Του Στέλιου Περράκη*
Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,
Επιτρέψτε μου μερικά σύντομα σχόλια για τον ανασχηματισμό, τα οποία θα περιοριστούν στα δύο υπουργεία, Οικονομίας και Ανάπτυξης και Παιδείας, τα οποία παρακολουθώ συστηματικά για ευνοήτους λόγους. Και στα δύο υπήρξαν βασικές αλλαγές στην ηγεσία, και οι νέοι υπουργοί ήσαν λαλίστατοι στη θητεία της προηγούμενης κυβέρνησης και μας επιτρέπουν να βγάλουμε συμπεράσματα για την μελλοντική τους πορεία. Κατά τα άλλα, η απομάκρυνση του κ. Δρίτσα από το Υπουργείο Ναυτιλίας δεν μπορεί παρά να αποτιμηθεί σαν θετικό γεγονός, καθώς επίσης και ο εκδιωγμός του κ. Θεοδόση Πελεγρίνη από το υφυπουργείο Παιδείας. Ακόμα και για την Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να υπάρχουν όρια στη γελοιότητα των υπουργικών δηλώσεων.
Για τον κ. Δημήτριο Παπαδημητρίου, τον νέο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, η αρθρογραφία του στην Καθημερινή δεν προοιωνίζει τίποτα το ουσιαστικό, και η μόνη απορία που έχει ο γράφων είναι γιατί η εφημερίδα του παραχωρούσε τόσο γενναιόδωρα τον χώρο για να διατυπώνει τις απόψεις του. Αυτές οι απόψεις ήσαν ουσιαστικά παραλλαγές των Ζαππείων 1 και 2 του κ. Σαμαρά, τα οποία ευτυχώς ο ίδιος ξέχασε όταν έγινε Πρωθυπουργός. Με άλλα λόγια, ο νέος κ. Υπουργός πιστεύει ότι η πολυπόθητη ανάπτυξη μπορεί να έλθει με μακροοικονομικές επεμβάσεις και την απομείωση του χρέους χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αντίθετα με αυτά που πρεσβεύουν οι συνάδελφοί του της Διασποράς ήδη από το 2011. Αυτό, με το συμπάθειο, θυμίζει τον άνθρωπο που μαστιγώνει το άλογό του και περιμένει να του τρέξει ενώ εξακολουθεί να το έχει δεμένο στον σταύλο. Ας ελπίσουμε ότι θα στηριχθεί στον υφυπουργό του κ. Πιτσιόρλα, που έδειξε επαγγελματική συνέπεια και πολιτικό θάρρος στη θητεία του σαν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Τα ίδια ισχύουν και για τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χαρίτση, που έμεινε στη θέση του από το προηγούμενο σχήμα.
Για την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας ο γράφων αισθάνεται πραγματικό θαυμασμό για τον ανασχηματισμό του κ. Τσίπρα, για το πως τα κατάφερε να κατεβάσει ακόμα πιό πολύ το επίπεδο σ'αυτό το βασικά υπουργείο. Με εξαίρεση τον κ. Φωτάκη, που είναι όντως σοβαρός άνθρωπος και διατηρήθηκε στη θέση του, η νέα ηγεσία αποτελείται από τον κ. Κώστα Γαβρόγλου και δύο υφυπουργούς, τον κ. Μπαξεβανάκη και τον κ. Κ. Ζουράρι. Το μόνο που χαρακτηρίζει τον κ. Μπαξεβανάκη είναι οι κομματικές του περγαμηνές. Όσο για τον κ. Ζουράρι, τα σχόλια περιττεύουν.
Σ'αυτό το υπουργείο ο πανεπιστημιακός τομέας κατά πάσαν πιθανότητα θα διαχειρίζεται απ'τον ίδιο τον κ. Γαβρόγλου, που αντικατέστησε τον κ. Φίλη σαν υπουργός αλλά ουσιαστικά την κ. Αναγνωστοπούλου στον χειρισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο νέος υπουργός είναι κυρίως γνωστός γιά τα απαξιωτικά του σχόλια για τους πανεπιστημιακούς της Διασποράς που συμμετείχαν στα συμβούλια διοίκησης, όπως και ο γράφων, τα οποία κατηγόρησε ότι τα έκαναν «μούσκεμα» γιατί ήθελαν να βάλουν τάξη στα πανεπιστήμια ενώ δεν είχαν μελετήσει καλά «την ιστορία και την κουλτούρα του τόπου». Στην επιστολή παραίτησης που στείλαμε από το συμβούλιο διοίκησης του ΠΑΜΑΚ υπενθυμίσαμε στον κ. Γαβρόγλου ότι η κουλτούρα στην οποίαν αναφέρεται «επιτρέπει σε φοιτητές, με την ενθάρρυνση καθηγητών, να βιαιοπραγούν ατιμωρητί ενάντια σε πρυτάνεις, καθηγητικό προσωπικό και συναδέλφους τους, σε καθηγητές να μονιμοποιούνται και να προάγονται με υποτυπώδη αξιολόγηση, και σε πανεπιστημιακά τμήματα να διαιωνίζουν την μετριότητά τους προσλαμβάνοντας κατά προτίμηση τους αποφοίτους των διδακτορικών τους προγραμμάτων». Αυτή την κουλτούρα φαίνεται ότι θέλει να συνεχίσει ο κ. υπουργός. Κι'εδώ τα σχόλια περιττεύουν.
* Ο κ. Στέλιος Περράκης είναι κάτοχος της έδρας RBC Professorship in Financial Derivatives στο Πανεπιστήμιο Concordia του Μόντρεαλ.