Δέσποζε σε εμβληματικό σημείο, μπροστά από το Δημαρχείο της Φιλαδέλφειας. Η αποκαθήλωση του αγάλματος του άλλοτε κραταιού δημάρχου και αστυνομικού διοικητή Φρανκ Ριζό (Frank Rizzo) έγινε κατ’ εντολή του νυν δημάρχου Τζιμ Κένει. Το εν λόγω μνημείο, ύψους 10 μ., είχε γίνει στο παρελθόν στόχος ακτιβιστών που το θεωρούσαν σύμβολο αστυνομικής βίας και ρατσισμού. Από το 1998 που ανεγέρθηκε, είχε βανδαλιστεί αμέτρητες φορές. Ωστόσο, η δίνη που έχει βυθίσει τις Η.Π.Α. στο χάος τις τελευταίες 10 ημέρες μοιάζει με σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Πλήθος εξαγριωμένων διαδηλωτών από όλη την Πενσυλβάνια υπό τους ήχους του «Black Lives Matter», επιχείρησε το περασμένο Σαββατοκύριακο να το γκρεμίσει, ανάβοντας φωτιές ολόγυρά του.
«Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας επούλωσης στην πόλη μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Κένει, υπογράφοντας την εντολή άμεσης απομάκρυνσης του αγάλματος, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Και την Τετάρτη συγκεντρώθηκε εκ νέου το πλήθος, τη φορά αυτή για να πανηγυρίσει την αποκαθήλωση του μισητού Ριζό.
Γέννημα θρέμμα της Φιλαδέλφειας και γιος αστυνομικού, ο Ριζό (1920 – 1991) σταδιοδρόμησε στην αστυνομία και μάλιστα έφτασε να γίνει διοικητής από το 1968 έως το 1971. Αξιοποιώντας το άστρο του, διετέλεσε δήμαρχος της πόλης από το 1972 έως το 1980. Και στους δύο ρόλους, ήταν γνωστός για την ενθάρρυνση των αρχών να ασκούν υπερβολική βία, ειδικά εναντίον της κοινότητας των αφροαμερικανών. Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμη και ως διοικητής είχε δεχτεί ο ίδιος προσωπικά, δεκάδες αγωγές για σωματική κακοποίηση καθώς απολάμβανε να αναλαμβάνει «δράση». Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για την ανάληψη της τρίτης δημαρχίας κι έχοντας κεντρικό του σύνθημα «ψηφίζω λευκούς στο δήμο», πέθανε από καρδιακή προσβολή.
«Το άγαλμα ήταν μνημείο ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και τυφλής βίας για μέλη της μαύρης κοινότητας, της κοινότητας LGBTQ και πολλών ακόμη ευπαθών ομάδων. Η μεταχείριση αυτών των κοινοτήτων υπό την ηγεσία του κ. Ριζό ήταν από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία της Φιλαδέλφειας και έπρεπε να φύγει ώστε να προχωρήσουμε μπροστά» είπε ο δήμαρχος Τζιμ Κένει ενώνοντας τη φωνή του με τους διαδηλωτές μετά τη δολοφονία του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ. Το ερώτημα είναι αν η συμβολική πράξη του δημάρχου είναι αρκετή για να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Ίδωμεν.