Σημαντική ώθηση θα δώσει στην αγορά ακινήτων όλη της Αθήνας, η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Πυρκάλ με στόχο να μεταφερθούν σε αυτές εννέα υπουργεία, αλλά και να δημιουργηθεί πνεύμονας πρασίνου μέσω μίας επένδυσης-ΣΔΙΤ 250 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρουν μεσίτες, «εάν ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή της Δάφνης-Υμηττού και των γειτονικών δήμων (Ηλιούπολη, Βύρωνας) συναντά, ήδη, σημαντικές προοπτικές λόγω και της γειτνίασης με το σταθμό του Μετρό «Δάφνη», γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της αναπτυξιακής ώθησης που δίνει μία τέτοιου είδους αστική ανάπλαση». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι οι μεταβιβάσεις ακινήτων στη συγκεκριμένη περιοχή αυξήθηκαν περισσότερο από 10% το 2020, σε μία δύσκολη χρονιά για την αγορά ακινήτων.
Τώρα όμως, με την αστική ανάπλαση, με ορίζοντα πενταετίας, που ανακοίνωσε, χθες, ο πρωθυπουργός, οι υποψήφιοι αγοραστές – επενδυτές ακινήτων έχουν συγκεκριμένα δεδομένα στα χέρια τους. Αυτά περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός νέου πάρκου πρασίνου, το οποίο σε συνδυασμό με την μεγάλη εγγύτητα της περιοχής με το σταθμό μετρό, αποτελεί την «συνταγή» για βέβαιες υπεραξίες και αποδόσεις όσον αφορά στις κατοικίες και τα διαμερίσματα.
Τα νέα δεδομένα δεν θα μπορούσαν να μην σχετίζονται και με τα επαγγελματικά ακίνητα. Υπολογίζεται ότι τα εννέα υπουργεία θα φιλοξενήσουν 20.000-25.000 υπαλλήλους. Ένα μονοψήφιο κλάσμα αυτών να πραγματοποιεί αγορές από τα καταστήματα -ή απλώς να «αφήνει τη σκόνη του»- γίνονται αντιληπτές οι προοπτικές που δημιουργούνται για το τοπικό λιανεμπόριο και κατ’ επέκταση για τα επαγγελματικά ακίνητα.
Με άλλα λόγια, ένα πάρκο 80 στρεμμάτων, ένας σταθμός μετρό και η υψηλή επισκεψιμότητα, που θα ελαχιστοποιείται από τις 16:00 και μετά οπότε λήγει το ωράριο εργασίας των περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων (και άρα δεν θα προκαλεί όχληση τις ώρες που συγκεντρώνεται η οικογένεια σπίτι), συνιστούν το ιδανικό μείγμα υπεραποδόσεων για την αγορά ακινήτων.
Ωστόσο, η ώθηση δεν αφορά μόνο την περιοχή, όπου θα γίνει η ανάπλαση και τους γειτονικούς δήμους, αλλά συνολικά την Αθήνα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κυκλοφοριακός κορεσμός του κέντρου της πόλης, όπου επικεντρώνονται οι περισσότεροι φορείς του δημοσίου και τα υπουργεία, θα περιοριστεί σημαντικά. Ακόμη και σε καθεστώς τηλεργασίας να βρίσκεται το 30% των τουλάχιστον των 25.000 υπαλλήλων, η κυκλοφορία ενός μεγάλου όγκου της τάξεως των 17.000 ατόμων -χωρίς να υπολογίσουμε τους επισκέπτες των υπουργείων- θα μετατοπιστεί στα Νότια προάστια.
Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την αξιοποίηση και αλλαγή χρήσης σε κατοικία και εμπόριο των 127 μισθωμένων και λίγων ιδιόκτητων ακινήτων, όπου βρίσκονται, σήμερα, διάσπαρτα τα 9 εννέα υπουργεία. Έτσι, η συμβολή της ανάπλασης της Πυρκάλ στην επιστροφή της κατοικίας και του εμπορίου στο κέντρο της Αθήνας, που ξεκίνησε χάρη στο Airbnb, θα είναι αδιαμφισβήτητη.
Ένα ακόμη από τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης επένδυσης είναι ότι θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, ένα εργαλείο που εγγυάται «υψηλές ταχύτητες» υλοποίησης. Παρόλ’ αυτά, ζητούμενο είναι το έργο να μην βρεθεί αντιμέτωπο με τις αντιδράσεις εργατοπατέρων που θα «ξεβολευτούν», όπως συνέβη στο παρελθόν με τα υπερπολυτελή γραφεία της Κεράνης. Ωστόσο, η κοντινή ύπαρξη σταθμού μετρό δεν θα δικαιολογούσε τέτοιου είδους -εξ ορισμού χωρίς λογική βάση- αντιδράσεις.