Νέα επιχείρηση εκφοβισμού εναντίον του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου αυτή την φορά με τη στοχοποίηση ενός γνωστού δημοσιογράφου, καθηγητή της ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αργυρόκαστρου και μέλους της πρώτης ιστορικής ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, του Παναγιώτη Μπάρκα.
Το επεισόδιο που στήθηκε εναντίον του Π. Μπάρκα για εισαγωγή δήθεν αντιαλβανικών βιβλίων στην χώρα, μάλλον μοιάζει με «αντίποινα» για την υπόθεση πριν 2 χρόνια όταν υπάλληλοι της αλβανικής πρεσβείας συνελήφθησαν να μεταφέρουν στην Ελλάδα σχολικά βιβλία όπου περιείχαν τις γνωστές θεωρίες περί Αλβανικών εδαφών που φθάνουν μέχρι την Πρέβεζα αλλά και για την «Τσαμουριά» κ.α., τα οποία θα μοιράζονταν στα Αλβανόπουλα που παρακολουθούν μαθήματα αλβανικής γλώσσας σε αρκετά Δημόσια Σχολεία εκτός των ωρών λειτουργίας τους. Συγχρόνως όμως αποτελεί και προσπάθεια να πληγεί η Έδρα Ελληνικής Γλώσσας στο Αργυρόκαστρο την οποία ποτέ δεν συμπάθησαν οι Αλβανοί εθνικιστές.
Οι αλβανικές Αρχές έστησαν έλεγχο στο τελωνείο της Κακαβιάς στον Π. Μπάρκα, ο οποίος επέστρεφε από την Ελλάδα με βιβλία από δωρεές που προορίζονταν για την βιβλιοθήκη του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στο πανεπιστήμιο Αργυρόκαστρου, και αφού ισχυρίσθηκαν ότι υπήρχαν αντιαλβανικά βιβλία μεταξύ αυτών, παρέπεμψαν την υπόθεση στον εισαγγελέα. Όμως είχαν φροντίσει να διαρρεύσουν φωτογραφίες από την «σύλληψη» του Έλληνα μειονοτικού ο οποίος είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Αλβανία λόγω και της συχνής μαχητικής δημόσιας παρουσίας του σε τηλεοπτικές συζητήσεις αλλά και με αρθρογραφία του για τα ζητήματα της μειονότητας και έτσι ακολούθησαν δημοσιεύματα που λιγο πολύ κατηγορούσαν τον κ. Μπάρκα για αντιαλβανικές μεθοδεύσεις.
Ο ίδιος ο Π. Μπάρκας σε ανάρτησή του στο Facebook περιγράφει ότι μετέφερε περίπου 130 βιβλία δωρεές από πανεπιστήμια και ιδρύματα στην Αθήνα, με διάφορα περιεχόμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία, την ελληνική και την παγκόσμια λογοτεχνία, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, κλπ.
Αφού δήλωσε στο τελωνείο ότι μεταφέρει βιβλία του ζητήθηκε από άνδρες με πολιτικά να ελέγξουν τα βιβλία πήραν οσα θεωρήσαν «ύποπτα» μεταξυ αυτών όπως αναφέρει , ένα βιβλίο για τον Άρη Βελουχιώτη, ένα βιβλίο για το στρατηγό Γρίβα της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, ένα βιβλίο μελέτη για τη Αρχαία Φοινίκη, ένα βιβλίο για το εμπόριο στην Αρχαία Ελλάδα, βιβλία για την Κουλουρίτσα, την Τσερκοβίτσα, για την Αυτοκέφαλη εκκλησία της Αλβανίας, τη θέση της Αλβανίας στο Β'' Παγκόσμιο πόλεμο, για τους υιούς των μισθοφόρων, μια μονογραφία για ένα ιερωμένο του 1890».
Αμέσως μετά τον υπέβαλαν σε ανάκριση και συνέταξαν πρακτικό κατάσχεσης στο οποίο τα βιβλία θεωρούνται στοιχεία ενός ποινικού αδικήματος.
Στα δημοσιεύματα των αλβανικών ΜΜΕ βεβαίως το «πόρισμα» είχε ήδη εκδοθεί καθώς κατηγόρησαν τον Π. Μπάρκα ότι μετέφερε «αντιαλβανικά βιβλία που προσβάλλουν την εθνική ακεραιότητα και ασφάλεια της Αλβανίας» και θα εισήγαγε τα βιβλία σε ένα δημόσιο αλβανικό πανεπιστήμιο και θα δίδονταν στους φοιτητές».
«Έχω δώσει τις απαντήσεις μου: θέλω να με αποδεχτείτε ως Έλληνα και όχι αποβάλλοντας την ελληνικότητά μου…», ήταν η κατάληξη της ανάρτησης του Παναγιώτη Μπάρκα, για το επεισόδιο που στήθηκε εις βάρος του από τις Αλβανικές αρχές.
Ν.Μ.