Με αρνητικά σχόλια αντιμετωπίζουν τις αντιδράσεις της Ελλάδας για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικό τέμενος, τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ παράλληλα πανηγυρίζουν για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν.
Στο σύνολό τους παραθέτουν την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και αναφέρονται τόσο στο πως η Ελλάδα είδε την ενέργεια αυτή του Τούρκου προέδρου.
Το Haber7 με τίτλο «Αντίδραση για το Kariye από την Ελλάδα: "Η Τουρκία προκαλεί"», σημειώνει πως ««Η Ελλάδα ενοχλήθηκε από την επαναλειτουργία ενός τμήματος του Kariye [sic] για [μουσουλμανική] λατρεία με ειδική τελετή στις 7 Μαΐου. Η διοίκηση της Αθήνας προέβη σε δήλωση σχετικά με την επαναλειτουργία του Kariye ως τεμένους: «Η Τουρκία προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη με αυτή την κίνηση».
Η Yeni Safak με τίτλο «Η Ελλάδα ενοχλήθηκε από το άνοιγμα του Kariye ως Τζαμιού», αναφέρει πως «το άνοιγμα του Kariye Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη για λατρεία ενόχλησε την Αθήνα.»
,«Το άνοιγμα του Μοναστηριού Kariye [sic] ως μουσουλμανικού τεμένους αποτελεί πρόκληση», αναφέρει η Ελλάδα σε ανακοίνωσή της [...] Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αθήνα υποστήριξε ότι το βήμα που έγινε αποτελεί «πρόκληση». Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε γραπτή του δήλωση».
Η Aksam επισημαίνει ότι «Άνοιξε για λατρεία μετά από 75 χρόνια: Αντέδρασαν στο άνοιγμά του ως τζαμί / Το Kariye Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη, που άνοιξε για προσκύνηση μετά από 75 χρόνια, αναστάτωσε την Ελλάδα...», ενώ το Indyturk προσθέτει ότι «Η Αθήνα αντέδρασε στο άνοιγμα του Kariye στην Κωνσταντινούπολη για λατρεία. Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζεται ότι το άνοιγμα του Kariye για μουσουλμανική λατρεία ''προσβάλλει το καθεστώς του στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO''».
Η Yeni Akit σημειώνει ότι «Οι Έλληνες, οι οποίοι δεν έχουν αφήσει ούτε ένα τζαμί στην Αθήνα, ενοχλήθηκαν από το άνοιγμα του Kariye Τζαμί για λατρεία».
«Το άνοιγμα της Μονής Kariye [sic] ως μουσουλμανικό τέμενος αποτελεί πρόκληση», αναφέρει η Αθήνα σε ανακοίνωσή της. - Το τέμενος Kariye στην περιοχή Fatih της Κωνσταντινούπολης άνοιξε για λατρεία. Οι ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το τέμενος που ανήκει στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Το άνοιγμά του για λατρεία ενόχλησε την Ελλάδα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Αθήνα υποστηρίχθηκε ότι το βήμα που έγινε αποτελεί πρόκληση».
Το Artigercek στον τίτλο του: «Η Αθήνα αντιδρά προς την Άγκυρα για το Kariye: «"Διαστρεβλώνεται ο χαρακτήρας του [μνημείου] που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, αυτό είναι πρόκληση"», το δημοσίευμα επικεντρώνεται στην αναφορά της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ πως η Μονή της Χώρας αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς προστατευόμενο από την UNESCO και αναλύει περαιτέρω το θέμα.
Η MilliGazete έχει τον τίτλο «το άνοιγμα του Kariye για προσκύνηση προκάλεσε προβλήματα στην Ελλάδα» και η Takvim: «Δυσαρέσκεια για το Kariye Τζαμί στην Ελλάδα! Ενοχλήθηκαν από το άνοιγμα για λατρεία».