Στις γιορτές οι υπουργοί χαλαρώνουν...

Του Γιάννη Παντελάκη

Πριν περίπου είκοσι ημέρες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας. Όσους υπουργούς ή κυβερνητικά στελέχη και αν συναντούσε κάποιος αυτές τις ημέρες -με το κλίμα να είναι πιο χαλαρό και τα στόματα ν'' ανοίγουν πιο εύκολα- θα έβγαζε εύκολα το συμπέρασμα πως ο Τσίπρας το είπε, γιατί επρεπε να το πει. Κανένας, δεν συμφώνησε πως αυτό -εκλογές το 2019- αποτελεί το πιθανότερο ενδεχόμενο. Το αντίθετο, όλοι συμφωνούν πως ήδη διανύουμε εκλογική χρονιά.

Στη σκέψη όλων όσων διαχειρίζονται εξουσία από διάφορες θέσεις (υπουργεία, γραμματείες, δημόσιοι φορείς κ.ο.κ.), δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό από την αναζήτηση τρόπων ώστε να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες. Να δοθεί ενα επίδομα, μια υπόσχεση και μια εξαγγελία. Αυτό άλλωστε, επιβεβαιώνεται και απο την πραγματικότητα η οποία ξεκίνησε με το περίφημο κοινωνικό μέρισμα, πέρασε ενδιάμεσα με τις 120 δόσεις για όσους χρωστάνε στην εφορία και εφτασε μέχρι την υπόσχεση της Αχτσιόγλου για αυξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2018. Υποσχέσεις ανέξοδες, αλλά ποτέ κανένας δεν έχασε από αυτές.

Όλοι συμφωνούν, πως η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει έως το τέλος, όχι της τετραετίας, αλλά της χρονιάς. Σε ένα χρόνο από τώρα, οι συνταξιούχοι θα δουν νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις, το σύνολο της κοινωνίας μεγάλη μείωση του αφορολόγητου, όσοι συνταξιούχοι παίρνουν ακόμα ΕΚΑΣ θα διαπιστώσουν την πλήρη κατάργησή του κ.ο.κ. Και σίγουρα, κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν θα ήθελε να εισπράξει και αυτό το κόστος παρ'' οτι πρόκειται για μέτρα τα οποία οι ίδιοι ψήφισαν περίπου ''ενα χρόνο πριν.

Είναι προφανές από τις συζητήσεις, πως ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι υπουργοί ή κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν πως η ανατροπή της σημερινής παγιωμένης κατάστασης που επιβεβαιώνουν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι κάτι εύκολο. Οι περισσότεροι, θεωρούν την ανατροπή αυτή σχεδόν αδύνατη παρ'' οτι δεν απουσιάζουν και οι αιθεροβάμονες. Ωστόσο, αυτό που αρκετοί πιστεύουν ως κατι απόλυτα εφικτό -και γι'' αυτό άλλωστε προσπαθούν να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας- είναι ένα αξιοπρεπές ποσοστό εκλογικής ήττας που αφενός θα στερήσει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, αφετέρου θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει μέσα στο πολιτικό παιχνίδι μετά τις εκλογές με σημαντικό ρόλο παρέμβασης.

Αρκετοί έχουν την άποψη πως οι εκλογές μπορούν να ερθούν νωρίτερα και από το καλοκαίρι, αφού οι πανηγυρισμοί και η συνθηματολογία για την τυπική λήξη των μνημονίων (Αύγουστος), θα έχει ήδη προεξοφληθεί πολιτικά έως τότε. Ήδη η έξοδος από τα μνημόνια, αποτελεί το πιο πολυχρησιμοποιημένο επικοινωνιακό επιχείρημα του πρωθυπουργού και πολλών στελεχών. Αυτό που φοβούνται πως θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης θα είναι οι χιλιάδες πλειστηριασμοί που έρχονται. Ενώ τέλος, αρκετοί θεωρούν πως αν τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση πετύχει μια –έστω οριακή- συμφωνία για το χρέος (με χρονική παράταση των αποπληρωμών), αυτό θα είναι μια καλή γι'' αυτούς εξέλιξη και παράλληλα αφορμή για προκήρυξη εκλογών.

Όλα αυτά, δεν αποτελούν φυσικά παρά ευσεβείς πόθους και εκτιμήσεις αρκετών στελεχών χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τους συμμερίζεται ο Τσίπρας και ο στενός γύρω από αυτόν κύκλος στελεχών, οι οποίοι άλλωστε θα έχουν και τον τελικό λόγο για τον ακριβή χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Όμως, τα δεδομένα είναι αυτά, οι δυνατότητες πολιτικών ελιγμών για παράταση της κυβερνητικής θητείας περιορισμένες και οι διαφορετικές επιλογές ακόμα λιγότερες...