εξέταση στους εμπειρογνώμονες, ενώ για πρώτη ουσιαστικά φορά θα γίνει συζήτηση του κορυφαίου ζητήματος της οικονομικής πτυχής του περιουσιακού, με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που βρίσκονται στην Γενεύη. Γιατί τόσο ο υπολογισμός του κόστους, όσο και η αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης της λύσης του περιουσιακού μπορεί να αναδειχθούν καθοριστικές για την λύση…

Οι δυσκολίες είχαν φανεί από το βραδύ της Κυριακής όταν οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν και με πολλές δυσκολίες κατόρθωσαν να καταρτίσουν την ατζέντα των διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία προβλέπει την πραγματοποίηση δυο συναντήσεων πρωί και απόγευμα μέχρι και την Τετάρτη, με εντατικούς ρυθμούς και με την κάλυψη έτσι έξι «ενοτήτων»:

1. Περιουσιακό

2. Διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις

3. Οικονομία/ Ε.Ε.

4. Χρηματοδότηση/Εφαρμογή

5. Εδαφικό

6. Περιουσιακό/εκκρεμή θέματα.

Ο τεράστιος αυτός όγκος είναι μάλλον απίθανο να καλυφθεί μέσα σε τρεις ημέρες, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι υπήρξε εμμέσως διασύνδεση στο θέμα της Διακυβέρνησης με εκείνο της Ασφάλειας /Εγγυήσεων, οπού θα αναζητήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά να κλειδώσει την εκ περιτροπής προεδρία, υποσχόμενη παραχωρήσεις σε Κεφάλαιο το οποίο αφορά κυρίως την Ελλάδα και την Τουρκία ως Εγγυήτριες δυνάμεις.

Εντύπωση προκάλεσε πάντως ότι ο κ. Άιντα επικαλέστηκε την εύφλεκτη περιοχή γύρω από την Κύπρο, για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα επίλυσής του κυπριακού, σε αυτό το περιβάλλον της εντεινόμενης αστάθειας.

Διαβάστε ακόμα:

- Τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα - Erdogan

- Διαμόρφωση «Εθνικής Γραμμής» για το Κυπριακό

- Espen Barth Eide: Δύσκολη αλλά όχι αδύνατη η επίτευξη λύσης στο κυπριακό