Αποφασισμένη να ρισκάρει ακόμη και μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Τουρκία προκειμένου να επιβάλει με την απειλή σύγκρουσης τις «κόκκινες γραμμές» της και συγχρόνως να τεστάρει τα όρια και το περιεχόμενο της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας, αλλά και να προκαταλάβει και να αλλοιώσει το θετικό για την Ελλάδα περιεχόμενο θα περιλαμβάνει η Ελληνομερικανική Αμυντική Συμφωνία.
Λίγες ημέρες αφότου παρενόχλησε το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo λίγο έξω από τα χωρικά ύδατα ανατολικά της Κρήτης αμφισβητώντας εμπράκτως την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ προβάλλοντας στη θέση της το τουρκολυβικό Μνημόνιο, η Τουρκία με πειραϊκό τρόπο επιχειρείς να ακυρώσεις την Κυπριακή ΑΟΖ ακόμη και σε περιοχές που είναι οριοθετημένη σε διεθνή συμφωνία με την Αίγυπτο.
΄Ετσι η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με τις οποίες χαρακτηρίζει άκυρες τις δυο NAVTEX που έχει εκδώσει η Κύπρος για τις έρευνες του Nautical Geo (η πρώτη μάλιστα νότια της Λεμεσού) υποστηρίζοντας ειδικά για την δεύτερη που κάλυπτε περιοχή νοτιοανατολικά της Λεμεσού ότι εμπίπτει σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα»
Με τις κινήσεις αυτές η ΄Αγκυρα επιχειρεί να εφαρμόσει στην πράξη την «Γαλάζια Πατρίδα» και την μονομερή και αυθαίρετη δήλωση συντεταγμένων, των δήθεν εξωτερικών ορίων της υφαλοκρηπίδας της στην Ανατολική Μεσόγειο όπως καταγράφονται στην επιστολή του Μαρτίου στον ΟΗΕ του Μαρτίου, με την οποία εξαφανίζονται εντελώς η ελληνική και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Στην παρενόχληση μάλιστα του Nautical Geo το ξημέρωμα της Κυριακής δεν αρκέστηκε στην χρήση ασυρμάτου, αλλά δυο τουρκικά ανέκοψαν την πορεία του ιταλικού ερευνητικού, το οποίο άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Λάρνακα.
Στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν το Σαββατοκύριακο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και Άμυνας εκτοξεύθηκαν απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου που δεν αφορούσαν μόνο το Nautical Geo αλλά και την αναμενόμενη για τον Νοέμβριο επιστροφή των γεωτρύπανων της EXXON MOBIL στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Οικόπεδο 10.
Αν και η τελευταία παρενόχληση του ιταλικού σκάφους αφορούσε την κυπριακή ΑΟΖ είναι προφανές ότι αφορά άμεσα και την Ελλάδα ,καθώς η διαδρομή των ερευνών του πλοίου φθάνει στο «τριεθνές» Ελλάδας -Κύπρου -Τουρκίας και κατόπιν κινείται βορειοδυτικά προς τον 28ο Μεσημβρινό ,όπου μέχρι το σημείο εκείνο είναι σε μη οριοθετημένη ελληνική υφαλοκρηπίδα και αμέσως μετά διασχίζει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως έχει οριοθετηθεί με την Ελληνοαιγυπτιακή Συμφωνία. Έτσι εκτός απροόπτου η Αθήνα θα πρέπει σε λίγες εβδομάδες να διαχειρισθεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Σημασία πάντως τώρα έχει τι θα γίνει με το Nautical Geo. Ο κύπριος υπουργός εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδης που χθες το πρωί είχε συνομιλίες με τον Ν. Δένδια στην Αθήνα, ακολούθως είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ΥΠΕΞ της Μάλτας και του Ισραήλ και επρόκειτο επίσης να συνομιλήσει με τον Ιταλό ΥΠΕΞ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.
Το πλοίο είναι ιταλικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας και το έργο το οποίο έχει αναλάβει αφορά την έρευνα για την όδευση του αγωγού EAST MED στον οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα η Κύπρος και το Ισραήλ. Την έρευνα χρηματοδοτεί και η Ε.Ε. καθώς ο αγωγός έχει ενταχθεί στα Programs of Common Interests(PSI) από την Κομισιόν .
Σύμφωνα με πληροφορίες από πλευράς της χώρας σημαίας του πλοίου δηλώθηκε ότι είναι απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας καθώς ακόμη και εάν επρόκειτο για έρευνες σε «αμφισβητούμενη» περιοχή, δεν δικαιολογείται η παρενόχληση με πολεμικά σκάφη ενώ επισημάνθηκε ότι σε κάθε περίπτωση δεν επρόκειτο καν περί ερευνών, αλλά περί απλών εργασιών μέτρησης. Το ενδιαφέρον θα είναι βεβαίως ποια θα είναι η στάση του Ισραήλ αλλά και της Ε.Ε. καθώς φυσικά από μόνη της η Κύπρος δεν θα μπορούσε να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας κόντρας με την Άγκυρα.
Σε κάθε περίπτωση, εάν το πλοίο παραμείνει στη Λάρνακα και δεν επιχειρήσει να συνεχίσει τις έρευνες του είτε με την τελευταία (330/21) είτε με νέα NAVTEX, θα πρόκειται για σοβαρότατο θέμα, καθώς θα δοθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία μπορεί με τις απειλές να μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο αν όχι σε τουρκική, τουλάχιστον σε γκρίζα ζώνη. Και αυτό θα αφορά φυσικά και την Ελλάδα.
Η Τουρκία δεν έχει κρύψει τον εκνευρισμό της για την προσπάθεια της Γαλλίας να δηλώσει παρουσία στην περιοχή μέσω της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας και της στενής σχέσης με την Κύπρο, και επιχειρεί έτσι να προκαλέσει και να δοκιμάσει στην πράξη την αξιοπιστία της Ελληνογαλλικής «συμμαχίας». Συγχρόνως όμως θέλει να δημιουργήσει ένταση ώστε να εξαναγκάσει τους Αμερικανούς στις γνωστές δηλώσεις ίσων αποστάσεων ,και να επηρεαστεί το κλίμα ενόψει της ολοκλήρωσης των συνομιλιών για την Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία την οποία αναμένεται να υπογράψει στην Ουάσιγκτον ο Ν.Δένδιας στις 14 Οκτωβρίου.
Η Ελληνική πλευρά αναμένει να υπάρξει μια ισχυρή αναφορά στην ασφάλεια της ελληνικής επικράτειας και των ελληνικών νησιών, η οποία θα αντισταθμίσει το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά δεν δέχθηκε να συμπεριλάβει και την Σκύρο στις περιοχές που θα διατηρεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις που θ καλύπτονται έτσι από «αμερικανική ομπρέλα». Ενδεικτικό της αμερικανικής στάσης είναι ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε την υποστήριξη του στις «προσπάθειες αποκλιμάκωσης, συμπεριλαμβανομένης και της συνέχισης των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας» και επισήμανε ότι ως θέμα Αρχής, «ενθαρρύνει όλα τα κράτη να επιλύσουν τα θέματα θαλάσσιων οριοθετήσεων, ειρηνικά μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».