Είναι πολιτικό το Ισλάμ; Μα, φυσικά και είναι. Απόδειξη, τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας στην Ευρώπη από φανατικούς ισλαμιστές που, στο όνομα της θρησκείας, δίνουν απαντήσεις στην πολιτική αντιμετώπισή τους από τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Μια λανθασμένη εξαρχής πολιτική: πρώτη η Γαλλία περιθωριοποίησε για δεκαετίες τους γαλλόφωνους Άραβες που κατέφυγαν στην αποικιακή μητρόπολη και, στη συνέχεια, δεν έκανε τίποτε για να εμποδίσει τη ριζοσπαστικοποίησή τους. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Πρόεδρος Μακρόν για λόγους ψηφοθηρίας, ψαρεύοντας στα θολά νερά του ακροδεξιού κόμματος της Λε Πεν ,άρχισε να παίζει κλεφτοπόλεμο μαζί τους αναρτώντας τεράστιες εικόνες με σατιρικά σκίτσα που διακωμωδούν τον προφήτη τους από δημοσιεύσεις του γνωστού γαλλικού περιοδικού.
Για να είμαστε δίκαιοι : Οχι ότι και η υπόλοιπη Ευρώπη αντέδρασε σωστά. Προσωπικά αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν πέρασε από κανενός τη σκέψη η ιδέα, με εξαίρεση την καγκελάριο Μέρκελ που κάτι ψέλλισε, πολύ αργά όμως, να παραμείνουν οι αμέτρητες χιλιάδες μεταναστών σε γειτονική μουσουλμανική χώρα της αφρικανικής ηπείρου σε εγκαταστάσεις και υποδομές που θα φρόντιζε με δικά της χρήματα να χτίσει η ΕΕ , περιφρουρώντας με τον τρόπο αυτό τον δικό της πολιτισμό και τη δική της επικράτεια. Και τι έκανε αντί γι’ αυτό; Μπούκωσε με εκατομμύρια τον Ερντογάν για να τους συγκρατήσει, υποτίθεται, σε τουρκικό έδαφος, στην ουσία δίνοντάς του ακόμα ένα όπλο για να εκβιάζει την Ευρώπη.
Πρέπει να είναι πραγματικά τυφλός για να μη διακρίνει κανείς τον όλεθρο που πολύ σύντομα θα ζήσει η Ευρώπη, μαζί της αργά ή γρήγορα και η χώρα μας. Επικίνδυνα αφελείς όσοι δεν το πιστεύουν. Γιατί μπορεί η Ελλάδα να μην έχει διεθνή ρόλο στα πράγματα, αλλά αντιπροσωπεύει τη γη του φωτός, της ελευθερίας του λόγου, της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Και είναι αυτό ακριβώς στο οποίο στοχεύει ο κόσμος του σκότους, της ανελευθερίας του ατόμου και του μίσους απέναντι στο διαφορετικό. Πρόκειται για την πιο ανηλεή μορφή σύγκρουσης των πολιτισμών. Αμερικανός το είπε αυτό, και μάλιστα διακεκριμένος πολιτικός επιστήμονας, ο Χάντιγκτον. Αποδείχτηκε ότι λίγο τον έλαβε υπόψη της η αμερικανική διοίκηση που αντί να διαθέσει δολάρια να τους φέρει δια της παιδείας στο πνεύμα της Δύσης, μπούκωσε με εκατομμύρια τα πιο ακραία καθεστώτα, κατασκεύασε τον Μπιν Λάντεν κι αυτός χιλιάδες κακέκτυπά του και εφοδίασε με τελευταίας τεχνολογίας οπλισμό που παρήγαγαν οι δικές της βιομηχανίες όπλων εκείνους που σήμερα την απειλούν.
Δεν είναι εύκολο να διαχειρισθείς το Ισλάμ, κι αυτό το γνωρίζουν όσοι έχουν εμβαθύνει στην ιστορία του και τις διαφορές μεταξύ των πιστών του, Σιιτών, Σουνιτών, Σαλαφιστών και άλλων που εκτός από τους ορατούς εχθρούς τους στη Δύση, σφάζονται και μεταξύ τους για την εξουσία. Είναι, λοιπόν, πολιτικό το Ισλάμ κι όποιος δεν το πιστεύει, ας περιμένει λίγο το βιβλίο του Μάνου Καραγιάννη που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021 από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ με τον δάνειο τίτλο του άρθρου.
Τι γράφει μεταξύ άλλων ο πανεπιστημιακός Καραγιάννης ; Την άποψη στην οποία συγκλίνουν εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ότι το έτος 2050 ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ευρώπης θα υπερισχύσει των Χριστιανών με όσα δεινά συνεπάγεται η διδασκαλία του κορανίου. Η ευχαριστία όπως εκφράζεται στη Θεία Λειτουργία του Ιωάννη του Χρυσοστόμου «Χριστιανά τα τέλη της ζωής ημών ειρηνικά και ανεπαίσχυντα» θα μπορούσε να ακούγεται σήμερα και ως χρησμός…
*Η Φωτεινή Τομαή είναι συγγραφέας, πρέσβης ε.τ