Μεγάλες πυρκαγιές είχαμε και στο παρελθόν. Στις μέρες μας το φαινόμενο είναι πιο ακραίο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το κράτος δεν μπορεί να αποτρέψει μία φυσική καταστροφή. Μπορεί όμως να μεριμνήσει για να λειτουργεί σωστά η κρατική μηχανή. Αυτή που δεν δούλεψε στην Ηλεία και στο Μάτι. Κι είναι λυπηρό στελέχη της αντιπολίτευσης να κάνουν «σύγκριση» της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Στο Μάτι σύντροφοι, δεν υπήρχε το κράτος.
Αυτό ήταν το πρόβλημα στο Μάτι. Ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές επειδή δεν λειτούργησε η κρατική μηχανή. Επειδή το κράτος ήταν παντελώς απροετοίμαστο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά επιχείρησαν ταυτόχρονα να πουν ψέματα και να κρύψουν σε πρώτο χρόνο το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας.
Είναι λυπηρό, λοιπόν, να βγαίνουν στελέχη της αντιπολίτευσης και να επιχειρούν να πάρουν την… ρεβάνς. Ρεβάνς, σύντροφοι, δεν υπάρχει. Εκείνο που υπάρχει είναι η ευθύνη σας για όσο χρόνο ήσασταν στην κυβέρνηση. Η ευθύνη αυτή έχει «περάσει» στην σημερινή κυβέρνηση κι αυτή κάποια στιγμή θα την παραδώσει σε μία άλλη.
Μία υπεύθυνη και όχι … «βαρεμένη» αντιπολίτευση, δεν θα έκανε αναρτήσεις του τύπου: «Καίγεται η Αττική! Φωνάξτε επειγόντως τον Πέτσα». Ή «Κωδικός διαχείρισης κρίσεων: Ο Θεός να βάλει το χέρι του». Θα ήταν εκεί παρούσα (για την αντιπολίτευση πάντα ο λόγος) για να πιέζει να μην ολιγωρήσει το κράτος. Αλήθεια! Πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι το κράτος ολιγώρησε αυτές τις ημέρες; Ας το πει αυτό στους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας που επιχείρησαν. Ας τους κοιτάξει στα μάτια και ας τους ρωτήσει τι διαφορετικό συνέβη στην Βαρυμπόμπη και στο Μάτι.
Χάθηκαν χτες και προχτές περιουσίες. Η κυβέρνηση (η οποιαδήποτε κυβέρνηση) δεν μπορούσε να αποτρέψει την καταστροφή. Μπορεί όμως να βοηθήσει τους πυρόπληκτους να στήσουν πάλι την ζωή τους. Και η αντιπολίτευση έχει κι αυτή να κάνει μία δουλειά. Να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων της Βαρυμπόμπης, της Κηφισιάς και των Θρακομακεδόνων, αντί να γράφουν τα στελέχη της ανόητα μηνύματα στο διαδίκτυο.
Θανάσης Μαυρίδης