Τελικά, η άποψη ότι αριστερά και δεξιά στη χώρα δεν συμφωνούν σε τίποτα δεν είναι σωστή. Όχι, απλώς συμφωνούν αλλά συναινούν κανονικότατα σε πλήθος θεμάτων που αφορούν την Οικονομία και πάνω απ’όλα τις κρατικές δαπάνες.
Ερωτηθείς την προηγούμενη εβδομάδα για το αν η ακρίβεια πρέπει να αντιμετωπιστεί με αύξηση των μισθών, ο υφυπουργός Εργασίας και καθηγητής Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου, με την ευπρέπεια που τον διακρίνει, επιχείρησε να εξηγήσει γιατί η επιλογή της κυβέρνησης να παρέμβει στο πρόβλημα, δηλαδή στην αύξηση των τιμών στην ενέργεια με επιδότηση λογαριασμών, είναι η θεωρητικά σωστή και τι θα σήμαινε αύξηση μισθών χωρίς να έχει προηγηθεί αύξηση της παραγωγικότητας: περαιτέρω έκρηξη του πληθωρισμού. Το αποτέλεσμα ήταν ότι έπεσαν να τον φάνε τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά.
Τι κι αν ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την υψηλή ανεργία μπορεί να δημιουργήσει εκρηκτικές και πολύ επικίνδυνες καταστάσεις σε μια κοινωνία; Τους είναι απολύτως αδιάφορο. Το πρόβλημα τους ήταν ότι ο συγκεκριμένος υπουργός αρνήθηκε να λαϊκίσει.
Την ίδια μέρα ο πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Τσίπρα, οικονομολόγος Δημήτρης Λιάκος, ένα πρόσωπο που χαίρει καθολικής εκτίμησης και σεβασμού για τη μετριοπάθεια και τις γνώσεις του, με άρθρο του στο ΚReport επεσήμανε ότι το έκτακτο χριστουγεννιάτικο κοινωνικό μέρισμα είναι λάθος γιατί είναι από λεφτά που έχουμε δανειστεί.
Στελέχη του κόμματός του, με πρώτο τον κ. Γιώργο Τσίπρα που λίγο-πολύ τον αποκάλεσε «Σόιμπλε» έπεσαν να τον φάνε, κάποιοι μάλιστα ζήτησαν τη διαγραφή του από το κόμμα.
Να θυμίσουμε ότι ο κ. Γιώργος Τσίπρας που υποτίθεται ήταν ο υπεύθυνος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση επενδύσεων, σε όλη τη θητεία του δεν κατάφερε να φέρει ούτε μια νέα επένδυση, δηλαδή δεν κατάφερε να δημιουργήσει ούτε μια νέα θέση εργασίας.
Την πε
ρασμένη Πέμπτη, δόθηκε από την Κομισιόν στη δημοσιότητα η 12η έκθεση αυξημένης εποπτείας που επισημαίνει με μεγαλύτερη έμφαση από ποτέ την κατά 25% αύξηση του δημοσίου τομέα από το 2018 με προσλήψεις. Σε αυτό αριστερά και δεξιά σιώπησαν.Ακόμα και οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ που αυτή την περίοδο περιφέρονται ανά τη χώρα υποσχόμενη τη σωτηρία της δεν έβγαλαν μιλιά. Κιχ!
Το κοινωνικό μέρισμα πάλι που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη Δευτέρα δεν εμφανιζόταν στον προϋπολογισμό που είχε κατατεθεί λίγες μέρες νωρίτερα. Μάλλον, και το οικονομικό επιτελείο το πληροφορήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους.
Η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί και πολύ σωστά ότι θα αναμορφώσει όλο το σύστημα των επιδομάτων για να διορθωθούν αδικίες και τα επιδόματα να φτάνουν στους αληθινούς δικαιούχους και να μην τα νέμονται οι οργανωμένοι στα πελατειακά δίκτυα.
Είδατε κανέναν από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση επειδή δεν αναμόρφωσε το πλαίσιο των επιδομάτων θεσμοθετώντας τα ώστε να μην λειτουργούν ως «μποναμάδες» της εκάστοτε κυβέρνησης προς τους πολίτες, κάτι που είναι προσβλητικό για όλους μας;
Η μόνη κριτική προς την κυβέρνηση ήταν για το ποσό του επιδόματος: «Χαρτζιλίκι» το χαρακτήρισε ο ένας, «ψίχουλα» ο άλλος.
Μια χαρά συναινούν τα κόμματα στην οικονομική πολιτική λοιπόν, αν αυτό βέβαια λέγεται οικονομική πολιτική και όχι οικονομικός λαϊκισμός.
Φταίει μόνο το πολιτικό σύστημα; Όχι, βέβαια. Έχετε ακούσει κάποιον δημοσιογράφο στα πάνελ να κάνει τις πραγματικές ερωτήσεις; Το μόνο που τους απασχολεί είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων, το ύψος του «χαρτζιλικιού» και τα πυροτεχνήματα περί αύξησης των μισθών.
Σε μια χώρα με οικονομία με δομικά προβλήματα, με τεράστιο μη παραγωγικό κράτος όλοι διαγκωνίζονται στο ποιος θα εμφανιστεί ως μεγαλύτερος… Μπαϊντενόπουλος, επαναλαμβάνοντας, συνθηματολογικά, προτάσεις που απευθύνονται σε μια κοινωνία στην καρδιά του Καπιταλισμού.
Μια χαρά συναίνεση υπάρχει λοιπόν. Στον βαθμό βέβαια που επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος κι ας ξέρουμε όλοι που οδήγησαν.