Του Γιάννη Παντελάκη
Οι βουλευτές, ιδιαίτερα αυτοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα ψηφίσουν το ασφαλιστικό πολυνομοσχέδιο, είναι προφανώς κάποιοι ιδιαίτερα προικισμένοι, κάποιοι ευφυείς άνθρωποι. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μελέτησαν ένα από τα πιο σύνθετα και πολύπλοκα ζητήματα της χώρας, έκαναν τις προτάσεις τους, διαπίστωσαν ότι αυτές συμφωνούν με τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, διάβασαν τις σοβαρές ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πήραν υπόψη τους την πολυσέλιδη αναλογιστική μελέτη -που κατατέθηκε Πέμπτη μεσημέρι -και σ'' ένα Σαββατοκύριακο αποφάσισαν ότι πρέπει να ψηφίσουν ένα νομοθέτημα που αλλάζει την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων!
Υπάρχει βέβαια και μια άλλη εκδοχή. Να ψηφίζουν στα τυφλά, δεν είναι άγνωστο φαινόμενο στην Ελληνική Βουλή αυτό. Να μην έχουν διαβάσει πάρα λίγες μόνο από τις περισσότερες από 170 σελίδες του νομοσχεδίου. Κάποιοι άλλοι δεν είχαν διαβάσει ολόκληρο μνημόνιο, γιατί να μην συμβεί κάτι ανάλογο με το ασφαλιστικό. Υπάρχει βάσιμη περίπτωση να ψηφίζουν αγνοώντας την αναγκαιότητα της προσωπικής ή πολιτικής ευθύνης. Να δέχονται αδιαμαρτύρητα τις ασφυκτικές και σχεδόν αντιδημοκρατικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Να συμπεριφέρονται απλά σαν κάποιες μονάδες που υπακούν στις οδηγίες των επάνω χωρίς δεύτερη συζήτηση.
Το πολυνομοσχέδιο, κατατέθηκε στην Βουλή λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Με μεγάλη καθυστέρηση από μια κυβέρνηση που ισχυριζόταν από τα τέλη του περασμένου χρόνου πως έχει έτοιμη πρόταση για το ασφαλιστικό και ότι με αυτή δεν θίγονται δικαιώματα. Η συζήτησή του στην επιτροπή της Βουλής άρχισε Πέμπτη μεσημέρι. Η πρόθεση είναι να ολοκληρωθεί η ψήφισή του από την Ολομέλεια μέσα σ'' ένα Σαββατοκύριακο !
Δεν πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου ρουτίνας. Επηρεάζει καθοριστικά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που βρίσκονται ή πρόκειται να βρεθούν στην σύνταξη. Έχει προβλέψεις που επιδεινώνουν δραματικά τους όρους επιβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Κόβεις συντάξεις, ΕΚΑΣ και επικουρικές, προβλέπει δραματικές αλλαγές για μελλοντικούς συνταξιούχους. Το σχέδιο Κατρούγκαλου, σαρώνει τα πάντα.
Λίγες εβδομάδες πριν, το Ελεγκτικό συνέδριο έκανε σημαντικές παρατηρήσεις θεωρώντας πως αρκετές προβλέψεις του σχεδίου προσκρούουν σε συνταγματικές διατάξεις. Παράλληλα, δεκάδες κοινωνικοί φορείς εκφράζουν όχι απλά την διαφωνία τους με αυτό, αλλά και την εκτίμηση πως δεν λύνει το ασφαλιστικό πρόβλημα σε μικρό έστω βάθος χρόνου.
Κι όμως, όλα αυτά δεν σημαίνουν κάτι για την κυβέρνηση. Προσπαθώντας στο παρά πέντε να δώσει δείγματα γραφής στους δανειστές (εν όψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου) και με δεδομένη την πολύμηνη καθυστέρηση που αντικειμενικά δημιούργησε επιπλέον κόστος, ουσιαστικά επιβάλει στους βουλευτές να ψηφίσουν θετικά για κάτι το οποίο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχαν υποσχεθεί, αλλά και που ελάχιστοι γνωρίζουν τις προβλέψεις του σε βάθος. Και οι βουλευτές, απλά υπακούν. Και δέχονται, όχι μόνο να ψηφίσουν κάτι τόσο σημαντικό σε ελάχιστο χρόνο, αλλά και με κοινοβουλευτικές διαδικασίες από εκείνες που κατήγγειλαν με ένταση στο παρελθόν ως πραξικοπηματικές. Το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν...