Ο πόλεμος είναι μια αλυσίδα φρίκης που καταφέρνει, ενώ χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, οι υπόλοιποι να αποζητούν ισχυρότερο «δέσιμο» με τη ζωή και τις ζωές που ξέρουν.
Ο μεγάλος πόλεμος, μας συγκλονίζει. Οι μικροί πόλεμοι και οι μικροί θάνατοι, περνάνε απαρατήρητοι ή δεν αγγίζουν τους περισσότερους με τον τρόπο που το κάνει ο μεγάλος πόλεμος.
Είναι όμως παρήγοροι, οι μικροί πόλεμοι που κερδίζονται στην καθημερινή ζωή.
Από εμπνευσμένους, αποφασιστικούς και ευέλικτους ηγέτες ομάδων που νοιώθουν βαθιά ηθική υποχρέωση απέναντι στους ηρωικά «μαχόμενους» ανθεκτικούς ανθρώπους.
Στην πρώτη κατηγορία των ηγετών, ανήκουν δυο επιστήμονες γιατροί που συνυπάρχουν στη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Το οποίο, εντός του επόμενου μήνα αποκτά ένα pampering room, έναν ειδικό χώρο για τις ασθενείς με γυναικολογικό καρκίνο.
Η δημιουργία του χώρου, οφείλεται στη γιατρό και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων της Γυναικολογικής κλινικής κ. Πόπη Καλαϊντζή και στον διευθυντή και καθηγητή του ΕΚΠΑ κ. Νίκο Βλάχο.
Η γιατρός με εξειδίκευση στην αποκατάσταση, και εμπειρία αρκετών χρόνων στη Γερμανία, μαζί με το γιατρό που εκπαιδεύτηκε στο περίφημο νοσοκομείο Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης ένωσαν τις γνώσεις, τις προσλαμβάνουσες τους από το εξωτερικό, την πεποίθηση τους ότι μπορούν να κάνουν ελαφρύτερο το ζοφερό σύμπαν της χημειοθεραπείας και του καρκίνου.
Υλοποιούν μια ιδέα και μια πρακτική που υπάρχει από χρόνια στα περισσότερα νοσοκομεία του σύγχρονου κόσμου, μέσα σε ένα παλιό δημόσιο ελληνικό νοσοκομείο. Προσδοκούν ότι θα φτιάξουν έναν πιλοτικό χώρο που θα προσφέρει κάτι παραπάνω από ένα κρεβάτι και έναν ορό. Εκεί οι γυναίκες που νοσούν θα βρίσκουν εξειδικευμένη ψυχολογική βοήθεια, συμβουλές για τη διατροφή και τη θεραπευτική άσκηση. Δωρεάν και ανθρώπινα.
Φανταστείτε τη διαδρομή που έκαναν οι δυο γιατροί μέχρι η ιδέα τους να γίνει πράξη. Να ψάχνουν στο παλιό κτίριο, να ρωτάνε υπηρεσιακούς και άλλους για πιθανούς διαθέσιμους χώρους. Να προσπερνούν το στραβοκοίταγμα και το υπόκωφο μουρμουρητό «ναι αυτά μας λείπουν εδώ μέσα». Να αγνοούν τους αρτηριοσκληρωτικούς και ιδεοληπτικούς με τις κατηγόριες ότι βάζουν από την πίσω πόρτα στα δημόσια νοσοκομεία, τους ιδιώτες.
Επιτυγχάνοντας έναν ευγενή σκοπό και μετατρέποντας έναν χώρο χαρτο- αρχείου σε χώρο φροντίδας ασθενών κέρδισαν για λογαριασμό της κοινωνίας έναν μικρό παρήγορο πόλεμο.