Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Για ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που ανήκει εδώ και δεκαετίες στο φιλελεύθερο και ευρύτερα προοδευτικό χώρο, ο Δημήτρης Καιρίδης είναι αντιπαθής εξαιτίας της τηλεοπτικής του παρουσίας. Οι αντιπολιτευτικοί του τόνοι αλλά και η σπουδή του να προσφέρει «υπηρεσίες αντιπολίτευσης» είναι «κόντρα ρόλος» για κάθε πανεπιστημιακό που θέλει να τον αντιμετωπίζουν ως σοβαρό.
Υπερβολικά αυστηρή η κρίση αυτή, κατά τη δική μας άποψη, αλλά κάποιοι και όχι λίγοι είχαν καταλάβει από πάρα πολύ νωρίς τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας και δεν αιφνιδιάστηκαν σε κανένα επίπεδο. Οπότε κάθε υπερβολική αντίδραση από ανθρώπους που θα έπρεπε κι εκείνοι να έχουν καταλάβει από την αρχή με ποιους είχαμε να κάνουμε, βάζει σε σκέψεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ.Τσίπρας από την αρχή ήταν τόσο λάθος σε όλα που ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αντιμετώπισή τους, ειδικά από τη μέρα που κέρδισαν τις εκλογές ήταν προφανής: Αδιαφορία για τα παραπλανητικά non-papers με τα οποία κατάφεραν να ορίσουν την ατζέντα της συζήτησης, συστηματική και υπομονετική αποδόμηση του πλήθους των ψεμάτων, αποδόμηση του λεγόμενου ηθικού πλεονεκτήματος και όλα αυτά με χρήση ουσιαστικών ονομάτων και όχι επιθετικών προσδιορισμών και βέβαια σε τόνους σοβαρούς και στιβαρούς.
Δύσκολα πράγματα αυτά βέβαια την «Εποχή του Θορύβου» για όσους ενδιαφέρονται πιο πολύ για την εξουσία παρά για την πολιτική.
Όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Δημήτρη Καιρίδη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας πάλι βρέθηκε σε «κόντρα ρόλο». Με έκπληξη ανακάλυψε ότι οι υψηλού επιπέδου «υπηρεσίες αντιπολίτευσης» που προσέφερε από το πάνελ του Action24, οι τόσο ελκυστικές σ'ενα απροσδιόριστης πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας ανομοιογενές κοινό που εκφράζεται κυρίως μέσα στην περίκλειστη φούσκα των social media και βρίσκεται πολύ μακριά από την κοινωνική πραγματικότητα, δεν είχαν εκτιμηθεί στο ελάχιστο από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της ΝΔ. Αυτοί, οι πραγματικοί ιδιοκτήτες της παράταξης, θυμήθηκαν, συνεπικουρούμενοι, είναι η αλήθεια και από τους γνωστούς εθνικιστικούς κύκλους, τις επιστημονικές του απόψεις που εξέφρασε σε εντελώς διαφορετικό context και με εντελώς διαφορετικές προθέσεις. Και ξέσπασε σάλος.
Άλλος ο ρόλος του καθηγητή της Παντείου άλλος του πολιτευτή της ΝΔ. Κόντρα ρόλοι.
Όταν ξέσπασε ο σάλος, αρκετοί από αυτούς που δεν ήθελαν να βλέπουν τον Δημήτρη Καιρίδη ούτε ζωγραφιστό έσπευσαν να στοιχηθούν πλάι του. Η λέξη «εθνομηδενιστής» είναι πολύ βαριά βρισιά που εντός του δημοκρατικού τόξου δεν πρέπει να ακούγεται.
Όμως ο Δημήτρης Καιρίδης απέτυχε να ερμηνεύσει σωστά όσα είχαν προηγηθεί και θεώρησε ότι θα σωθεί αν ενδυθεί άλλο έναν «κόντρα ρόλο», του υπερπατριώτη αυτή τη φορά χαρακτηρίζοντας «εθνομηδενιστές της Κουμουνδούρου» όσους του επιτέθηκαν.
Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ δύσκολα ενσωματώνουν «ξενόφερτους». Ακόμα κι αν κάποιος «ξενόφερτος» βρεθεί αρχηγός της παράταξής τους οι παραδοσιακοί της οπαδοί έχουν τον τρόπο να τον κάνουν να αισθάνεται «φιλοξενούμενος». Οι ίδιοι άνθρωποι όμως έχουν κι ένα μεγάλο προτέρημα: εκτιμούν βαθιά τη συνέπεια. Μπορεί να μην σε αποδεχτούν ποτέ, μπορεί να σε θεωρούν στο κόμμα τους «φιλοξενούμενο» αλλά αν είσαι συνεπής θα σε σέβονται ειλικρινά και θα στο δείχνουν.
Όσοι λοιπόν βρέθηκαν ή βρεθούν στη ΝΔ με σκοπό να υπηρετήσουν την Ελλάδα σ'αυτή τη δύσκολη στιγμή, ας το έχουν αυτό υπόψιν τους και αντί να προσπαθούν να γίνουν με άτσαλο τρόπο αρεστοί, ας δείξουν πως μπορούν να είναι χρήσιμοι.
Οι «κόντρα ρόλοι» λειτουργούν κάποιες, λίγες φορές, στο θέατρο. Στην πολιτική, ποτέ.