Του Γιάννη Παντελάκη
«Οι αυξανόμενες ανισότητες στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά αποσταθεροποιητικές, πρέπει να δώσουμε μάχη εναντίον των ανισοτήτων». Δεν είναι ο Corbyn, δεν είναι κάποιο στέλεχος του Die Linke. Είναι ο Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι δηλώσεις του αυτές -λίγες μόλις εβδομάδες πριν- ίσως δώσουν μια καλή απάντηση στο ερώτημα, τι ήθελαν πολλές χιλιάδες διαδηλωτές να φωνάζουν έξω από το χώρο της Συνόδου των 20 πλουσιότερων χωρών στο Αμβούργο.
Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμα ότι οφείλουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης να δώσουν μάχες εναντίον των ανισοτήτων οι οποίες μεγεθύνονται τα χρόνια της κρίσης. Έχει τους δικούς του λόγους βέβαια, αλλά δεν παύουν να πρόκειται για βάσιμες διαπιστώσεις. Τα στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η οικονομική ανισότητα βρίσκεται σε υψηλά τριακονταετίας για τη Δύση. Η ψαλίδα μεταξύ υψηλών και χαμηλών εισοδημάτων ανοίγει διαρκώς. Η ανισότητα τείνει να παγιώσει τη φτώχεια, αναφέρει ο Οργανισμός.
Η κυριαρχία των αγορών και η αδυναμία διατύπωσης μιας εναλλακτικής πρότασης δεν ακυρώνει τις επιπτώσεις σε τεράστιες πληθυσμιακά ομάδες στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού. Ένα χρόνο πριν, τρεις σημαντικοί οικονομολόγοι του ίδιου του ΔΝΤ (Ostry, Loungani, Furceri), σε άρθρο τους στο περιοδικό του Ταμείου αναφερόντουσαν στο νεοφιλελευθερισμό (που εφαρμόζει το ίδιο το ΔΝΤ!) και τις επιπτώσεις του. Και έγραφαν μεταξύ άλλων ότι προκαλούν ένα δυσβάστακτο κόστος στο κοινωνικό σώμα αυξάνοντας του δείκτες ανισότητας και ότι η όξυνση της κοινωνικής ανισότητας θέτει σε αμφισβήτηση τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Μια περυσινή έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Boston Consulting Group ανέφερε ότι οι εκατομμυριούχοι που αποτελούν το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού κατέχουν σχεδόν το μισό ιδιωτικό πλούτο του πλανήτη. Συνολικά 18,5 εκατ. πλούσιοι μοιράζονται το 47% του παγκόσμιου πλούτου σε εισοδήματα. Το ύψος της περιουσίας τους ανέρχεται στα 78,8 τρισ. δολάρια, ποσό που ξεπερνά το παγκόσμιο ΑΕΠ. Η τάση αυτή αναμένεται ν'' αυξηθεί. Υπέρ των εκατομμυριούχων.
Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο (2017) η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πολιτών λέει ότι οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων είναι σημαντικές και το 1/3 από αυτούς αμφιβάλει ότι η οικονομική κρίση θα τελειώσει στα επόμενα χρόνια. Το 78% θέλει περισσότερες δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και το 70% περισσότερες δράσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης. Ακόμα και στην ίδια τη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, στοιχεία του 2016 έδειξαν ότι η φτώχεια αυξήθηκε συγκριτικά με τρία χρόνια πριν, ανέρχεται στο 15,5% του πληθυσμού ενώ βαθαίνει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων.
Τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της υπέγραψαν ένα στρατηγικό σχέδιο για το μέλλον της ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής, που αφορά σε φράσεις για την εξάλειψη της φτώχειας. Και μόνο αυτό το γεγονός, αποτελεί παραδοχή ότι αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα για τις χώρες της Ε.Ε. Να υπενθυμίσουμε ότι στην Ε.Ε. κυριαρχούν τα συντηρητικά κόμματα και να υπογραμμίσουμε ότι όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία για τους δείκτες φτώχειας και ανισοτήτων, έχουν σημεία αναφοράς φορείς με ανάλογους προσανατολισμούς.
Τα Ελληνικά ΜΜΕ στην πλειονότητά τους, εστίασαν το ενδιαφέρον τους για όσα συνέβησαν στο Αμβούργο, στις γραφικότητες του Trump και τα επεισόδια που έγιναν έξω από το κτίριο που γινόταν η Σύνοδος. Πίσω απ'' όλα αυτά, υπήρξαν χιλιάδες άνθρωποι που αμφισβήτησαν τις πολιτικές που ακολουθούνται...