Του Δημήτρη Καμπουράκη
Καταλάβατε τώρα τι σημαίνει διακυβέρνηση στην εποχή του λαϊκισμού, των ιστοσελίδων και των social media; Μια κυβέρνηση μπορεί να μειώσει τους φόρους, να φέρει επενδύσεις και δουλειές, να καθαρίσει το κέντρο της πρωτεύουσας από τις συμμορίες, αλλά να καταστραφεί επειδή δυο συντηρητικές κυράδες αντί να πάνε για τσάι αποφάσισαν να πάνε σινεμά. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Σιγά μην καταστράφηκε η κυβέρνηση επειδή δυο αστυνομικοί πήγαν στο ΑΕΛΛΩ μετά από τηλεφώνημα ενός πολίτη, θα πείτε τώρα. Μα προφανώς ούτε καταστράφηκε, ούτε το πόδι της έσπασε, η ουσία του ζητήματος είναι αστεία και μέχρι μεθαύριο θα ''χει ξεχαστεί εντελώς. Απλώς η περίπτωση του Τζόκερ είναι ιδανική για να αναλογιστούμε τις συμπληγάδες μέσα στις οποίες κινείται οποιαδήποτε κυβέρνηση στις μέρες μας.
Διότι έφτιαξε ο Κυριάκος ένα σύστημα κεντρικά ελεγχόμενης κυβέρνησης, με αυστηρό προγραμματισμό, καθημερινή λογοδοσία και ακόμα αυστηρότερο απολογισμό. Τα ''χουν βάλει όλα κάτω σαν μετρ σκακιστές κι έχουν προϋπολογίσει κάθε πιθανό σενάριο σε βάθος δέκα κινήσεων. Ε και; Ποιος από το κυβερνητικό επιτελείο θα μπορούσε να σκεφτεί την πιθανότητα να πάθουν πολιτική ζημιά από το Τζόκερ;
Μα δεν έγινε πολιτική ζημιά, θα πείτε πάλι. Το ξέρω ότι δεν έγινε, απλώς θα προστεθεί στα «επιχειρήματα» των Συριζαίων ακόμα ένα ευφυολόγημα αφού σε κάθε ευκαιρία θα λένε «στείλτε έναν μπάτσο να πιάσει τα μαθητούδια που βλέπουν κόμικ». Η κυβέρνηση θα καθαρίζει τα Εξάρχεια από τους ναρκεμπόρους κι αυτοί θα απαντούν με το ΑΕΛΛΩ.
Τι να κάνουμε, έτσι είναι το πολιτικό παιχνίδι. Εμένα ούτε με προβληματίζουν, ούτε με ανησυχούν αυτά. Ξέρω πως οι κυβερνήσεις δεν πληγώνονται από την είσοδο δυο αστυνομικών σ' έναν κινηματογράφο την εκατοστή πέμπτη μέρα της θητείας τους, ούτε από αστείες αναρτήσεις σαν αυτές του Τσίπρα και του Ραγκούση τις οποίες και μόνο από πολιτική ευπρέπεια δεν θα τις αποτολμούσε ποτέ ένας Κυριάκος. Ξέρω όμως ότι οι κυβερνήσεις κινδυνεύουν πραγματικά στο τέλος της θητείας τους από τους μηχανισμούς που σήμερα κάνουν αυτή την χαζή υπόθεση πρώτο θέμα.
Πλην, δεν υπάρχει λύση σ' αυτό. Εδώ δεν είναι Τουρκία για να κλείσει ο Ερντογάν το fb και το twiter κι όσες ιστοσελίδες τον κριτικάρουν. Εδώ είμαστε δυτική αστική δημοκρατία με τα καλά της και με τα κακά της, οπότε μ' αυτούς τους όρους θα παλέψει η κυβέρνηση και μέσα σ' αυτό το ναρκοθετημένο πλαίσιο είναι υποχρεωμένη να τα βγάλει πέρα. Με το 20% μόνο της δραστηριότητας της να κινείται επί των προγραμματισμών της και με το 80% να είναι διαχείριση σοβαρών ή παιδαριωδών κρίσεων.