Εκπλήσσομαι που ο απερχόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, εξεπλάγη με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι της νέας στρατιωτικής και αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Κυρίως όμως εκπλήσσομαι με την κυβέρνηση που προκαλεί τον κ. Τσίπρα, να «διαψεύσει» τον κ. Τζ. Παϊατ, ο οποίος σε διπλωματική γλώσσα είπε ότι τα «μπετά» της συμφωνίας έπεσαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Άλλο είναι να περπατάς ξανά τη μισή πορεία του Πολυτεχνείου μέχρι τη Μεγάλη Βρετάνια – όπως έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις έχασε τις εκλογές το 2019 – κι άλλο είναι να τολμάς να ζητάς το λόγο όταν σε εμφανίζουν διπλά και τριπλά αναξιόπιστο.
Η μαρτυρία του Αμερικανού πρέσβη για το επίπεδο προθυμίας του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ στη διευκόλυνση για τη δημιουργία των νέων βάσεων, είναι σημαντική γιατί τα έζησε από μέσα κι από πρώτο χέρι.
Αλλά κι εμείς που τα βλέπαμε απ' έξω, μια χαρά μάρτυρες της ιστορίας είμαστε και αναγνωρίζουμε το «άλλα λέω και άλλα κάνω» ως το κύριο manual της διακυβέρνησης Τσίπρα.
Ατζέντες συναντήσεων, δηλώσεις, φωτογραφίες και tweets από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όλα βοηθούν ώστε να μην είναι αναγκαία υποστύλωση της εθνικής μας μνήμης.
Προσωπικά έναν λόγο βρίσκω να μην αρέσει η συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ότι δεν περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στην Κάρπαθο!
Αυτή που πάλευαν Πάνος Καμμένος και Ευάγγελος Αποστολάκης. Στο πρώτο ταξίδι στην Ουάσιγκτον το Μάιο του 2015 - όταν η υπόλοιπη κυβέρνηση Τσίπρας - Βαρουφάκης και λοιποί οδηγούσαν τη σύγκρουση με την Ευρώπη στα άκρα - ο υπουργός Πάνος Καμμένος στη συνάντηση με την υφυπουργό άμυνας κ. Κριστίν Γουόρμουθ έθετε στο τραπέζι τη δημιουργία νέας νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο. Για να ξεμπουκώσει δήθεν η Σούδα.
Το κουτοπόνηρο σχέδιο Τσίπρα – Καμμένου τότε ήταν περίπου το εξής: αν δώσουμε στην Ουάσιγκτον ότι θέλει, διευκολύνσεις, βάσεις κλπ θα βάλει πλάτη με το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους.
Τότε λοιπόν έριξαν τα μπετά και σήμερα διαμαρτύρονται για τη βάση του οικοδομήματος. «Μιλήσαμε για τα θέματα που αφορούν τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα τα θέματα της τρομοκρατίας και τον ρόλο που θα παίξει η Ελλάδα, τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Σούδα και η ναυτική βάση, όπως επίσης και τη δυνατότητα να δημιουργηθεί μια ΝΑΤΟϊκή αεροπορική βάση, μάλλον οι δραστηριότητες που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στην Κρήτη, να μεταφερθούν κατόπιν της πρότασης της ελληνικής Κυβέρνησης και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά από εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας, στην Κάρπαθο» δήλωνε ο κ. Καμμένος μετά τη συνάντηση με την κ. Γουόρμουθ.
Η πρόταση για νέα αμερικανική στρατιωτική βάση Κάρπαθο πήγαινε και ερχόταν στις συναντήσεις με τους Αμερικανούς μέχρι το 2018.
Ο Π. Καμμένος το έθεσε - πιο επίσημα πεθαίνεις - και στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμς Μάτις όταν συναντήθηκαν το Σεπτέμβρη του 2018 στο Αμερικανό πεντάγωνο.
Τα ρεπορτάζ της εποχής σε εξειδικευμένα στη στρατιωτική διπλωματία sites με προνομιακή ενημέρωση, ανέφεραν πως η επιλογή του νησιού δεν
έγινε τυχαία από την ελληνική πλευρά «καθώς η Κάρπαθος είναι στα Δωδεκάνησα που οι Τούρκοι επιμένουν να τα θεωρούν αποστρατικοποιημένη ζώνη».
Μαθαίναμε επίσης ότι τις συζητήσεις «χειρίζονταν αποκλειστικά ο υπουργός άμυνας αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης».
Το «αποκλειστικά» ήταν για να αισθάνεται ο κ. Καμμένος μεγαλύτερος στο ρόλο του ενώ όλοι ήξεραν ότι ο πανεπόπτης Αποστολάκης έδινε πλήρη αναφορά στον κ. Τσίπρα που ήθελε να του καλύψουν οι Αμερικανοί τα νώτα αν τα σπάσει με τους Ευρωπαίους.
Η βάση στην Κάρπαθο δεν προχώρησε αλλά, δόξα το θεώ, επί ΣΥΡΙΖΑ οι συζητήσεις πήγαν πολύ καλά και επελέγησαν άλλα ωραία μέρη. Λάρισα, Στεφανοβίκειο, Αλεξανδρούπολη. Απορίες γιατί άφησαν την καημένη την Κάρπαθο χωρίς αμερικανική βάση μπορεί να λύσει, εφόσον ανταποκριθεί στο καθήκον αληθείας, ο κ. Γ, Κατρούγκαλος ο οποίος – ο κ. Πάιατ μας το θύμισε – ήταν στην προεδρία του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ το 2018.
Επειδή πλησιάζει η επέτειος του Πολυτεχνείου και ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει δριμύτερος βλέπω στην Κουμουνδούρου να ζωγραφίζουν ήδη το
πανό με το σύνθημα «έξω οι βάσεις του θανάτου και του Κυριάκου.