Σε κάποιους θα φανεί εξωφρενικό, άλλοι θα το χαρακτηρίσουν νεοφιλελεύθερο ή κυνικό. Όπως και να το (κακο)χαρακτηρίσει κανείς, γεγονός παραμένει ότι υπάρχουν όρια στην προστασία που οφείλει να παρέχει το κράτος στους πολίτες από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Γιατί περί αυτού πρόκειται πλέον όταν η συζήτηση φτάνει στα μέτρα προστασίας από την πανδημία: με το δωρεάν, πανεύκολα προσβάσιμο σε όλους εμβόλιο και τα απλά και φθηνά μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκα, πλύσιμο χεριών ή αντισηπτικό) διαθέσιμα παντού, δεν μπορούμε να έχουμε την αξίωση το κράτος να προστατεύει εσαεί όσους αρνούνται να αυτοπροστατευθούν τόσο από τον ιό όσο και από τους επιτήδειους που έχουν βρει στην πανδημία τη χρυσή ευκαιρία να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή, όλους αυτούς που στην υγειονομική κρίση έχουν δει την ευκαιρία ανασύνταξης του φαιοκόκκινου, αντισυστημικού μετώπου.
Εδώ που έχουμε φτάσει η απάντηση στο δίλημμα δημόσια υγεία ή κοινωνική συνοχή είναι πιο εύκολο να απαντηθεί γιατί η προστασία της δημόσιας υγείας είναι πλέον εφικτή με αρκετά μέσα. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα επιλογής και κατ’επέκταση τη δυνατότητα ανάληψης της ευθύνης προστασίας του εαυτού του.
Καλό θα ήταν να μην είχαμε φτάσει στο σημείο η πανδημία να γίνει πεδίο πολιτικής σύγκρουσης γιατί έτσι το θέλησε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση που άδραξε την ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση που θα συντηρούσε το εκλογικά πολύτιμο γι' αυτή αντισύριζα αίσθημα που την ανέδειξε στις εκλογές του 2019 αυτοδύναμη.
Όμως, αποδείχθηκε ότι εδώ, στα Νότια Βαλκάνια δεν είμαστε Πορτογαλία που μπροστά στη δημόσια υγεία κατάφερε να εξαιρέσει την πανδημία από την πολιτική αντιπαράθεση με αποτέλεσμα οι πολίτες να εμπιστευτούν το κράτος και να σπεύσουν να εμβολιαστούν μαζικά, σε ποσοστά ρεκόρ.
Ούτε μια εχθρική προς το κράτος Εκκλησία είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση της Πορτογαλίας, όπως η ελληνική που παρόλα αυτά επιμένει να τη χαϊδολογάει, χωρίς να έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα σε αυτή τη στρατηγική κατευνασμού της Ιεραρχίας.
Έχουμε φτάσει στο σημείο που πιο πολύ από τη δημόσια υγεία, κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή. Τυχόν αναβολή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ήταν εξαιρετικά πιθανό να προκαλέσει τη διοργάνωση ανεπίσημων παρελάσεων και συγκεντρώσεων που θα λάμβαναν αντιεξουσιαστικό-αντισυστημικό-αντικυβερνητικό χαρακτήρα.
Η κυβέρνηση έπραξε άριστα που αποφάσισε να μην αφήσει τέτοια περιθώρια στο φαιοκόκκινο μέτωπο. Εξάλλου, όλοι οι Έλληνες μαζί και οι Βορειοελλαδίτες, ξέρουν καλά τι πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν από τον ιό και να γιορτάσουν τον πολιούχο της πόλης τους πιο αμέριμνα και με μεγαλύτερη ασφάλεια από πέρυσι που δεν είχαμε εμβόλιο. Η ευθύνη πλέον έχει περάσει σε αυτούς.